Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja internet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka tekee 16 vuotta nuoremmalle seksuaalisen teon, tai saa lapsen ryhtymään sellaiseen tekoon, syyllistyy lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, jos teko on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Seksuaalinen teko on määritelty teoksi, millä tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä, ja mikä on olosuhteet huomioon ottaen seksuaalisesti olennainen. Sillä ei ole merkitystä, että kenelle kiihotusta tai tyydytystä pyritään tuottamaan.

Seksuaalinen teko voidaan tehdä internetissä. Esimerkiksi Rovaniemen hovioikeuden tapauksessa vuodelta 2015 tekijä A oli lähettänyt lukuisille 10-15 vuotiaille tytöille seksuaalissävytteisiä viestejä ja alastonkuvia, saanut tytöiltä alastonkuvia ja katsellut joitakin heistä alastomina web-kameran välityksellä. Huomioon ottaen Väestöliiton asiantuntijalausunnosta ilmenevät digitaalisessa mediassa tapahtuvan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön vaikutukset lapsen psyykkiseen, seksuaaliseen, sosiaaliseen ja fyysiseen kehitykseen hovioikeus katsoi, että A:n tekojen vahingollista vaikutusta asianomistajille ei voitu pitää vähäisenä. Kyse oli lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön voi syyllistyä pelkästään internetin välityksellä tapahtuvien seksuaalisten tekojen perusteella. On kuitenkin huomattava, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys on myös rangaistava teko. Siten esimerkiksi web-kamerayhteyden avaaminen itsetyydytyksen esittämistä varten lienee rangaistavaa, vaikka mitään seksuaalista ei ehdittäisikään näyttää.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa