Minilex - Lakipuhelin

Laiminlyöntikin voi olla rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikos on yleensä rangaistava tahallisena, mutta laiminlyönti tekee teosta rikoksen, jos asiasta niin erikseen säädetään. Laiminlyönti on siis rangaistava, jos rikoksen tunnusmerkistössä niin nimenomaan määrätään. Esimerkiksi pelastustoimen laiminlyöntiä koskevassa säännöksessä laiminlyönti on nimenomaisesti asetettu rangaistusvastuun edellytykseksi.

Kyseisen säännöksen nojalla rangaistaan sitä, joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voitiin häneltä edellyttää. Tässä tapauksessa vastuun edellytykset ilmenevät suoraan asianomaisesta tunnusmerkistöstä ilman, että on tarve pohtia tekijän erityistä oikeudellista toimimisvelvollisuutta.

Laiminlyönti on rangaistava myös, jos tekijä on jättänyt estämättä tunnusmerkistön mukaisen seurauksen syntymisen, vaikka hänellä on ollut erityinen oikeudellinen velvollisuus estää seurauksen syntyminen. Tällainen velvollisuus voi perustua virkaan, toimeen tai asemaan, tekijän ja uhrin väliseen suhteeseen, tehtäväksi ottamiseen tai sopimukseen, tekijän vaaraa aiheuttaneeseen toimintaan tai muuhun niihin rinnastettavaan syyhyn. Tekijän ja uhrin välinen suhde voi olla esimerkiksi sukulaisuussuhde tai läheinen yhteiselämä. Perusesimerkki tehtäväksi ottamisesta tai sopimuksesta koskee tilannetta, jossa retkiopas johdattaa seurueensa vaaralliselle alueelle ja jättää seurueen sittemmin oman onnensa nojaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa