Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän oikeustoimikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeustoimikelpoisuus tarkoittaa henkilön kykyä velvoittautua sitovasti tahdonilmaisuihin ja vastasuorituksiin. Oikeustoimikelpoisuus on yleensä luonnolliselle henkilölle kuuluva ominaisuus. Myös oikeushenkilö, kuten yritys tai säätiö voi olla oikeustoimikelpoinen. Kuolinpesä on henkilöiden yhteenliittymänä oikeushenkilöön verrattavissa oleva subjekti. Kyse on kuitenkin väliaikaisesta perillisten yhteenliittymästä, joten kuolinpesällä ei ole itsessään oikeustoimikelpoisuutta.

Kuolinpesän puuttuva oikeustoimikelpoisuus merkitsee sitä, että sen nimissä ei voi antaa tai vastaanottaa sitovia tahdonilmaisuja. Kuolinpesän osakkaat toimivat sen lukuun. Kaikkien oikeudellisten tahdonilmaisujen antamiseen ja vastaanottamiseen tarvitaan osakkaiden suostumus. Kyse on konsensushallinnosta, mikä tarkoittaa sitä, että päätöksenteko edellyttää kaikkien osakkaiden osallistumista. Jos henkilö ei vajaavaltaisuutensa johdosta itse kykene osallistumaan päätöksentekoon, vaaditaan päätöksentekoon edunvalvojan läsnäoloa.

Osakkaat edustavat yhdessä kuolinpesää kolmansia osapuolia vastaan. Osakas voi yksinkin ajaa tuomioistuimessa kannetta pesän hyväksi, mutta tällöin muut osakkaat on nimettävä kuultaviksi. Kuolinpesän toimet voivat siis edellyttää kaikkien osakkaiden aktiivisuutta tai ainoastaan yhden osakkaan aloitetta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa