Minilex - Lakipuhelin

Ilmoitusvelvollisuus seksuaalisesta hyväksikäytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa ei ole yleistä ilmoitusvelvollisuutta jo tapahtuneisiin rikoksiin. Näin on asian laita myös seksuaalirikoksien osalta.

Ilmoitusvelvollisuus rajautuu ainoastaan etukäteiseen tilanteeseen, jolloin rikos voitaisiin ehkäistä. Tällöinkin rikokset, joiden osalta ilmoitusvelvollisuus rangaistuksen uhalla on, ovat törkeitä. Törkeinä pidettäviä seksuaalirikoksia ovat raiskaus, törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Rangaistuksena näistä voidaan tuomita joko sakkoa tai vankeutta enintään kuudeksi kuukaudeksi, ellei ole perusteltua syytä jättää ilmoitus tekemättä esimerkiksi rikoksentekijän ollessa läheinen. Kuitenkin ilmoitusvelvollisuus rajoittuu pelkästään törkeisiin rikoksiin. Toinen ilmoitusvelvollisuutta koskeva tilanne koostuu sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Seksuaalirikokset ovat pääasiassa asianomistajarikoksia, jolloin muilta ei edellytetäkään ilmoitusta jälkikäteisesti, ellei uhri ole kyvytön tekemään rikosilmoitusta. Lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa ulkopuolinen voi saattaa asian sosiaaliviranomaiselle, jotka selvittävät tilanteen. Lain mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon, opetustoimen, poliisitoimen, nuorisotoimen, palo- ja pelastusviranomaisen, seurakunnan tai muun uskonnollisen yhteisön, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän sekä sosiaali- tai terveyspalvelujen tuottajan on tehtävä ilmoitus poliisille, jos hän epäilee lapsen joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa