Minilex - Lakipuhelin

Epäily lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Epäilys lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi herätä lapsen kertomuksen perusteella tai lapsen oudon käyttäytymisen vuoksi. Mikään yksittäinen oire ei ole selvä osoitus siitä, että lapsi olisi joutunut hyväksikäytön uhriksi, mutta oire voi antaa aihetta tilanteen tarkempaan selvittämiseen. Suomessa lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva suojaikäraja on laissa asetettu 16 vuoteen. Suojaikäraja on 18 vuotta siinä tapauksessa, että tekijä on lapsen vanhempi tai muu vanhempaan rinnastettava henkilö joka asuu lapsen kanssa samassa taloudessa.

Lapselle on voinut jäädä hyväksikäytöstä selkeitä fyysisiä vammoja. Aina näin ei kuitenkaan ole. Erityisesti perheensisäisissä hyväksikäyttötapauksissa epäily voi herätä myös silloin, kun lapsen vanhemmat antavat vammoista vastahakoisesti tietoa tai vähättelevät niitä.

Lapsella voi olla myös psykosomaattisia oireita, kuten voimakkaita pelkotiloja, ahdistusta ja painajaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että tällaiset oireet voivat liittyä myös lapsen normaaliin kehitykseen. Jos oireet ovat rajuja, eivätkä häviä kohtuullisessa ajassa, myös hyväksikäytön mahdollisuus voidaan joutua tutkimaan.

Käytösoireina hyväksikäytetyllä lapsella voi ilmetä esimerkiksi normaalista poikkeavaa halua keskustella ja käsitellä seksuaaliasioita. Lapsi voi olla myös esimerkiksi jatkuvasti masentunut ja karttaa aikuisia. Toisaalta täytyy muistaa, että seksuaaliasioista kiinnostuminen ja mielialavaihtelut voivat liittyä normaaliin lapsen kehitykseen.

Jos epäilee lasta käytettävän seksuaalisesti hyväksi, tulee aina tehdä ilmoitus poliisille. Ilmoitusvelvollisuudesta on säädetty lailla koskien monia lasten kanssa työskenteleviä henkilöitä. Esimerkiksi kaikkien terveydenhuollon ammattihenkilöiden on tehtävä ilmoitus epäilyksestään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaitiolovelvollisuudestaan tai palvelusuhteen muodosta riippumatta. Poliisi selvittää yleensä yhdessä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa epäilyn todenperäisyyden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa