Minilex - Lakipuhelin

Alaikäisen tekemä seksuaalirikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaalirikokseen voi syyllistyä myös alaikäinen. Rikosoikeudelliseen rangaistukseen voidaan tuomita vain teon hetkellä 15-vuotta täyttänyt henkilö. Alaikäiseksi katsotaan oikeuden edessä alle 18-vuotias henkilö. Mikäli rikoksen tekee alle 15-vuotias, ei tekijää voida asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta rikoksentekijä on silti vahingonkorvausvastuussa teostaan uhrille.

Alle 18-vuotias henkilö voidaan tuomita vain alennetun rangaistusasteikon mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että rangaistusasteikon ollessa, esimerkiksi raiskauksen kohdalla, vankeutta yhdestä vuodesta kuuteen vuoteen, voidaan alaikäinen tuomita alimmillaan neljäksitoista päiväksi vankeuteen ja enimmillään neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Alennetussa rangaistusasteikossa siis alin rangaistus on rangaistuslajin vähimmäismäärä ja enimmäisrangaistus on kolme neljäsosaa rikoksen enimmäisrangaistuksesta.

Alle 18-vuotias voidaan tuomita myös nuorisorangaistukseen vankeusrangaistuksen sijasta. Nuorisorangaistus on ehdotonta vankeusrangaistusta lievempi, mutta ehdollista vankeusrangaistusta ankarampi. Nuorisorangaistus voidaan tuomita neljästä kuukaudesta yhteen vuoteen.

Mikäli rikoksentekijä on alle 15-vuotias tekohetkellä, ei rikosoikeudelliseen vastuuseen henkilöä voida asettaa. Tällöin rikoksentekijään voidaan kohdistaa vain lastensuojelullisia toimenpiteitä ja vahingonkorvauksia. Rikoksentekijän tulee korvata uhrille aiheutuneet haitat. Alaikäinen on vastuussa aiheuttamastaan vahingosta siinä määrin, joka hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa, teon laatuun, vahingon aiheuttajan ja kärsijän varallisuusoloihin, sekä muihin olosuhteisiin harkitaan kohtuulliseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa