Minilex - Lakipuhelin

KKO:2016:79

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Rakennusurakka
    Vahingonkorvaus

Kyseisessä ennakkopäätöksessä linjataan urakoitsija B:n takuuajan jälkeistä vastuuta. Tapauksessa laskutyöuakkana rakennetun bussivarikko- ja salibandyhallin katto painui enimmillään noin puoli metriä alaspäin, koska sitä kannatteleva profiilipelti oli tukikestävyydeltään liian heikkoa, eikä vastannut rakennesuunnitelman vaatimuksia. Profiilipellin virheellisyys johtui alihankkijana toimineen yrityksen tietokoneessa olleesta mitoitusvirheestä. Virhe havaittiin vasta katon painuessa takuuajan umpeutumisen jälkeen. Tapauksessa oli kysymys siitä, oliko urakoitsija vastuussa virheestä sillä perusteell, että oli olennaisella tavalla laiminlyönyt rakennuksen laadunvarmistuksen. Tilaaja A vaati B:ltä korvausta katon korjauskustannuksista. 

Käräjäoikeus velvoitti B:n korvaamaan A:lle menettelyllään aiheuttaman vahingon, yli 70 000 euroa korkoineen. Alihankkijan käyttäminen ei vaikuttanut B:n sopimusvastuuseen. B valitti hovioikeuteen vaatien kanteen hylkäämistä tai toissijaisesti korvattavan summan määrän alentamista. A vaati B:n valituksen hylkäämistä. Hovioikeus hylkäsi B:n valituksen, eikä muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. Hovioikeus katsoi kyseessä olevan laadunvarmistuksen olennainen laiminlyönti.

Myös korkein oikeus päätyi samalle linjalle alempien oikeusasteiden kanssa ja pysytti hovioikeuden päätöksen. Korkein oikeus katsoi, että laadunvarmistus kuuluu hankintaan liittyviin urakoitsijan suoritusvelvollisuuksiin. Kun kyse on sellaisen osan tai tarvikkeen hankinnasta, jolla on keskeinen osa rakennuksen kestävyyden varmistamisessa tai käytön turvallisuudessa, kasvaa laadunvarmistuksen merkitys entisestään. Tapauksen mukaisen vaativan kohteen osalta urakoitsijan voidaan edellyttää noudattavan korkeaa huolellisuuden tasoa erityisesti kyseessä olevien kantavien rakenteiden osalta. Tapauksessa B on korkeimman oikeuden mukaan olennaisesti laiminlyönyt laadunvarmistuksen. B vastaa tilaaja A:han nähden myös käyttämänsä alihankkijan virheestä.  


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]