Minilex - Lakipuhelin

Korvaus henkisestä kärsimyksestä pakottamisen johdosta - KKO:1997:82

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Vahingonkorvaus
    Henkinen kärsimys
    Pakottaminen

Tapauksessa oli kysymys vahingonkorvauksen tuomitsemisesta rikoksesta, jota ei oltu erikseen luettu vastaajan syyksi. A oli Lahden käräjäoikeudessa tuomittu yhdessä C:n kanssa törkeästä petoksesta rangaistukseen. Syyllistyessään kyseiseen rikokseen A oli lievää väkivaltaa ja väkivallan uhkaa käyttäen pakottanut asianomistaja B:n allekirjoittamaan myytäväksi tarkoitetun auton rekisteriotteen ilmoitusosan ja painamaan siihen myyjäliikkeen leiman. Täten A velvoitettiin yhteisvastuullisesti C:n kanssa suorittamaan B:lle korvausta henkisestä kärsimyksestä, jota pakottaminen oli tälle aiheuttanut. Lisäksi käräjäoikeus velvoitti A:n ja C:n suorittamaan kansaneläkelaitokselle, joka oli maksanut B:lle järkytystilan aiheuttaman työkyvyttömyyden johdosta päivärahaa, yhteisvastuullisesti korvauksena päivärahojen määrän 65 966,20 markkaa. Kouvolan hovioikeus ei ollut muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua korvausten osalta.

Asia eteni Korkeimpaan oikeuteen (KKO) edelleen korvauskysymysten osalta. B vaati vastauksessaan myös oikeudenkäyntikulujensa korvaamista KKO:ssa.

KKO totesi ratkaisussaan, että A:n B:hen kohdistama pakottaminen oli aiheuttanut B:lle henkistä kärsimystä, josta A:n oli vahingonkorvauslain 5 luvun 6 §:n mukaan suoritettava hänelle korvausta. Korvausvelvollisuuden syntymisen osalta merkitystä ei ollut sillä, että kyseistä pakottamista ei oltu luettu A:n syyksi erillisenä rikoksena. Alemmissa oikeuksissa oli myös lääkärilausuntojen perusteella katsottu selvitetyksi, että A ja C olivat aiheuttaneet B:lle järkytystilan, josta oli seurannut työkyvyttömyys. A ei ollut esittänyt perustetta, jolla näyttö voitaisiin arvioida toisin. KKO ei muuttanut hovioikeuden lopputulosta.

Erimieltä ollut jäsen katsoi jääneen näyttämättä, että B:n lähes vuoden kestänyt työkyvyttömyys, josta kansaneläkelaitos oli maksanut hänelle korvausta, olisi johtunut A:n B:hen kohdistamasta rikoksesta. Täten A:n korvausvastuuta olisi tullut muuttaa siten, että hänet vapautetaan suorittamasta kansaneläkelaitokselle tuomittua vahingonkorvausta ja B:n oikeudenkäyntikulujen korvausta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]