Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja myyjän tiedonantovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Myyjällä on kiinteistökaupassa tiedonantovelvollisuus eli hänen on annettava ostajalle perustellun ja järkevän ostopäätöksen tekemiseksi tarpeelliset tiedot. Myyjän tiedonantovelvollisuuden laiminlyönti merkitsee kiinteistön virhettä, jos antamatta jätetty tieto on oletettavasti vaikuttanut kauppaan. Kiinteistökaupassa erotellaan laatuvirheet, vallintavirheet ja oikeudelliset virheet.

Kiinteistön laadun osalta myyjän on rehellisesti annettava ostajalle kiinteistön arvoon tai käyttöön tyypillisesti vaikuttavat tiedot. Tällaisia ovat esimerkiksi tiedot kiinteistön pinta-alasta, rakennusten kunnosta tai rakenteista taikka muusta kiinteistön laatua koskevasta ominaisuudesta. Kiinteistön käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, mitkä ominaisuudet ovat tiedonantovelvollisuudet täyttämisen kannalta merkityksellisiä. Ostajan selonottovelvollisuus kuitenkin rajoittaa myyjän tiedonantovelvollisuutta kiinteistön laadullisista ominaisuuksista.

Ostajalle on ilmoitettava erityisesti siitä, miten myytävä kiinteistö poikkeaa vastaavista kiinteistöistä. Myyjän on ilmoitettava rakennusten käytettävyyttä haittaavista seikoista, kuten mahdollisista putkistovioista. Jos myyjä epäilee havaintojensa perusteella esimerkiksi rakenteissa olevaa vikaa, on hänen kerrottava tästä ostajalle. Myyjän on annettava tiedot myös kiinteistön tarpeistosta, kuten koneiden tai laitteiden ominaisuuksista. Ostajalle ei tarvitse kuitenkaan selvittää sellaisia seikkoja, jotka jokainen huolellisesti toimiva henkilö oletettavasti tietää.

Kiinteistön vallintaan liittyvien seikkojen osalta myyjän on annettava tieto kiinteistön käyttö- tai vallintarajoituksesta, kuten kaavasta tai rakennuskiellosta. Myyjän on muistettava, että hänellä on laaja selonottovelvollisuus kiinteistön vallintaa rajoittavista viranomaisen päätöksistä. Myyjä ei nimittäin voi pätevästi vedota siihen, ettei hän tiennyt esimerkiksi voimassaolevista kaavoista. Tiedonantovelvollisuus koskee kuitenkin vain rajoituksia, jotka vaikuttavat kiinteistön käyttöön tai arvoon. Myyjällä ei ole tiedonantovelvollisuutta lakien tai asetusten kiinteistön käyttöä koskevista säännöksistä.

Myyjän on ilmoitettava ostajalle oma-aloitteisesti kaikista kiinteistöön kohdistuvista kiinnityksistä ja panttioikeuksista sekä kiinteistöstä menevistä julkisoikeudellisista maksuista. Tiedonantovelvollisuuden täyttämiseksi myyjän on ilmoitettava myös vuokraoikeuksista ja muista sivullisille perustetuista erityisistä oikeuksista. Jos myyjä ei anna edellä mainittuja tietoja, kiinteistössä on oikeudellinen virhe. Myyjällä on laaja selonottovelvollisuus kiinteistöön kohdistuvista oikeudellisista rasituksista eikä hän vapaudu niiden osalta virhevastuusta vetoamalla omaan tietämättömyyteensä.

Minilexin lakimiehet auttavat mielellään kiinteistökauppaan ja myyjän tiedonantovelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]