Minilex - Lakipuhelin

Omaisuuden luovutus puolisolle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan muun omaisuuden tavoin luovuttaa puolisolle. Omaisuutta ei voida kuitenkaan siirtää puolisoiden välillä verovapaasti, minkä vuoksi omaisuuden vastaanottava puoliso joutuu maksamaan lahjaveroa, jos hän ei suorita kiinteistöstä riittävää vastiketta. Lahjaveroa maksetaan ensimmäisen lahjaveroluokan mukaisesti. Koko tehty oikeustoimi voidaan myös peräyttää, jos luovutuksen tarkoituksena on ollut siirtää omaisuutta luovuttavan puolison velkojien ulottumattomiin.

Henkilö on siis aina velvollinen maksamaan lahjaveroa puolisoltaan saamasta veronalaisesta lahjasta. Alihintaista luovutusta pidetään myös osittaisena lahjana, minkä vuoksi lahjaa ei voida ”pukea” kaupaksi. Puolison ei kuitenkaan katsota saavan lahjaa, jos hän maksaa kiinteistön käyvästä arvosta ostohintana enemmän kuin 75 %. Tällöin kauppaa ei pidetä lahjanluontoisena kauppana, vaan alihintaisuus on verotuksessa hyväksyttävä. Kauppahinnan tarvitsee olla vain euron enemmän kuin 75 % käyvästä arvosta, jotta kauppaa ei pidetä lahjanluontoisena kauppana. Kauppahinnan sopiminen on hyväksyttävää verosuunnittelua, minkä vuoksi sitä ei voida koskaan tukita veronkierroksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Alihintainen luovutus ja puolisolle annettu lahja voidaan kuitenkin peräyttää, jos oikeustoimella loukattiin velkojien etua. Lisäksi vaaditaan, että omaisuuden luovutus johti luovuttajan maksukyvyttömyyteen tai että luovuttaja oli oikeustoimen tekohetkellä valmiiksi maksukyvytön.

Kiinteistö voidaan kuitenkin luovuttaa verotuksellisesti huomattavasti edullisemmin puolisolle, jos kiinteistö kuuluu yritysvarallisuuteen ja toteutetaan sukupolvenvaihdos. Sukupolvenvaihdos säännösten soveltaminen ei lahjoittamisen osalta edellytä sukulaisuussuhdetta, vaikka nimestä niin voisi ajatella. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kuitenkin aina kysyä neuvoa lakimieheltä ennen oikeustoimen tekoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa