Minilex - Lakipuhelin

Lahjanluonteinen kauppa ja lahjaverotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli kiinteistö myydään liian alhaisella hinnalla verrattuna sen käypään arvoon, luovutus voidaan katsoa lahjaksi. Käyvällä arvolla tarkoitetaan kiinteistön todennäköistä myyntihintaa, eli hintaa, joka kiinteistöstä myytäessä vapailla markkinoilla saataisiin.

Kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, mikäli kiinteistön kauppahinta on enintään ¾ sen käyvästä arvosta. Lahjanluonteisessa kaupassa lahjana pidetään käyvän arvon ja kauppahinnan välistä erotusta. Mikäli tämä erotus on 5000 euroa tai enemmän, lahjasta on maksettava lahjavero. Jos erotus on alle 5000 euroa, lahjasta ei tarvitse maksaa veroa, vaikka maksettu kauppahinta olisi pienempi kuin ¾ kiinteistön käyvästä arvosta.  

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Lahjaverovelvollisuus voi kuitenkin syntyä, vaikka erotus olisi vähemmän kuin 5000 euroa, jos lahjansaaja on kolmen viimeisen vuoden aikana saanut samalta lahjanantajalta muitakin lahjoja ja näiden lahjojen yhteismäärä olisi vähintään 5000 euroa. Lahjaverovelvollisuus voi syntyä myös silloin, jos kiinteistön kauppahinta ensin jää velaksi, mutta olosuhteiden perusteella on pääteltävissä, että kauppahintaa ei todellisuudessa ole tarkoitus maksaa. Tällöin luovutusta voidaan katsoa lahjana jo luovutushetkellä.

Lahjanluonteisesta kaupasta on tehtävä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, mikäli lahjan arvo jää alle verotettavan alarajan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa