Minilex - Lakipuhelin

Lahjanluonteinen kauppa ja lahjaverotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli kiinteistö myydään liian alhaisella hinnalla verrattuna sen käypään arvoon, luovutus voidaan katsoa lahjaksi. Käyvällä arvolla tarkoitetaan kiinteistön todennäköistä myyntihintaa, eli hintaa, joka kiinteistöstä myytäessä vapailla markkinoilla saataisiin.

Kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, mikäli kiinteistön kauppahinta on enintään ¾ sen käyvästä arvosta. Lahjanluonteisessa kaupassa lahjana pidetään käyvän arvon ja kauppahinnan välistä erotusta. Mikäli tämä erotus on 5000 euroa tai enemmän, lahjasta on maksettava lahjavero. Jos erotus on alle 5000 euroa, lahjasta ei tarvitse maksaa veroa, vaikka maksettu kauppahinta olisi pienempi kuin ¾ kiinteistön käyvästä arvosta.  

Lahjaverovelvollisuus voi kuitenkin syntyä, vaikka erotus olisi vähemmän kuin 5000 euroa, jos lahjansaaja on kolmen viimeisen vuoden aikana saanut samalta lahjanantajalta muitakin lahjoja ja näiden lahjojen yhteismäärä olisi vähintään 5000 euroa. Lahjaverovelvollisuus voi syntyä myös silloin, jos kiinteistön kauppahinta ensin jää velaksi, mutta olosuhteiden perusteella on pääteltävissä, että kauppahintaa ei todellisuudessa ole tarkoitus maksaa. Tällöin luovutusta voidaan katsoa lahjana jo luovutushetkellä.

Lahjanluonteisesta kaupasta on tehtävä lahjaveroilmoitus Verohallinnolle. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, mikäli lahjan arvo jää alle verotettavan alarajan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]