Minilex - Lakipuhelin

Korkein oikeus ja valituslupahakemus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkeimpaan oikeuteen valitettaessa tarvitaan kaikissa asioissa valituslupa, jonka saamiseksi on tehtävä valituslupahakemus. Korkein oikeus myöntää valitukselle valitusluvan, mikäli jokin laissa säädetty lupaperuste täyttyy. Käytännössä valituslupa myönnetään vain pienessä osassa korkeimpaan oikeuteen saapuvia valituksia. Tämän vuoksi valituslupahakemuksen laatimisessa kannattaa olla huolellinen. Ainoastaan silloin, kun hovioikeus on ratkaissut asian ensimmäisenä oikeusasteena, valituslupaa ei tarvita. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia, sillä hovioikeus on lähtökohtaisesti muutoksenhakutuomioistuin. Koska korkeimman oikeuden ratkaistavaksi otetaan vain pieni osa kaikista valituksista, voidaan oikeusjärjestelmämme käytännössä katsoa olevan kaksiasteinen. Korkeimman oikeuden tehtävänä on ohjata ja yhtenäistää oikeuskäytäntöä alioikeuksissa, ja siksi sen ratkaistavaksi otetaan lähinnä oikeuskäytännön kannalta merkittäviä laintulkintakysymyksiä. Korkeimman oikeuden valituslupa on siis lähtökohtaisesti vaikea saada, ja siksi valituslupahakemuksen sisältöön ja muotoon kannattaa kiinnittää huomiota. 

Menettely valitusasiassa

Hovioikeuden ratkaisuun liitetään valitusosoitus, josta käy ilmi muutoksenhakuohjeet sekä edellytykset, joilla korkein oikeus voi myöntää valitusluvan. Valituslupahakemuksessa on ilmoitettava ensinnäkin se ratkaisu, johon haetaan muutosta. Toiseksi valituslupahakemuksessa on oltava peruste, jolla valituslupaa pyydetään. Kolmantena on mainittava ne syyt, joiden perusteella hakijan mielestä valitusluvan myöntämiseen on olemassa kyseinen peruste. Ei siis riitä, että valituslupahakemuksessa mainitaan ainoastaan se laissa säädetty peruste, jolla valittajan mielestä valituslupa tulisi myöntää. Valituslupahakemuksessa on lisäksi ilmoitettava muut tunnistetiedot, jotka tarvitaan asian yksilöimiseksi. Hakemuksessa on siis oltava hakijan nimi, ammatti, asuinpaikka ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

Valituslupahakemuksen jättämiselle hovioikeuteen on säädetty 60 päivän määräaika alkaen siitä päivästä, jona hovioikeuden ratkaisu annettiin. Korkeimmalle oikeudelle osoitettu muutoksenhakukirjelmä toimitetaan täten ensin hovioikeuden kirjaamoon, josta hovioikeus toimittaa sen korkeimpaan oikeuteen. Muutoksenhakukirjelmään tulee lupahakemuksen ja valituksen lisäksi olla liitettynä ne asiakirjat, joista ilmeneviin seikkoihin hakija viittaa perusteinaan.

Valitusluvan myöntäminen

Korkein oikeus voi myöntää valitukselle valitusluvan kolmella eri perusteella. Ensimmäinen ja yleisin niistä on ennakkopäätösperuste. Sen mukaan valituslupa voidaan myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ennakkopäätösperusteella korkeimman oikeuden tulee siis pyrkiä ratkaisemaan ennakkopäätöksellä sellainen epäselvä laintulkintakysymys, jolla voidaan ohjata lainkäyttöä alemmissa tuomioistuimissa. Valituksen tutkiminen ennakkopäätösperusteella ei kuitenkaan tarkoita, että korkein oikeus tulisi varmasti muuttamaan hovioikeuden tekemää ratkaisua. Toinen lupaperuste on niin kutsuttu purkuperuste, jonka mukaan valituslupa voidaan myöntää silloin, kun siihen on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen sellaisen oikeudenkäynti- tai muun virheen takia, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava. Jatkokäsittelylupa voidaan myöntää myös muun painavan syyn perusteella. Muulla painavalla syyllä voitaisiin myöntää valituslupa esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa hovioikeuden ratkaisu on selvästi virheellinen tai epäoikeudenmukainen. 

Lisäksi on mahdollista, että valituslupa myönnetään asiassa vain osittain. Valituslupa voidaan täten rajoittaa koskemaan esimerkiksi tiettyä osaa hovioikeuden ratkaisusta, kuten tiettyä rikosasian syytekohtaa, tai vaihtoehtoisesti jotain yksittäistä kysymystä. Mikäli valituslupa rajataan koskemaan tiettyä kysymystä, korkein oikeus voi perustaa ratkaisunsa valituksen kohteena olevassa hovioikeuden ratkaisussa todettuihin seikkoihin. 

Lopuksi

Lähtökohtaisesti kaikissa korkeimpaan oikeuteen saapuvissa valituksissa edellytetään valituslupaa. Poikkeuksena ovat ainoastaan sellaiset asiat, jotka hovioikeus on ratkaissut ensimmäisenä oikeusasteena. Korkein oikeus ei kuitenkaan myönnä valituslupia kuin pienessä osassa asioita. Näin ollen muutoksenhaku useissa asioissa päättyy hovioikeuteen, ja oikeusjärjestelmä on käytännössä kaksiasteinen. Korkeimmalla oikeudella on kuitenkin selkeä tehtävä järjestelmämme kannalta, sillä se ohjaa oikeuskäytännön kehitystä ja pitää huolta sen yhtenäisyydestä alemmissa oikeusasteissa.

Yleisin peruste, jolla korkein oikeus myöntää valitusluvan, on ennakkopäätösperuste, jonka mukaan valituslupa myönnetään, jos lain soveltaminen muissa samanlaisissa tapauksissa, tai oikeuskäytännön yhtenäisyys, edellyttää valituksen tutkimista. Muutoksenhakijan vastuulla on valituslupahakemuksessaan tuoda esiin ne seikat, joiden perusteella korkeimman oikeuden tulisi hänen mielestään myöntää valitukselle valituslupa. Muutoksenhakijan tulee hakemuksessaan myös nimenomaisesti vedota johonkin laissa säädetyistä lupaperusteista. Korkeimman oikeuden on mahdollista myöntää valituslupa asiassa myös osittain, esimerkiksi koskemaan vain jotain tiettyä oikeudellista kysymystä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Valitusasioihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.
  • Koska korkein oikeus myöntää valituslupia suhteellisen harvoin, on tärkeää, että muutoksenhakija kiinnittää huomiota valituslupahakemuksen sisältöön ja muotoon.

Varoitukset

  • Korkein oikeus jättää myöntämättä valituslupia sen vuoksi, että valituslupahakemusten perustelut ovat puutteellisia, tai liian yleispiirteisiä. Tämän vuoksi valituslupahakemuksen sisällön tulisi olla mahdollisimman selkeä, asiasisältöinen ja perusteltu. Lakimiehemme auttavat mielellään valituslupiin liittyvissä kysymyksissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]