Minilex - Lakipuhelin

Miten asian käsittely etenee hovioikeudessa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hovioikeus aloittaa asian valmistelun, kun valittajan laatima valituskirjelmä sekä käräjäoikeuden oikeudenkäyntiaineisto on saapunut hovioikeuteen. Asian valmistelusta hovioikeudessa vastaa yksi jäsen. Jos valitus on puutteellinen ja sen täydentäminen on oikeudenkäynnin jatkamiseksi tarpeen, on valittajaa kehotettava korjaamaan puute hovioikeuden määräämässä ajassa. Jos valittaja ei noudata valituksen täydentämistä koskevaa kehotusta ja valitus on niin puutteellinen, ettei se kelpaa oikeudenkäynnin perustaksi hovioikeudessa, jätetään valitus tutkimatta.

Jos valituksen kohteena oleva asia on sellainen, että se edellyttää jatkokäsittelylupaa, ratkaistaan tämä ensiksi. Kaikki riita- ja hakemusasioita koskevat valitukset edellyttävät poikkeuksetta jatkokäsittelylupaa. Rikosasioissa edellytetään jatkokäsittelylupaa silloin, kun vastaaja on tuomittu korkeintaan kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Jos rangaistus on tätä ankarampi, ei jatkokäsittelylupaa edellytetä, jos valitus koskee tuomiossa syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Jos jatkokäsittelylupaa ei tarvita tai se myönnetään, jatkaa hovioikeus asian käsittelyä. Tällöin hovioikeus pyytää valittajan vastapuolta antamaan kirjallisen vastauksen valitukseen hovioikeuden määräämässä ajassa. Jos kuitenkin vastaus on pyydetty jo jatkokäsittelyluvan myöntämistä harkittaessa, ei uutta vastausta tarvitse pyytää.

Hovioikeuden on asian valmistelussa selvitettävä miltä kohdin käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta, mitä vaatimuksia hovioikeudessa esitetään ja mihin perusteisiin vaatimusten tueksi vedotaan, mistä asianosaiset ovat erimielisiä, mitä todisteita tullaan esittämään ja mitä niillä aiotaan näyttää toteen, onko hovioikeudessa toimitettava pääkäsittely sekä onko riita-asiassa edellytyksiä sovinnolle. Hovioikeus voi lisäksi kehottaa asianosaisia antamaan tietystä seikasta kirjallisen lausuman, joka annetaan tiedoksi vastapuolelle.

Asia ratkaistaan hovioikeudessa joko kirjallisessa menettelyssä tai suullisessa pääkäsittelyssä. Valittajan kannattaa jo valituskirjelmässään esittää näkemyksensä siitä, voidaanko asia ratkaista kirjallisesti vai onko asiassa tarpeen järjestää suullinen pääkäsittely.

Jos asia ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä, hovioikeus tekee ratkaisunsa esittelystä kirjallisen oikeudenkäyntiaineiston perusteella. Hovioikeus ratkaisee asian siis aiemmin käräjäoikeudessa kertyneen aineiston, valituskirjelmän, siihen annetun vastauksen sekä kirjallisten lausumien pohjalta. Kirjallisessa menettelyssä osapuolten ei tarvitse saapua paikalle hovioikeuteen ja kun hovioikeus on ratkaissut asian, lähetetään ratkaisu kirjallisesti tiedoksi asianosaisille.

Hovioikeuden on toimitettava suullinen pääkäsittely, jos riita-asiassa asianosainen tai rikosasiassa vastaaja tai asianomistaja sitä vaatii. Pääkäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa, jos asiassa ei tarvitse ottaa vastaan suullista todistelua sen vuoksi, että näytön arvioinnin oikeellisuudesta ei voi jäädä varteenotettavaa epäilystä, ja pääkäsittelyn toimittaminen on muutoinkin selvästi tarpeetonta huomioon ottaen erityisesti asian laatu ja merkitys asianosaiselle. Toisaalta hovioikeus voi myös omasta aloitteestaan toimittaa pääkäsittelyn katsoessaan sen tarpeelliseksi, vaikka kukaan asianosaisista ei olisi pääkäsittelyä vaatinutkaan.

Jos hovioikeudessa toimitetaan suullinen pääkäsittely, on käsittelyn kulku pitkälti samanlainen kuin käräjäoikeudessakin. Hovioikeus ei kuitenkaan lähtökohtaisesti julista tuomiotaan käsittelyn päätteeksi, vaan ne annetaan hovioikeuden ilmoittamana ajankohtana, joka on usein 30 päivän kuluessa asian käsittelystä. Tuomiosta lähetetään kummallekin osapuolelle kirjallinen kappale.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]