Minilex - Lakipuhelin

Lainvoiman saaneen tuomion purkaminen riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainvoiman saanut tuomio riita-asiassa voidaan purkaa ensinnäkin silloin, jos oikeuden jäsen tai virkamies taikka asianosaisen edustaja tai avustaja on jutun yhteydessä syyllistynyt rikolliseen menettelyyn, jonka voidaan otaksua vaikuttaneen jutun lopputulokseen. Oikeuden jäsenillä tarkoitetaan ennen kaikkea niitä henkilöitä, jotka ovat olleet ratkaisemassa kyseistä asiaa. He voivat olla esimerkiksi ammattituomareita, lautamiehiä taikka intressi- tai asiantuntijajäseniä. Purkuun riittää, että yksi jäsenistä on syyllistynyt rikolliseen menettelyyn. Virkamiehellä tarkoitetaan esimerkiksi tuomioistuimen esittelijää tai pöytäkirjanpitäjää ja tekotapana voisi olla esimerkiksi oikeudenkäyntiaineiston vääristäminen.

Tuomion purkuun oikeuttava rikos voisi esimerkiksi olla tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Purun menestyminen ei edellytä langettavaa tuomiota rikollisesta menettelystä eikä edes esitutkinnan toimittamista, vaan muukin selvitys riittää. Toisaalta, jos rikoksesta on annettu tuomio, sillä ei ole sitovaa vaikutusta purkuasiassa, mutta sillä kuitenkin lienee vahva todistusvaikutus.

Toiseksi tuomio voidaan purkaa, jos asiakirja, jota on käytetty todisteena, on ollut väärä tai asiakirjan antajan tieten sisällöltään totuudenvastainen taikka jos todistaja tai asiantuntija on tahallaan antanut perättömän lausuman, ja asiakirjan tai lausuman voidaan olettaa vaikuttaneen lopputulokseen. Asiakirjana pidetään kirjallisten asiakirjojen lisäksi sähköisiä tallenteita sekä ääninauhaa. Todisteena käytettävä asiakirja voi esimerkiksi olla väärennetty, mutta purkuperusteen soveltuminen ei kuitenkaan edellytä rikollista menettelyä. Väärä asiakirja voi siis olla muukin kuin väärennetty asiakirja.

Tuomio voidaan purkaa myös, jos todistaja tai asiantuntija on antanut perättömän lausuman. Perätön lausuma voidaan antaa esimerkiksi kuultaessa henkilöä tuomioistuimessa, videoneuvottelussa tai puhelimessa. Teon rangaistavuus ei ole purun edellytys, sillä myös alle 15-vuotiasta voidaan kuulla todistajana ja hänenkin antamansa perätön lausuma on peruste tuomion purkamiselle.

Kolmanneksi tuomio voidaan purkaa, jos vedotaan sellaiseen seikkaan tai todisteeseen, jota ei aikaisemmin ole esitetty ja sen esittäminen olisi todennäköisesti johtanut toisenlaiseen lopputulokseen. Tuomiota ei kuitenkaan pureta, ellei asianosainen saata todennäköiseksi, ettei hän ole voinut vedota seikkaan tai todisteeseen siinä oikeudessa, joka tuomion on antanut, tai hakemalla muutosta tuomioon tai että hän on muutoin pätevästä syystä ollut siihen vetoamatta. Kynnys hyväksyä seikka uudeksi lienee korkealla. Lähinnä sellainen seikka tulee kyseeseen, josta asianosainen ei ole tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää. Asianosaisella on kuitenkin laaja selonottovelvollisuus relevanteista seikoista.

Viimeiseksi tuomio voidaan riita-asiassa purkaa, jos tuomio perustuu ilmeisesti väärään lain soveltamiseen. Lailla tarkoitetaan eduskuntalakien lisäksi, alempiasteisia kotimaisia normeja sekä Euroopan unionin oikeutta. Myös Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus (KP-sopimus) ovat laintasoisina voimassa. Sen sijaan lain esitöiden tai korkeimman oikeuden ennakkotapausten väärä soveltaminen ei oikeuta tuomion purkuun. Väärällä lain soveltamisella tarkoitetaan esimerkiksi lain virheellistä tulkintaa, lain ohittamista tai väärän lain soveltamista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]