Minilex - Lakipuhelin

Vastavalitus hovioikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valittajan vastapuoli voi tyytymättömyyttä ilmoittamatta valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Tätä kutsutaan vastavalitukseksi, ja vastavalitusta koskevat pääasiassa samat säännöt, kuin tavallista valitustakin. Vastavalitusmahdollisuudella on pyritty siihen, ettei käräjäoikeuden tuomiosta tarvitsisi valittaa hovioikeuteen ikään kuin varmuuden vuoksi, jos ei olla varmoja siitä, aikooko vastapuoli valittaa, tai jos vastapuoli sattuu valittamaan vasta valitusajan viime hetkillä. Muutoksenhaku on vastavalituksella täten mahdollista vielä silloinkin, kun alkuperäinen valitusaika on kulunut umpeen. Hovioikeudessa vastavalitus on sidottu alkuperäiseen valitukseen siten, että se raukeaa, mikäli alkuperäinen valitus jätetään esimerkiksi tutkimatta tai peruutetaan tai jos sille ei myönnetä hovioikeudessa jatkokäsittelylupaa.

Vastavalituksen tekeminen

Määräaika vastavalitusta varten on kaksi viikkoa valittajalle asetetun valitusmääräajan päättymisestä. Vastavalitus raukeaa edellä esitetysti, jos valitus peruutetaan, raukeaa tai jätetään tutkimatta tai jos valittajalle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa. Vastavalitus ei kuitenkaan raukea, jos valitus peruutetaan vasta pääkäsittelyssä. Tämä johtuu siitä, että yleensä asian edettyä pääkäsittelyyn asti, ovat oikeudenkäynnistä aiheutuneet kustannukset jo kohonneet niin korkeiksi, että olisi kohtuutonta, jos vastavalituksen tekijä ei saisi valitustaan ratkaistavaksi, ja mahdollisesti myös oikeudenkäyntikulujaan vastapuolen korvattaviksi. Muutoin kummankin valituksen laatimisesta aiheutuneet kustannukset tulevat lähtökohtaisesti laatijansa kannettaviksi.

On myös mahdollista, että vastavalitus koskee jotain sellaista kohtaa käräjäoikeuden ratkaisusta, jota alkuperäinen valitus ei koske. Tällöin ratkaisevaa on kuitenkin, että asianosaisia voidaan myös tällaisen valituksen kohteen osalta pitää toistensa vastapuolina. Tuomio ei siis voi tulla lainvoimaiseksi niiltäkään osin, jota alkuperäinen valitus ei ole koskenut, ennen kuin vastavalitukselle asetettu määräaika on kulunut umpeen.

Valitusasian valmistelu hovioikeudessa alkaa, kun käräjäoikeudesta lähetetty valituskirjelmä saapuu hovioikeuteen. Asian valmistelusta hovioikeudessa vastaa yksi jäsen. Jos valitus on puutteellinen ja sen täydentäminen on oikeudenkäynnin jatkamiseksi tarpeen, valittajaa on kehotettava korjaamaan puute hovioikeuden määräämässä ajassa. Samalla on ilmoitettava, mikä seuraamus kehotuksen laiminlyömisestä voi olla. Jos valitus on täydennyksenkin jälkeen puutteellinen, saadaan asianosaiselle erityisestä syystä varata uusi tilaisuus sen täydentämiseen.

Jos valittaja ei noudata valituksen täydentämistä koskevaa kehotusta ja valitus on niin puutteellinen, ettei se kelpaa oikeudenkäynnin perustaksi hovioikeudessa, se jätetään tutkimatta. Valittaminen hovioikeuteen edellyttää useimmissa tapauksissa myös jatkokäsittelylupaa, paitsi silloin, jos on kyse vakavammasta rikosasiasta, jossa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Jatkokäsittelylupa on myönnettävä, jos ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta tai jos käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä tai lain soveltamisenkannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai jos luvan myöntämiseen on muu painava syy.

Lopuksi

Vastavalitus mahdollistaa sen, ettei asianosaisen ole pakko valittaa valitusajan kuluessa varmuuden vuoksi sen vuoksi, ettei hän ole varma siitä, aikooko vastapuoli valittaa. Vastavalitus mahdollistaa sen, että valittajan vastapuoli voi vielä valitusajan umpeuduttua saada valituksensa vaatimuksineen hovioikeuden tutkintaan. 

Vastavalitukselle säädetty määräaika on 14 päivää ja se alkaa siitä päivästä, jolloin alkuperäinen 30 päivän valitusaika on päättynyt. Myös vastavalituksen tulee saada jatkokäsittelylupa hovioikeudelta, jotta hovioikeuden ratkaistavaksi ei tulisi perusteettomia vastavalituksia. Vastavalitus on kuitenkin sidottu alkuperäiseen valitukseen niin, että se raukeaa, mikäli alkuperäiselle valitukselle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa, tai se esimerkiksi peruutetaan. Hovioikeus myöntää jatkokäsittelyluvan valitukselle laissa erikseen säädetyillä perusteilla, jotka se tutkii aina myös oma-aloitteisesti. Valitus ja vastavalitus käsitellään hovioikeudessa yhtäaikaisesti. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lakimiehemme vastaavat mielellään vastavalitusta koskeviin kysymyksiin.

- Vastavalituksen tekeminen on mahdollista vielä 14 päivän kuluessa siitä, kun varsinainen valitusaika on kulunut umpeen.

- Mikäli vastavalitus raukeaa esimerkiksi varsinaisen valituksen jäädessä tutkimatta tai sen tullessa peruutetuksi, vastaavat valituksen laatijat kumpikin lähtökohtaisesti omista kuluistaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]