Minilex - Lakipuhelin

Ylimääräinen muutoksenhaku korkeimmassa oikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Muutoksenhakuoikeus päättyy, kun tuomio tulee lainvoimaiseksi eli lopulliseksi. Tuomio tulee lainvoimaiseksi, kun siihen ei voi enää hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin, eli silloin kun määräaika muutoksenhakuun on kulunut umpeen. Tämän jälkeen käytettävissä on kuitenkin ylimääräinen muutoksenhaku, jota haetaan yleensä korkeimmalta oikeudelta. Ylimääräinen muutoksenhaku on tarkkaan säännelty, ja tulee siis kyseeseen silloin, kun asianosaisen käytettävissä ei ole mitään yksinkertaisempaa muutoksenhakukeinoa. Ylimääräisiä muutoksenhakukeinoja ovat menetetyn määräajan palauttaminen, tuomiovirhekantelu sekä tuomion purkaminen.

Ylimääräisen muutoksenhaun keinot

Menetetyn määräajan palauttamisella tarkoitetaan kirjaimellisesti määräajan palauttamista, jos määräajan menettäminen on johtunut laillisesta esteestä. Tällöin siis voidaan hakemuksesta palauttaa menetetty määräaika sille, joka ei ole laillisen esteen vuoksi voinut ilmoittaa tyytymättömyyttään tai hakea muutosta määräajan kuluessa. Laillisella esteellä tarkoitetaan pätevää syytä olla noudattamatta määräaikaa. Laillinen este on joko sairaus tai yleisen liikenteen keskeytyminen. Tuomioistuimella on kuitenkin harkintavaltaa laillisen esteen arvioinnissa ja se voi hyväksyä myös muun ilmoitetun esteen lailliseksi esteeksi. Menetetyn määräajan palauttamista tulee hakea kirjallisesti 30 päivän kuluessa laillisen esteen lakkaamisesta, ja joka tapauksessa viimeistään vuoden kuluessa siitä päivästä, jolloin alkuperäinen määräaika päättyi. Hakemus menetetyn määräajan palauttamiseksi tehdään hovioikeudelle silloin, kun hakemus koskee määräajan palauttamista toimenpiteen tekemiseksi käräjäoikeudessa tai muutoksen hakemiseksi sen ratkaisuun. Muussa tapauksessa hakemus tehdään korkeimmalle oikeudelle. Hakemus tehdään korkeimmalle oikeudelle myös silloin, kun hakemus koskee asiaa, jossa käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta suoraan korkeimmalta oikeudelta.

Tuomiovirhekantelulla puolestaan voidaan poistaa lainvoiman saanut tuomio, jossa on tapahtunut oikeudenkäyntivirhe. Virheen tulee olla voinut vaikuttaa olennaisesti jutun lopputulokseen. Tuomiovirhekantelu tulee tehdä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun tuomio sai lainvoiman. Tuomiovirheen kantelukirjelmässä tulee ilmoittaa vaatimuksen perusteet sekä ne todisteet, joihin vaatimus nojautuu. Tuomiovirhekantelun seurauksena tuomio voidaan poistaa kokonaan tai osittain ja asia voidaan tarvittaessa siirtää uudelleenkäsiteltäväksi siihen tuomioistuimeen, jossa virhe on tapahtunut.

Lainvoiman saanut tuomio voidaan purkaa muun muassa, jos tuomio perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen, tai jos virkamies, oikeuden jäsen, avustaja, syyttäjä yms. on syyllistynyt asian yhteydessä rikolliseen menettelyyn, jonka voidaan otaksua vaikuttaneen asian lopputulokseen. Lisäksi lainvoiman saaneen tuomion purku voi tulla mahdolliseksi esimerkiksi, jos asiakirja, jota on käytetty todisteena, on ollut väärä tai totuudenvastainen tai jos todistaja tai asiantuntija on tahallaan antanut väärän lausuman, ja asiakirjan tai lausuman voidaan otaksua vaikuttaneen jutun lopputulokseen. Laissa on lueteltu perusteet lainvoimaisen tuomion purkamiselle. Nämä purun edellytykset eroavat hieman riippuen siitä, onko kyseessä riita- vai rikosasia. Tuomionpurkua koskeva hakemus on tehtävä korkeimmalle oikeudelle kirjallisesti, ja siinä on ilmoitettava vaatimuksen perusteet sekä ne todisteet, joihin vaatimus nojautuu. Jos korkein oikeus katsoo asian uudelleenkäsittelyn tarpeelliseksi, se voi määrätä, missä tuomioistuimessa ja milloin asia käsitellään. Korkein oikeus voi myös itse oikaista tuomion. Muun purkua hakevan asianosaisen, kuin viranomaisen on käytettävä tuomion purkamista koskevassa asiassa korkeimmassa oikeudessa oikeudenkäyntiasiamiestä, tai –avustajaa. 

Tuomion purkua tulee hakea korkeimmalta oikeudelta pääsääntöisesti vuoden kuluessa siitä päivästä, jolloin hakija sai tiedon tuomioon liittyvästä purkuperusteesta. Riita-asioissa tuomion purkua ei kuitenkaan voi lähtökohtaisesti hakea enää viiden vuoden kuluttua siitä päivästä, jolloin tuomio sai lainvoiman, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä. Rikosasioissa syytetyn eduksi haettava tuomion purku voidaan tehdä milloin vain, eikä sille ole määräaikaa.

Lopuksi

Ylimääräinen muutoksenhaku on poikkeuksellista ja se edellyttää, että laissa säädetyt tarkat perusteet täyttyvät. Pääsääntöisesti ylimääräinen muutoksenhaku on käytettävissä silloin, kun tuomiossa tai oikeudenkäynnissä on tapahtunut jokin virhe, joka on vaikuttanut jutun lopputulokseen. Tuomiovirhekantelussa tällainen virhe voi koskea esimerkiksi tilannetta, jossa asian tutkimiselle sen käsitelleessä tuomioistuimessa ei ole ollut edellytyksiä, tai annettu ratkaisu on niin epäselvä, ettei siitä ilmene, mitä asiassa on ylipäätään tuomittu. Tuomion purussa purkuperusteena voi puolestaan olla esimerkiksi jutun käsittelyssä ilmennyt rikollinen menettely jonkin oikeuden jäsenen tai asianosaisen edustajan toimesta, taikka asiassa esitetty väärä tai totuudenvastainen todistelu. Jos määräaika on puolestaan menetetty laillisen esteen vuoksi, voidaan se ylimääräisellä muutoksenhaulla palauttaa. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lakimiehemme vastaavat mielellään ylimääräistä muutoksenhakua koskeviin kysymyksiin.

Varoitukset

  • Myös ylimääräisessä muutoksenhaussa, kuten normaalissakin muutoksenhaussa, on tärkeää huomioida kullekin muutoksenhakukeinolle laissa säädetyt määräajat, joiden umpeuduttua muutoksenhaku ei enää lähtökohtaisesti ole asianosaisen käytettävissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]