Minilex - Lakipuhelin

Rikosasian kirjallinen käsittely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasia voidaan käsitellä joko suullisessa pääkäsittelyssä tai vaihtoehtoisesti kirjallisessa käsittelyssä. Mahdollisuus kirjalliseen käsittelyyn rikosasioissa on säädetty, jotta rikosprosessia voitaisiin nopeuttaa tietynlaatuisissa asioissa. Lisäksi menettelyn tavoitteena on ilman muuta ollut myös vähentää rikosprosessista aiheutuvia kustannuksia. Rikosprosessille tärkeiden periaatteiden, kuten suullisuus- ja välittömyysperiaatteiden, paikoitellen lievempi soveltaminen on näin ollen katsottu hyväksyttäväksi rikosasian laadusta, syytetyn tunnustuksesta, ja asianosaisten suostumuksesta riippuen. Oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on kuitenkin edelleen kaikilla, ja se edellyttää, että asianosaisella on halutessaan mahdollisuus esittää asiansa suullisesti asian ratkaisevalla tuomioistuimelle sekä kuulla todistajia.

Kirjallisessa käsittelyssä asia ratkaistaan yhden tuomarin kokoonpanossa kirjallisen aineiston perusteella, eikä suullista oikeudenkäyntiä järjestetä ollenkaan. Näin ollen myöskään käsiteltävänä olevan asian osapuolten ei tarvitse saapua paikan päälle oikeuteen. Laissa säädetään edellytyksistä, joiden täyttyessä rikosasia voidaan ratkaista kirjallisessa käsittelyssä ilman, että pääkäsittelyä toimitetaan.

Kirjallisen käsittelyn edellytykset

Kaikkien seuraavien edellytysten on täytyttävä, jotta asian ratkaiseminen voidaan toimittaa kirjallisesti.

Kirjallinen menettely on mahdollinen ensinnäkin, mikäli mistään syytteessä tarkoitetusta rikoksesta ei syytteessä mainittujen seikkojen vallitessa tehtynä ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakko, tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjallisen menettelyn soveltamisalaan kuuluu suhteellisen laaja kirjo rikosnimikkeitä ja niiden eri tekomuotoja. Tämän kohdan sanamuodosta seuraa myös, että kirjallisessa menettelyssä voidaan ratkaista asioita, joissa on kyse samaan aikaan ratkaistavasta, kahdesta tai useammasta yksittäisestä rikoksesta, josta kustakin niiden tunnusmerkistön täyttyessä voitaisiin tuomita maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus. 

Toisena edellytyksenä kirjallisen käsittelyn toimittamiselle on se, että vastaaja tunnustaa syytteessä kuvatun teon. Lisäksi vastaajan on annettava käräjäoikeudelle nimenomainen ilmoitus, jossa hän suostuu asian ratkaisemiseen kirjallisessa menettelyssä, ja luopuu oikeudestaan suulliseen käsittelyyn. Vastaajan tulee näin ollen tunnustaa menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta hänen ei tarvitse olla syyttäjän kanssa samaa mieltä siitä, miten rikosta tulisi arvioida, eli tulisiko sitä esimerkiksi arvioida lievemmän rangaistusasteikon mukaan. Siinä tapauksessa, että vastaaja on erimieltä teon rangaistavuudesta ylipäätään, ei asiaa voida ratkaista kirjallisessa menettelyssä. 

Kirjallisen menettelyn toimittamiseen tarvitaan myös asianomistajan ilmoitus siitä, ettei tämä vaadi suullisen pääkäsittelyn toimittamista, ja tällaiseksi ilmoitukseksi riittää esitutkinnan aikana annettu ilmoitus. Vastaajan suostumus asian käsittelyyn kirjallisesti tulee ensimmäisen kerran selvittää jo esitutkinnassa, mutta esitutkinnan aikana annettu tunnustus ja suostumus eivät yksinään riitä asian suoraan käsittelyyn kirjallisesti. Vastaajan tulee näin ollen vielä siinä vaiheessa, kun asia annetaan esitutkinnan jälkeen hänelle tiedoksi, ilmoittaa määräajassa käräjäoikeudelle kirjallisesti, tunnustaako hän teon, luopuuko hän oikeudestaan suulliseen käsittelyyn ja suostuuko hän asian käsittelyyn kirjallisessa menettelyssä. Sekä vastaajan että myös asianomistajan antama suostumus kirjalliseen menettelyyn voidaan myöhemmin myös peruuttaa.

Kirjallinen menettely on mahdollinen ainoastaan, mikäli vastaaja on rikoksen tekohetkellä ollut täysi-ikäinen. Asian ratkaiseminen ilman pääkäsittelyn toimittamista ei siis ole mahdollista alaikäisten tekimissä rikoksissa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että rikosasian käsittelyllä nuoren vastaajan läsnä ollessa saattaa olla kasvatuksellista vaikutusta niin, että nuori mahdollisesti pidättäytyy tekemästä rikoksia tulevaisuudessa.

Kirjallisen menettelyn toimittaminen on mahdollista, mikäli kaikki edellä mainitut edellytykset täyttyvät, ja lisäksi katsotaan, että pääkäsittelyn toimittaminen on kokonaisuutena arvioiden tarpeetonta. Rikosasian kirjallinen käsittely ei siis ole mahdollinen silloin, kun siihen liittyvä näyttö on epäselvää. Kirjallisessa menettelyssä voidaan kuitenkin ratkaista myös riitaisia rangaistusvaatimuksia ja korvausvaatimuksia.

Kirjallisessa menettelyssä voidaan tuomita ainoastaan sakkorangaistus tai enimmillään yhdeksän kuukauden pituinen vankeustuomio. Kirjallisessa menettelyssä vastaajaa ei kuitenkaan voida tuomita ankarampaan rangaistukseen kuin kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen ilman, että tälle varataan tilaisuus suullisen lausuman antamiseen. Mikäli asiassa tuomitaan yhteinen vankeusrangaistus kahdesta tai useammasta rikoksesta, ei kyseinen yhteinenkään vankeusrangaistus saa ylittää laissa säädettyä yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen enimmäismäärää. Tämä koskee niin ikään myös tilanteita, joissa rangaistuksen mittaamisessa otetaan huomioon aikaisemmin tuomittu ehdollinen tai ehdoton vankeusrangaistus, tai jäännösrangaistus, joka pannaan kyseisen uuden tuomion nojalla täytäntöön, minkä seurauksena siitä ja koeajalla tehdyistä uusista rikoksista tuomitaan yhteinen ehdoton vankeusrangaistus. Kirjallisessa menettelyssä voidaan tuomita vankeusrangaistuksen ohella myös muita oheisseuraamuksia, kuten sakko, liiketoimintakielto tai ajokielto. Näiden sekä asianomistajan korvausvaatimusten osalta ei ole säädetty määrällisiä rajoituksia.

Lopuksi

Kirjallisesta menettelystä rikosasioissa on säädetty näin ollen sen vuoksi, että rikosprosessista olisi mahdollista saada joutuisampi ja kustannustehokkaampi. Toki nämä eivät ole tavoitteita, joiden perusteella asianosaisen perusoikeuksina tunnustetut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteet voitaisiin kokonaan syrjäyttää. Rikosasian käsittely kirjallisesti edellyttääkin tiettyjen laissa tarkkaan määriteltyjen ehtojen täyttymistä, kuten sitä, että rikosasian vastaaja on tunnustanut syytteessä kuvatun teon ja molemmat asianosaiset suostuvat asian käsittelyyn kirjallisesti. Kirjallisen menettelyn kannalta ongelmalliseksi voidaan kuitenkin katsoa se, että varsinaisen asian käsittelyn osalta kaikki rikosprosessin kannalta tärkeät periaatteet, kuten oikeudenkäynnin julkisuus ja välittömyys eivät toteudu. Välittömyydellä tarkoitetaan, että asian ratkaisemiseen vaikuttava oikeudenkäyntiaineisto esitetään välittömästi asian ratkaisevalle tuomioistuimelle, joka myös tekee ratkaisunsa ainoastaan tällaisen oikeudenkäyntiaineiston perusteella. Asian kirjallisesti ratkaisevalla tuomarilla on myös mahdollisuus tuomita verrattain melko ankariakin vankeusrangaistuksia, kuten maksimissaan yhdeksän kuukautta vankeutta. Oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin edellyttää kuitenkin, että asianosaisilla on mahdollisuus olla suostumatta asian kirjalliseen käsittelyyn, jolloin asiassa järjestetään suullinen pääkäsittely.

 

Yhteenveto

  • Rikosasia voidaan käsitellä suullisen pääkäsittelyn sijaan myös kirjallisessa käsittelyssä.
  • Yleensä kirjallinen käsittely nopeuttaa prosessia ja vähentää kustannuksia.
  • Asianosaisilla on mahdollisuus kieltäytyä kirjallisesta käsittelystä.
  • Kirjallisessa käsittelyssä asia ratkaistaan yhden tuomarin kokoonpanossa kirjallisen aineiston perusteella.
  • Kirjallisen käsittelyn toteuttamiselle on edellytyksiä, joista kaikkien on täytyttävä.
  • Edellytysten lisäksi on katsottava, että pääkäsittelyn toimittaminen asiassa on kokonaisuutena arvioiden tarpeetonta.
  • Kirjallisessa menettelyssä ei voida tuomita ankarampaan kuin yhdeksän kuukauden mittaiseen vankeustuomioon tai sakkorangaistukseen.
  • Ankarampaan kuin kuuden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen ei voida tuomita antamatta vastaajalle mahdollisuutta suulliseen lausumaan.

 

Summary in English

  • The criminal case can be processed in written proceedings instead of the main oral hearing.
  • Generally, written processing speeds up the handling of the case and reduces costs.
  • The parties involved can refuse written processing.
  • In the written proceedings, the case is decided in a composition of one judge, based on the written material.
  • There are prerequisites for the implementation of written processing, of which all of them must be met.
  • In addition to the prerequisites, it must be agreed that conducting the main hearing in the case is considered unnecessary as a whole.
  • In the written procedure, no harsher than nine-month prison sentence or a fine can be sentenced.
  • One cannot be sentenced to a prison sentence of more than six months without giving the defendant the opportunity to make an oral statement.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä tarkoittaa "kirjallinen materiaali"?

Kirjallisella materiaalilla tarkoitetaan ensisijaisesti poiliisin laatimaa esitutkintapöytäkirjaa, josta ilmenee asian kannalta keskeiset seikat. Kirjallisessa käsittelyssä lisäksi vastaaja saa ilmaista oman kantansa asiaan kirjallisesti suullisen puheenvuoron sijaan. Kirjallisessa menettelyssä tuomio lähetetään osapuolille kirjallisena suullisen tuomionluvun sijaan.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kun vastaajalta pyydetään syytteessä esitetyn teon kirjallista tunnustamista ja kirjalliseen menettelyyn suostumista, vastaajalle tulee aina asian tiedoksiannon yhteydessä myös ilmaista, mitä tunnustus ja kirjalliseen menettelyyn suostuminen käytännössä hänen kannaltaan tarkoittavat.

- Asian kirjallinen käsittely on mahdollinen silloinkin, kun rikokseen liittyvästä rangaistusvaatimuksesta tai asianomistajan korvausvaatimuksesta vallitsee erimielisyys.

- Kirjallinen käsittely ei ole mahdollinen silloin, kun vastaaja on rikoksen tehdessään ollut alle 18-vuotias, vaikka hän olisikin myöhemmin ennen asian käsittelyä tullut täysi-ikäiseksi.

- Lakimiehemme vastaavat mielellään rikosasian kirjallista käsittelyä koskeviin kysymyksiin.

Varoitukset

- Asianomistajan suostumusta rikosasian kirjalliseen käsittelyyn ei lähtökohtaisesti tiedustella enää uudelleen esitutkinnan jälkeen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]