Minilex - Lakipuhelin

Ennakkotapausperuste muutoksenhaun perusteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkein oikeus on kansallisessa yleisten tuomioistuinten järjestelmässämme ylin oikeusaste riita- ja rikosasioissa. Sen tärkeimpänä tehtävänä voidaan pitää prejudikaattien eli ennakkoratkaisujen antamista. Koska korkein oikeus on ylin oikeusaste riita- ja rikosasioissa, toimii se valitustuomioistuimena alempien tuomioistuinten ratkaisuihin. Suurin sa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi tulevista tapauksista tule hovioikeuksista. Korkein oikeus ei kuitenkaan ota käsittelyynsä kaikkia ratkaisuja, vaan keskittyy vain periaatteellisesti tärkeiden asioiden käsittelyyn. Vuoden 1980 uudistuksen myötä korkeimmassa oikeudessa otettiinkin käyttöön valituslupajärjestelmä, jonka avulla korkein oikeus valitsee, mitkä asiat se ottaa tutkittavakseen.

Korkein oikeus voi myöntää valituksen joko purkuperusteella, painavan syyn vuoksi tai ennakkotapausperusteella. Tapauksella on ns. prejudikaatti- eli ennakkotapausarvoa, jos sen käsittely korkeimmassa oikeudessa olisi lain kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi tärkeää. Ennakkotapausperuste valitusluvan myöntämisen perusteena on tärkein muutoksenhaun myöntämisen peruste juuri sen vuoksi, että tällöin kyseessä on sellainen asia, joka koskettaa oikeuskäytäntöä yleisesti.

Ennakkotapausperuste tulee kyseeseen usein silloin, kun uusi lainsäädäntö on tulkinnanvaraista eikä oikeuskäytäntöä ole juuri kehittynyt. Ennakkoratkaisun saamiselle saattaa olla tarvetta myös sen vuoksi, että lainsäädännössä on aukko. Tällöin lainsäädännössä olevaa aukkoa pyritään täyttämään oikeuskäytännön kautta ennakkoratkaisun avulla.  Sama on tilanne silloin, kun aikaisempi oikeuskäytäntö ei ole ollut yhtenäistä. Toisinaan valituslupa on myönnetty ennakkotapausperusteella myös tilanteessa, jossa korkein oikeus on katsonut tarpeelliseksi antaa ennakkoratkaisuja näytön arvioimiseksi yksittäistapauksissa. Korkein oikeus voi antaa valitusluvan ennakkotapausperusteella, vaikka se pitäisikin alemman tuomioistuimen ratkaisua oikeana. Tällöin se haluaa antaa alemman tuomioistuimen ratkaisulle ennakkotapausarvoa.

Ennakkotapausperusteen käytölle on kuitenkin asetettu omat rajansa. Mikäli ennakkotapauskysymys on esimerkiksi ainutkertainen tai vain erittäin harvoin kyseeseen tuleva ei valituslupaa anneta. Esteenä valitusluvan myöntämiselle on myös se, että kyse on ennakkotapauksesta, johon annettava ratkaisu olisi itsestään selvä. Esteenä valitusluvan myöntämiselle on lisäksi, että ennakkotapauskysymys on osa niin monisyistä oikeusongelmaa, ettei yhden ennakkoratkaisun antaminen riitä ohjaamaan oikeuskäytäntöä. Myös se, että samasta asiasta on annettu tuore ennakkopäätös tai että sellainen annetaan pian, voi estää valitusluvan antamisen.

Lisätietoa valitusluvan hakemisesta sekä muista muutoksen hakuun liittyvissä kysymyksissä saat muun muassa Minilexin artikkeleista sekä tarvittaessa lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]