Minilex - Lakipuhelin

Valitus käräjäoikeuden tuomiosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asianosaiset eivät välttämättä aina ole tyytyväisiä käräjäoikeuden antamaan ratkaisuun ja he saattavat haluta hakea siihen muutosta. Käräjäoikeuden tuomioon voidaan hakea muutosta hovioikeudelta. Muutoksenhakukeinoa kutsutaan tällöin valitukseksi. Valitus käräjäoikeuden tuomiosta saadaan yleensä aina tehdä, ellei muutoksenhakua ole erikseen laissa kielletty. Käräjäoikeus ilmoittaa tuomiota antaessaan, saako tuomioon hakea muutosta ja antaa muutoksenhakua koskevat ohjeet asianosaisille. Valitus käräjäoikeuden tuomiosta on eräissä tapauksissa mahdollista tehdä hovioikeuden sijasta myös suoraan korkeimpaan oikeuteen. Tätä puolestaan kutsutaan ennakkopäätösvalitukseksi.

Menettely

Käräjäoikeuden tuomion antamisen jälkeen asianosaisen tulee ilmoittaa tyytymättömyyttä tuomioon seitsemän päivän kuluessa sen antamisesta tai muuten hän menettää oikeutensa hakea muutosta. Tyytymättömyyttä voidaan ilmoittaa joko suullisesti tai kirjallisesti tuomion antaneelle käräjäoikeudelle. Rikosasiassa vangittu henkilö saa ilmoittaa tyytymättömyyttä myös vankilanjohtajalle. Tyytymättömyyden ilmoittamisen ja sen hyväksymisen jälkeen käräjäoikeus antaa valitusosoituksen, jossa mainitaan hovioikeus, jolta muutosta haetaan sekä valitusajan päättymispäivä. Käräjäoikeus ei hyväksy tyytymättömyyden ilmoitusta tilanteissa, joissa ilmoitus on tehty säädetyn vastaisesti, esimerkiksi liian myöhään, tai jos ilmoituksen kohteena olevaan ratkaisuun ei ylipäätään voi lain mukaan hakea muutosta. Tyytymättömyyden ilmoituksen hylkäävästä päätöksestä on mahdollista kannella hovioikeuteen.

Valitusaika on 30 päivää käräjäoikeuden tuomion antamisesta. Valituskirjelmä on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan ennen valituksen määräajan päättymistä. Käräjäoikeus huolehtii valituskirjelmän toimittamisesta valituksen käsittelevään hovioikeuteen. Sairauden tai jonkin muun hyväksyttävän syyn vuoksi käräjäoikeus voi asettaa uuden määräajan muutoksenhakua varten, mutta tällöin uutta määräaikaa on haettava jo ennen kuin alkuperäinen määräaika päättyy.

Hovioikeudelle osoitetussa valituskirjelmässä on ilmoitettava muutoksenhaun kohteena oleva käräjäoikeuden tuomio sekä miltä kohdin muutosta haetaan ja mitä muutoksia tuomioon vaaditaan. Lisäksi on ilmoitettava muun muassa todisteet ja se, mitä kyseisillä todisteilla halutaan näyttää toteen.

Ennakkopäätösvalituksesta

Ennakkopäätösvalituksella käräjäoikeuden ratkaisuista voidaan tietyissä tilanteissa valittaa hovioikeuden sijaan suoraan korkeimpaan oikeuteen. Tämä on kuitenkin poikkeuksellinen muutoksenhakukeino, ja muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan ensisijaisesti aina hovioikeudelta. Ennakkopäätösvalituksen tekeminen edellyttää myös valittajan vastapuolen suostumusta, joka tulee esittää käräjäoikeudelle joko suullisesti tai kirjallisesti.

Ennakkopäätösvalituksen tutkiminen korkeimmassa oikeudessa edellyttää korkeimman oikeuden myöntämää valituslupaa. Korkein oikeus myöntää valitusluvan ennakkopäätösvalitukselle ainoastaan ennakkopäätösperusteella, eli jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Mikäli valituslupaa ei myönnetä, jää käräjäoikeuden ratkaisu pysyväksi, eikä muutosta enää pysty hakemaan normaalisti hovioikeudelta. Ennakkopäätösvalituksen tekeminen tarkoittaa siis, että asianosaisten tulee kantaa riski siitä, että muutoksenhaku epäonnistuu ja käräjäoikeuden ratkaisu jää voimaan.

Mikäli muutoksenhakija haluaa hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun valittamalla siitä suoraan korkeimpaan oikeuteen, tulee hänen ilmoittaa tästä käräjäoikeudelle samalla kun hän ilmoittaa tyytymättömyyttään, ja hänen tulee myös samassa yhteydessä esittää vastapuolen suostumus. Määräaika ennakkopäätösvalitusta varten on myös 30 päivää siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Korkeimmalle oikeudelle osoitettu muutoksenhakukirjelmä, johon sisältyy valituslupahakemus, on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan.

Lopuksi

Käräjäoikeuden tuomioon haetaan siis muutosta ensisijaisesti valittamalla siitä hovioikeuteen. Muutoksenhakuoikeutta voidaan pitää lähtökohtana. Joissakin tilanteissa muutoksenhaku voi olla kuitenkin kiellettyä laissa säädettyjen poikkeusten vuoksi. Esimerkiksi käräjäoikeuden oikeudenkäynnin aikana tekemään ratkaisuun saa yleensä hakea muutosta vasta pääasian yhteydessä, eikä erikseen. Muutoksenhaku tällaiseen ratkaisuun on siis mahdollista, jos se on laissa nimenomaisesti sallittu. Tämä johtuu siitä, että muuten asian käsittely käräjäoikeudessa voisi muilta osiltaan kohtuuttomasti pitkittyä. Muutoksenhaku käräjäoikeuden ratkaisuun on poikkeustapauksissa mahdollista myös ennakkopäätösvalituksella, joka tehdään suoraan hovioikeusaste ohittaen korkeimpaan oikeuteen. Ennakkopäätösvalitus voi olla tarkoituksenmukainen esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa jo käräjäoikeudessa on selvää, että asia tullaan viemään korkeimpaan oikeuteen asti. Kuten edellä todettiin, muutosta kuitenkin yleensä haetaan ensisijaisesti valittamalla käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, jonka jälkeen voi vielä olla mahdollista valittaa hovioikeuden ratkaisusta tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lakimiehemme vastaavat mielellään valituksen tekemistä koskeviin kysymyksiin. Esimerkiksi valituskirjelmän laatimisessa voi olla tarpeen turvautua asiantuntijan apuun.

- Valituskirjelmän sisältöön on tärkeää panostaa, sillä se ohjaa muutoksenhakua merkittävästi, erityisesti asian valmisteluvaiheessa.

Varoitukset

- Muutoksenhaussa on aina tärkeää kiinnittää huomiota sille säädettyihin määräaikoihin. Määräajan umpeuduttua valituksen tekeminen ei enää lähtökohtaisesti ole mahdollista.

- Ennakkopäätösvalituksen tekemistä on syytä harkita tarkasti, sillä muutoksenhakija kantaa tällöin riskin siitä, että muutoksenhaku korkeimpaan oikeuteen epäonnistuu, eikä valitus hovioikeuteen ole enää mahdollinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]