Minilex - Lakipuhelin

Kutsu pääkäsittelyyn hovioikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäynnit suoritetaan tuomioistuimissa, joista hovioikeus on toiseen asteen tuomioistuin. Tämä tarkoittaa sitä, että hovioikeuden tehtävänä on tietyissä tapauksissa tutkia ensimmäisen asteen käräjäoikeuden ratkaisun mahdolliset virheet sekä korjata ne. Hovioikeuteen voidaan viedä käräjäoikeudessa ratkaistu rikos- sekä riita-asia. Seuraavaksi tarkastellaan hovioikeuden pääkäsittelyyn kutsumisen sääntöjä molemmissa tapauksissa.

Hovioikeudessa oikeudenkäynti voidaan suorittaa kirjallisessa esittelyssä, suullisessa pääkäsittelyssä tai pienimuotoisessa eli suppeassa pääkäsittelyssä. Koska pääkäsittely on suullinen ja sisältää asianosaisten kuulemisen, on asianosaiset kutsuttava pääkäsittelyyn. Hovioikeuden on huolehdittava asianosaisten kutsumisesta pääkäsittelyyn sekä rikos- että riita-asioissa. Rikosasioissa asianosaisia ovat syyttäjä, kantaja eli rikoksen uhri, sekä vastaaja eli rikoksesta epäilty henkilö. Riita-asioissa asianosaisia ovat kantaja sekä vastaaja. Hovioikeus kutsuu myös omasta aloitteestaan mahdolliset todistajat, asiantuntijat ja muut todistelutarkoitukseen kuultavat henkilöt, jollei kutsumista anneta erikseen asianosaisten tehtäväksi. Jos todistajien kutsuminen pääkäsittelyyn annetaan asianosaisille tehtäväksi, kutsumisessa mahdollisesti ilmenevistä ongelmista on viipymättä tiedotettava hovioikeudelle.

Niin rikos- kuin riita-asioissa, valittajan on saavuttava pääkäsittelyyn. Jos valittaja ei saavu pääkäsittelyyn, voidaan valitus jättää hänen poissa ollessaan muuttamattomaksi. Jos hänellä on kuitenkin ollut poissaololleen laillinen este, jota hän ei ole voinut ajoissa ilmoittaa, on hänellä oikeus saattaa valitus uudelleen käsiteltäväksi ilmoittamalla siitä kirjallisesti hovioikeudelle 30 päivän kuluessa valituksen muuttamattomaksi jättämisestä.

Valittajan vastapuolen tai tämän edustajan on saavuttava pääkäsittelyyn sakon uhalla, jos asian käsitteleminen edellyttää tämän läsnäoloa. Jos valittajan vastapuolen kuulemista ei pidetä tarpeellisena, kutsutaan hänet silti pääkäsittelyyn. Asia voidaan kuitenkin ratkaista myös hänen poissaolostaan huolimatta. Jos valittajan vastapuoli tai tämän laillinen edustaja ei ole saapunut pääkäsittelyyn rikosasiassa, hänet voidaan määrätä sakkojen lisäksi tuotavaksi samaan tai myöhempään istuntoon, jos häntä on kehotettu saapumaan henkilökohtaisesti. Riita-asiassa, jossa sovinto ei ole sallittu, valittaja voidaan määrätä tuotavaksi pääkäsittelyyn, vaikka hänen ei olisikaan saavuttava henkilökohtaisesti.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä pääkäsittelystä ja siihen kutsumisesta rikos- tai riita-asioissa, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]