Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa valitus ja vastavalitus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valituksella tarkoitetaan oikeudenkäynnin osapuolen tekemää muutoksenhakua. Valitus tehdään ylemmälle tuomioistuimelle, eli muutoksenhakutuomioistuimelle, ja sillä pyritään muuttamaan jo tehdyn ratkaisun lopputulosta. Käräjäoikeuden tuomioista valitetaan hovioikeudelle ja hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Poikkeuksellisesti käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa suoraan korkeimpaan oikeuteen ennakkopäätösvalituksella. Pääsääntöisesti asian ratkaisee aina ensimmäisenä käräjäoikeus, mutta myös hovioikeus ratkaisee muutamat asiat ensimmäisenä oikeusasteena. Hallinto-oikeuden ratkaisusta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus käsittelee valituksia viranomaisten hallintoasioissa tekemistä päätöksistä. Hallinto-oikeus on siis tavallaan jo ensimmäinen muutoksenhakuaste, vaikka asiaa ei ole aiemmin ratkaissut varsinainen tuomioistuin.

Vastavalituksella tarkoitetaan valittajan vastapuolen tekemää valitusta. Vastavalituksen tarkoituksena on antaa valittajan vastapuolelle mahdollisuus muutoksenhakuun varsinaiselle muutoksenhaulle varatun määräajan jälkeen. Tällöin asiaosaisen ei tarvitse valittaa varmuuden vuoksi vain sillä oletuksella, että toinen osapuoli saattaa valittaa asiasta. Kyse ei ole vastavalituksesta, jos molemmat osapuolet valittavat määräajassa itsenäisellä valituksella. Vastavalitus on nimittäin riippuvainen alkuperäisestä valituksesta siten, että jos valitus peruutetaan, raukeaa tai jätetään tutkimatta, niin myös vastavalitus raukeaa. Vastavalitusta ei siis käsitellä itsenäisenä valituksena. Vastavalitus raukeaa myös, jos valitukselle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa. Määräaika vastavalituksen tekemiselle on kaksi viikkoa valittajalle asetetun määräajan päättymisestä.

Molemmat osapuolet voivat siis tehdä määräajassa valituksen, jotka käsitellään itsenäisesti. Tällöin toinen valitus voidaan käsitellä, vaikka toisen osapuolen valitus olisi peruutettu, rauennut tai jätetty tutkimatta. Nämä valitukset eivät siis ole riippuvaisia toisistaan, mutta ne käsitellään samassa oikeudenkäynnissä, jos ne molemmat tutkitaan. Vastavalitus taas on toisen osapuolen käytettävissä sen jälkeen, kun valittaja on jo tehnyt valituksensa. Vastavalitus on riippuvainen alkuperäisestä valituksesta. Vaikka toinen osapuoli ei käyttäisi vastavalitusta, häneltä pyydetään kirjallinen vastaus valitukseen ja hän saa käyttää puhevaltaa oikeudenkäynnissä. Tällöin lopputulosta ei kuitenkaan voida muuttaa muuhun kuin valittajan vaatimaan suuntaan, tai lopputulos voidaan pitää samana. Valittajalla ei siis ole riskiä ”huonommasta” lopputuloksesta, ellei toinen osapuoli valita asiasta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]