Minilex - Lakipuhelin

Valitus ja vastavalitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valituksella tarkoitetaan muutoksenhakukeinoa, jolla käräjäoikeuden tuomioon haetaan muutosta hovioikeudelta. Valitus hovioikeuteen on ensisijainen muutoksenhakukeino haettaessa muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun. Valituksen tekeminen edellyttää ensinnäkin, että käräjäoikeuden ratkaisu on muutoksenhakukelpoinen. Muutoksenhakuoikeus koskee käräjäoikeuden tuomiota, lopullista päätöstä sekä muuta samassa yhteydessä tehtyä ratkaisua, edellyttäen, ettei muutoksenhakua ole erikseen kielletty. Valituksen tekeminen edellyttää muutoksenhakijalta myös muutoksenhakuintressiä, eli sitä, että käräjäoikeuden ratkaisu vaikuttaa muutoksenhakijan oikeudelliseen asemaan haitallisesti. Muutosta ei siis voi hakea vastapuolen eduksi, lukuun ottamatta rikosasioita, joissa syyttäjä saa hakea muutosta vastaajan hyväksi. Valittajan vastapuolella on lisäksi oikeus valituksen tekemiseen vielä alkuperäisen valitusajan umpeuduttua. Tätä kutsutaan vastavalitukseksi. Vastavalitus tulee kuitenkin tehdä sille säädetyn määräajan puitteissa.

Valittaminen käräjäoikeuden ratkaisusta

Silloin kuin muutoksen hakeminen on mahdollista, käräjäoikeus ilmoittaa siitä tuomiota antaessaan ja antaa samalla muutoksenhakua koskevat ohjeet. Tämän jälkeen asianosaisten tulee ilmoittaa tyytymättömyyttä tuomioon seitsemän päivän kuluessa sen antamisesta, tai muutoin hän menettää oikeuden hakea muutosta. Tyytymättömyyden ilmoittaminen tehdään siis puhevallan menettämisen uhalla, eli sillä varataan mahdollisuus valituksen tekemiseen, vaikka valitusta ei myöhemmin tehtäisikään. Tyytymättömyyden ilmoitus ei siis vielä tarkoita, että valitusasia olisi virallisesti vireillä.

Tyytymättömyyden ilmoittamisen ja sen hyväksymisen jälkeen käräjäoikeus antaa asianosaiselle valitusosoituksen, jossa mainitaan muutoksenhakutuomioistuin, jolta muutosta haetaan sekä valitusajan päättymispäivä. Valitusaika on 30 päivää käräjäoikeuden tuomion antamisesta. Käräjäoikeudelta on kuitenkin mahdollista hakea uuden määräajan asettamista, mikäli asianosainen ei ole voinut valittaa alkuperäisen määräajan kuluessa laillisesta esteestä, tai muusta hyväksyttävästä syystä johtuen. Uutta määräaikaa on haettava ennen kuin alkuperäinen määräaika päättyy. 

Hovioikeudelle osoitettu valituskirjelmä on toimitettava käräjäoikeuteen ennen valitusajan päättymistä. Käräjäoikeus puolestaan huolehtii valituskirjelmän toimittamisesta hovioikeuteen. Valituskirjelmässä on ilmoitettava käräjäoikeuden tuomio sekä miltä kohdin ja mitä muutoksia kyseiseen tuomioon vaaditaan. Lisäksi on ilmoitettava muun muassa todisteet, joihin vedotaan ja se, mitä kyseisillä todisteilla halutaan näyttää toteen.

Vastavalitus

Vastavalituksesta on säädetty, jotta käräjäoikeuden ratkaisusta ei tarvitsisi valittaa vain varmuuden vuoksi silloin, kun ei tiedetä, aikooko vastapuoli valittaa, tai jos tämä valittaa vasta valitusajan viime hetkillä. Vastavalituksella valituksen tekeminen on mahdollinen vielä alkuperäisen valitusajan umpeuduttuakin.

Vastavalitusta koskee pääasiassa samat säännöt, kuin varsinaista valitustakin. Vastavalitus tehdään kuitenkin tyytymättömyyttä ilmoittamatta. Asianosainen voi tällöin tarkkailla, aikooko vastapuoli valittaa ja vastapuolen valittaessa hän voi itsekin halutessaan hakea muutosta asiassa. Vastavalitus on tehtävä kahden viikon kuluessa siitä, kun alkuperäinen valitukselle annettu määräaika on päättynyt. Vastavalitus on kuitenkin sidottu alkuperäiseen valitukseen, joten se raukeaa muun muassa silloin, jos alkuperäinen valitus peruutetaan, se jätetään tutkimatta tai sille ei myönnetä jatkokäsittelylupaa. Poikkeuksen tähän muodostaa kuitenkin tilanne, jossa valitus peruutetaan vasta pääkäsittelyn aikana, jolloin vastavalitus ei raukea. Tässä vaiheessa oikeudenkäyntikulut ovat jo monesti kasvaneet niin suuriksi, että on kohtuullista tutkia vastavalitus, vaikka alkuperäinen valitus olisikin peruutettu. Vastavalituksen tehneellä asianosaisella voi tällöin olla mahdollisuus saada oikeudenkäyntikulunsa vastapuolensa korvattaviksi. Muuten valituksen ja vastavalituksen laatimisesta aiheutuneet kustannukset tulevat laatijansa maksettaviksi silloin, kun valitus peruutetaan.

Lopuksi

Valittaminen hovioikeuteen on ensisijainen keino hakea muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun. Se edellyttää, että käräjäoikeuden ratkaisu on muutoksenhakukelpoinen. Muutoksenhaku on kuitenkin lähtökohtaisesti aina sallittu, ellei sitä erikseen ole laissa kielletty. Valittaminen edellyttää ensinnäkin tyytymättömyyden ilmoittamista käräjäoikeuden tuomioon sillä uhalla, että muuten asianosainen menettää puhevaltansa asiassa. Tyytymättömyyttä voi siis ilmoittaa varatakseen itselleen mahdollisuuden muutoksenhakuun, vaikka ei valitusta lopulta tekisikään. Pelkkä tyytymättömyyden ilmoitus ei siis vielä tarkoita, että valitusasia olisi tullut vireille. Ilmoituksen jälkeen asianosaisen tulee toimittaa valituskirjelmä valitusajan kuluessa käräjäoikeudelle. Valittajan vastapuolella on mahdollisuus vastavalituksen tekemiseen vielä 14 päivän kuluessa alkuperäisen valitusajan päättymisestä. Vastavalitusta koskee lähtökohtaisesti samat säännöt kuin valitustakin. Vastavalituksen tekijän ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tuomioon ensin tyytymättömyyttään. Vastavalitus on sidottu alkuperäiseen valitukseen niin, että mikäli alkuperäinen valitus peruutetaan, tai sille ei esimerkiksi myönnetä jatkokäsittelylupaa, ei vastavalitustakaan tutkita hovioikeudessa sen enempää. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa valitusasia on edennyt jo pääkäsittelyyn asti. Myös vastavalituksen tulee saada jatkokäsittelylupa hovioikeudelta, jotta vältyttäisiin perusteettomilta vastavalituksilta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Valitukseen ja vastavalitukseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.

- Vastavalituksen määräaika on 14 päivää siitä lähtien, kun alkuperäinen 30 päivän valitusaika on päättynyt.

Varoitukset

- Myös vastavalituksen tulee olla perusteltu, jotta sille myönnettäisiin jatkokäsittelylupa hovioikeuteen. Jos alkuperäinen valitus saa jatkokäsittelyluvan, ei se automaattisesti tarkoita, että myös vastavalitus tutkitaan hovioikeudessa. Mikäli alkuperäinen valitus ei kuitenkaan saa jatkokäsittelylupaa, raukeaa myös vastavalitus.

- Muutoksenhaussa on aina tärkeää kiinnittää tarkoin huomiota sille säädettyihin määräaikoihin, joiden puitteissa valitus on mahdollinen. Uuden määräajan asettamista ei voi hakea käräjäoikeudelta esimerkiksi vain sillä perusteella, että asianosainen, tai tämän asiamies, unohti toimittaa valituskirjelmän käräjäoikeuteen ajoissa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]