Minilex - Lakipuhelin

Muutoksenhaku käräjäoikeudesta hovioikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa yhteydessä tarpeelliset muutoksenhakuohjeet asianosaisille yleensä sekä suullisesti että kirjallisesti. Haettaessa muutosta käräjäoikeuden antamaan tuomioon tehdään pääsääntöisesti valitus. Valittaa voidaan niistä asioista, joiden muutoksenhakua ei ole erikseen kielletty.

Ennen valittamista pitää kuitenkin ensin osoittaa tyytymättömyyttä seitsemän päivän kuluessa siitä, kun käräjäoikeuden tuomio annettiin. Sen jälkeen laaditaan varsinainen valituskirjelmä.

Valituskirjelmän jättämiselle on lakisääteinen 30 päivän määräaika laskettuna käräjäoikeuden ratkaisun julistamis- tai antamispäivästä. Valituskirjelmä on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan.

Vastapuolella on pidempi valitusaika. Vastavalituksen tekoon on aikaa 2 viikkoa ensin valittaneen osapuolen valitusajan päättymisestä. Vastavalittajan ei tarvitse ilmoittaa tyytymättömyyttä, toisin kuin ensimmäisenä valittaneen osapuolen. Vastavalituksen tekeminen ei ole pakollista. Vastapuoli saa toisin sanoen itse valita, haluaako hän hakea muutosta käräjäoikeuden tuomioon vai ainoastaan tyytyä lopputulokseen. Vastavalitus kuitenkin raukeaa, jos valitus peruutetaan, raukeaa tai jätetään tutkimatta taikka valittajalle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa. Vastavalitus siis periaatteessa jakaa valituksen kohtalon.

Mikäli muutoksenhaulle säädetyt lakisääteiset määräajat ylitetään, käräjäoikeuden ratkaisu saa lainvoiman. Määräaikojen ylittämisen jälkeen ovat toisin sanoen käytössä enää ylimääräiset muutoksenhakukeinot. Lue lisää ylimääräisistä muutoksenhakukeinoista artikkeleista.

Valituskirjelmä on tärkeä osa hovioikeuden ratkaisuharkintaa siinä, myönnetäänkö asiassa jatkokäsittelylupaa vai ei. Toinen tärkeä seikka jatkokäsittelyluvan myöntämispunninnassa on käräjäoikeuden asiassa tekemä ratkaisu perusteluineen.

Käräjäoikeuden kansliaan toimitettavasta valituskirjelmästä tulee käydä ilmi se käräjäoikeuden tuomio, johon muutosta haetaan, miltä kohdin ratkaisuun haetaan muutosta ja mitä muutoksia vaaditaan tehtävän. Lisäksi tulee ilmoittaa perusteet muutosvaatimuksille, sekä miltä osin käräjäoikeuden ratkaisun perustelut valittajan mielestä ovat virheelliset ja todisteet sekä se, mitä kullakin todisteella aiotaan näyttää toteen sekä mahdollinen pääkäsittelyn järjestämispyyntö hovioikeudessa.

Keskeistä on, että muutoksenhakijan tulee yksilöidä ja rajata valituksensa tarkkarajaisesti siten, että valituksesta käy selkeästi ilmi, mihin ollaan tyytymättömiä sekä millaista muutosta halutaan valituksella saavuttaa. 

Kaikkia riita- ja hakemusasioita varten tarvitaan nykyään hovioikeudelta anottava jatkokäsittelylupa. Tietyissä rikosasioissa jatkokäsittelylupaa ei puolestaan tarvita, vaan se myönnetään automaattisesti. Toisaalta, jos jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

Rikosasian vastaaja saa automaattisesti jatkokäsittelyluvan, mikäli hänet on tuomittu ankarampaan rangaistukseen, kuin kahdeksaan kuukautta vankeutta. Syyttäjä tai asianomistaja ei myöskään tarvitse tässä tilanteessa jatkokäsittelylupaa, kun rikosasian vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen, kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Muutosta voidaan toki hakea lievemmistäkin käräjäoikeuden tuomioista rikosasioissa. Tällöin kuitenkin jatkokäsittelylupaa pitää siis erikseen anoa ja vain toivoa, että hovioikeudelta jatkokäsittelylupa heltiää.

Jatkokäsittelylupa on myönnettävä, jos ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta tai käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Lisäksi jatkokäsittelylupa on myönnettävä lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai kun luvan myöntämiselle on muu painava syy. Valittajan ei tarvitse osoittaa, että jatkokäsittelyluvan myöntämiselle olisi käsillä esimerkiksi “muu painava syy”, sillä hovioikeus tutkii jatkokäsittelylupaperusteet viranpuolesta.

Hovioikeuden ei tarvitse myöntää jatkokäsittelylupaa pelkästään näytön uudelleenarvioimista varten. Jatkokäsittelylupa on kuitenkin myönnettävä näytön uudelleenarvioimista varten, mikäli valituksessa esitettyjen seikkojen perusteella voi jäädä varteenotettava epäilys käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuudesta. Toisaalta jatkokäsittelylupa voidaan myös myöntää osittaisena eli koskemaan vain osaa käräjäoikeuden ratkaisusta.

Hovioikeus päättää jatkokäsittelyluvan myöntämistä koskevan kysymyksen käräjäoikeuden ratkaisun, valituksen, mahdollisen vastauksen ja tarvittaessa myös muun oikeudenkäyntiaineiston perusteella kirjallisessa menettelyssä. Luparatkaisu tehdään toisin sanoen kirjallisen aineiston perusteella. Tavoitteena on, että hovioikeuskäsittelystä ei muodostuisi vain käräjäoikeuskäsittelyn uusintaa, vaan että hovioikeudessa nimenomaan tutkittaisiin käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta tarpeen vaatiessa.

Poikkeuksena pääsäännöstä, että käräjäoikeuden tuomioon haetaan muutosta valittamalla, on esimerkiksi yksipuolinen tuomio. Yksipuoliseen tuomioon haetaan muutosta takaisinsaannilla. Muina muutoksenhakukeinoina valittamisen ja takaisinsaannin ohella ovat esimerkiksi ilmeisen kirjoitus- tai laskuvirheen oikaisu, kantelu esimerkiksi käräjäoikeuden tekemästä vangitsemispäätöksestä erotuksena tuomiovirhekantelusta sekä muutoksenhaku rikesakkomenettelyssä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]