Minilex - Lakipuhelin

Vastavalitus hovioikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vastavalitusoikeus tarkoittaa, että asianosaisella on oikeus hakea muutosta alioikeuden ratkaisuun vielä varsinaisen muutoksenhakuajan jälkeenkin, mikäli vastapuoli on hakenut siihen muutosta. Vastavalituksen hovioikeuteen voi siis tehdä, mikäli asianosaisen vastapuoli on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä. Vastavalituksen mahdollisuudesta on säädetty, jotta käräjäoikeuden tuomioista ei tarvitsisi valittaa ikään kuin varmuuden vuoksi. Vastapuolen aikomus valittaa ei aina ole asianosaisen tiedossa riittävän varhaisessa vaiheessa valitusajan kulumista, jotta myös hänellä olisi mahdollisuus valittaa ja laatia valituskirjelmä ajoissa. Vastavalituksella, voidaan näin ollen valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen vielä varsinaisen valitusajan umpeuduttua. Tällöin vältytään niin sanotusti turhilta muutoksenhauilta, kun asianosaiset eivät valita vain siksi, etteivät he ole varmoja siitä, valittaako vastapuoli.

Vastavalituksen tarkoituksena on turvata asianosaista sellaisessa tilanteessa, jossa vastapuoli päinvastaisista vakuutteluista huolimatta valittaakin käräjäoikeuden ratkaisusta viime hetkellä, eikä asianosainen ehdi enää tekemään omaa muutoksenhakemustaan. Vastavalitusoikeus merkitsee myös sitä, että tuomioistuin ei ole sidottu vain alkuperäisen valitukseen tehneen vaatimuksiin vaan voi ottaa huomioon molempien asianosaisten vaatimukset.

Käräjäoikeus ilmoittaa ratkaisun antaessaan, saako siihen hakea muutosta ja mitä muutoksenhaussa muutoin on noudatettava. Käräjäoikeus antaa asianosaisille muutoksenhakuohjeet, joiden mukaisesti ratkaisusta valittavan asianosaisen tulee ensin ilmoittaa tuomioon tyytymättömyyttä, jonka jälkeen valituskirjelmä toimitetaan hovioikeudelle osoitettuna käräjäoikeuteen. Vastavalituksen tekeminen ei vaadi tyytymättömyyden ilmoittamista. Alkuperäisen valituksen määräaika on 30 päivää siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Vastavalituksen määräaika on 14 päivää ja se alkaa varsinaisen valitusajan jälkeen.

Vastavalituksen suhde alkuperäiseen valitukseen

Vastavalitusta koskevat pääasiassa samat säännöt, kuin tavallistakin valitusta. Vastavalitus on kuitenkin kytköksissä alkuperäiseen valitukseen. Mikäli vastapuoli ei aja valitustaan perille tai hän peruuttaa sen, ei myöskään vastavalitusta tavallisesti tutkita. Lisäksi, jos hovioikeus ei myönnä alkuperäiselle valitukselle valituslupaa, raukeaa vastavalituskin. Vastavalituksen tutkiminen on näin ollen riippuvainen alkuperäisen valituksen tutkimisesta ja ajamisesta. Myös vastavalituksen tulee kuitenkin saada hovioikeuden jatkokäsittelylupa, eli hovioikeus ei tutki perusteettomia vastavalituksia. Poikkeuksena vastavalituksen raukeamiselle alkuperäisen valituksen peruuttamisen johdosta on kuitenkin tilanne, jossa asian käsittely on jatkunut jo pääkäsittelyyn asti. Tällöin, jos alkuperäinen valitus peruutetaan, saa vastavalituksen laatinut asianosainen kuitenkin valituksensa hovioikeuden tutkittavaksi, sillä pääkäsittelyvaiheessa oikeudenkäyntikulut ovat monesti jo kasvaneet niin suuriksi, että vastavalituksen laatijalla tulee olla mahdollisuus saada omat kulunsa mahdollisesti vastapuolensa korvattaviksi. Muuten, jos alkuperäinen valitus peruutetaan tai alkuperäinen valitus tai vastavalitus raukeaa, tai jos jompikumpi ei saa jatkokäsittelylupaa hovioikeudelta, vastaa kumpikin osapuoli lähtökohtaisesti oman valituksensa laatimiseen liittyvistä kustannuksista.

Vastavalitus tulee tehdä kahden viikon kuluessa alkuperäiselle valittajalle asetetun valitusmääräajan päättymisestä. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei käräjäoikeuden tuomio tule lainvoimaiseksi niiltäkään osin, mitä alkuperäinen valitus ei ole koskenut, ennen vastavalitukselle säädetyn määräajan päättymistä.

 Vastavalituksen tulee koskea tuomion lopputulosta ja vastavalittajalla tulee olla ollut oikeus myös alkuperäiseen valitukseen, mutta hän on tyytynyt siihen sillä edellytyksellä, että vastapuolikin tyytyy tuomioon. Vastavalitus voi koskea myös muita tuomionkohtia kuin niitä, joihin vastauoli on valituksessaan vedonnut. Vastavalituksella voi valittaa esimerkiksi eri syytekohdasta kuin alkuperäisellä valituksella. Tällöin edellytetään kuitenkin, että alkuperäistä valittajaa ja vastavalituksen tehnyttä osapuolta voidaan myös tämän vastavalituksen muun kohteen osalta pitää toistensa vastapuolina.

Lopuksi

Vastavalitus on täten muutoksenhakukeino, joka on mahdollinen vielä alkuperäisen valitusajan umpeuduttua silloin, kun toinen asianosaisista on jo ehtinyt valittamaan käräjäoikeuden ratkaisusta. Vastavalitusta koskevat pääasiassa samat säännökset, kuin tavallistakin valitusta, mutta sitä ennen ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tyytymättömyyttä käräjäoikeudelle, vaan riittää, että valitus toimitetaan käräjäoikeuteen hovioikeudelle osoitettuna viimeistään kahden viikon kuluessa alkuperäisen valitusajan umpeuduttua. Vastavalitus antaa asianosaiselle mahdollisuuden saada vaatimuksensa hovioikeuden käsittelyyn siitäkin huolimatta, että vastapuoli olisi valittanut vasta aivan valitusajan viime hetkillä. Vastavalitus on kuitenkin sidottu alkuperäiseen valitukseen, sillä se raukeaa, mikäli alkuperäinen valitus peruutetaan, tai jos se ei esimerkiksi saa hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lakimiehemme vastaavat mielellään vastavalitusta koskeviin kysymyksiin.

- Vastavalitus mahdollistaa valittamisen vielä varsinaisen valitusajan umpeuduttua. 

Varoitukset

- Hovioikeuden tulee myöntää jatkokäsittelylupa myös vastavalitukselle erikseen silloin, kun jatkokäsittelylupa myönnetään alkuperäiselle valitukselle. Hovioikeus ei täten tutki vastavalitusta, jos se katsoo sen olevan perusteeton.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]