Minilex - Lakipuhelin

Milloin tarvitaan jatkokäsittelylupa, kun valitetaan hovioikeuteen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun käräjäoikeuden tuomioon tai lopulliseen ratkaisuun haetaan muutosta valittamalla, tarvitaan pääsääntöisesti jatkokäsittelylupa hovioikeudelta, jotta asian käsittely jatkuisi. Jatkokäsittelyluvasta säädetään oikeudenkäymiskaaressa.

Hovioikeus ratkaisee jatkokäsittelylupaa koskevan asian kirjallisessa menettelyssä. Sekä luvan myöntämisestä että myöntämättä jättämisestä tulee ilmoittaa. Myönnetystä luvasta ilmoitetaan molemmille osapuolille. Jos lupaa ei myönnetä, hovioikeus antaa perustellun päätöksen luvan epäämisestä ja käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. 

Jatkokäsittelylupa tulee lain mukaan myöntää neljässä tilanteessa, jotka ovat toisilleen vaihtoehtoisia. Yhden tilanteen käsillä olo siis riittää jatkokäsittelyluvan myöntämiselle. Ensimmäinen tilanne koskee tapauksia, jossa on aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta. Toinen tilanne taas on sellainen, jossa käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuuden arviointi ei onnistu ilman jatkokäsittelyluvan myöntämistä. Kolmanneksi jatkokäsittelylupa voidaan myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa. Neljäs tilanne on koskee muita painavia syitä luvan myöntämiselle. Säännöksen käytännön tulkinta jää tuomioistuimelle. Jatkokäsittelylupa voidaan myöntää myös osaan asiaa.

Jatkokäsittelyluvan tarve on pääsääntö, mutta siihen on kaksi poikkeusta. Ensimmäinen koskee rikosasian vastajaa eli syytettyä, joka on tuomittu käräjäoikeudessa yli kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Hän ei tarvitse jatkokäsittelylupaa asiassa, joka koskee rangaistusta tai rikosta, johon hänet on katsottu syylliseksi. Toinen poikkeus koskee syyttäjää tai rikoksen uhria vastaavanlaisessa asiassa. He eivät siis tarvitse jatkokäsittelylupaa, jos syytetty on saanut yli kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen ja valitus koskee rangaistusta tai syyksi luettua rikosta. 

Jos jatkokäsittelylupa myönnetään, tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Osittaiseen jatkokäsittelylupaan saa hakea muutosta samassa yhteydessä, kun valitetaan hovioikeuden ratkaisusta muilta osin. Mikäli jatkokäsittelylupaa ei ole myönnetty samassa asiassa kaikille valittajille, tätä koskevaan päätöksen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan oikeuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]