Minilex - Lakipuhelin

Ylimääräinen muutoksenhaku hallintoasioissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintoasioissa ylimääräistä muutoksenhakua säätelee vuonna 2020 voimaan tullut laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa, joka määrittelee muutoksenhakukeinot. Ylimääräisiä muutoksenhakukeinoja ovat lainvoimaisen päätöksen purku ja menetetyn määräajan palauttaminen. Ylimääräinen muutoksenhaku takaa keinot uudelleen arvioida ja käsitellä jo ratkaistut hallintoasiat, jotta lainmukaisuus hallinnossa toteutuisi. Ylimääräinen sanana viittaa siihen, että nämä muutoksenhaun keinot ovat poikkeuksellisia ja toissijaisia oikeusturvan keinoja.

Ylimääräisen muutoksenhaun kohteena on viranomaisen tai hallintotuomioistuimen tekemä hallintopäätös tai -ratkaisu, joka on lainvoimainen. Lainvoima tarkoittaa sitä, ettei päätöksestä voida valittaa säännönmukaisten muutoksenhakukeinojen, kuten valituksen, avulla. Hallintopäätös saa yleensä lainvoiman, kun asetettu valitusaika päättyy. Lainvoimaisuus voi johtua myös valituskiellosta tai valituksen luvanvaraisuudesta.

Menetetyn määräajan palauttaminen tulee kyseeseen, jos henkilö ei ole laillisen esteen tai muun erittäin painavan syyn vuoksi voinut panna asiaa vireille tai hakea siihen muutosta säädetyssä määräajassa. Menetetyn määräajan palauttamista haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta 30 päivän kuluessa laillisen esteen lakkaamisesta ja hakemuksessa on tällöin ilmoitettava, mitä määräaikaa haetaan palautettavaksi ja millä perusteella palautusta haetaan. Hakemukseen tulee myös liittää sen perusteena olevat asiakirjat. Kuitenkin, jos hakemus menetetyn määräajan palauttamisesta perustuu muuhun erittäin painavaan syyhyn, on uutta määräaikaa haettava vuoden kukuessa alkuperisen määräajan päättymisestä. Menetetty määräaika voidaan kuitenkin palauttaa vielä määräaikojen jälkeen tehdyn hakemuksen perusteella, jos siihen on erityisen painavia syitä. Jos määräaika palautetaan, alkaa uusi määräaika kulua siitä, kun päätös uudesta määräajasta on ennettu tiedoksi sitä hakeneelle.

Toinen ylimääräisen muutoksenhaun keino on lainvoimaisen päätöksen purkaminen. Tällä tarkoitetaan sellaisen päätöksen purkamista, johon ei saa eää hakea muutosta tavallisin muutoksenhakukeinoin. Purkua haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta, joka voi myöntää sen monista syistä, kuten annetun päätöksen epäselvyyden vuoksi. Lainvoimaisen päätöksen purkaminen on kuitenkin mahdollista vain, jos annettu päätös loukkaa yksityisen oikeutta tai jos yleinen etu vaatii päätöksen purkamista. Purkuhakemuksessa on ilmoitettava mm. vaatimus purkamisesta ja sen perustelut. Lisäksi hakemukseen on liitettävä se päätös, jonka purkua haetaan ja sellaiset asiakirjat, joihin hakemus perustuu. Purkua voi hakea joko asianosainen tai se viranomainen, jolla on ollut oikeus hakea muutosta purun kohteena olevaan päätökseen valittamalla. Lisäksi purkua voivat hakea oikeuskensleri ja eduskunnan oikeusasiamies. Purkua ei kuitenkaan saa hakea, jos päätöksestä voidaan samalla perusteella tehdä perustevalitus. Purkua voi pääsääntöiesti hakea vain kerran. Muiden kuin viranomaisten täytyy käyttää purkua hakiessaan apunaan asianajaja, julkista oikeudenkäyntiavustajaa tai luvan saanutta oikeudenkäyntiavustajaa. Aikaa purkamisen hakemiseen on lähtökohtaisesti viisi vuotta siitä, kun purettavaksi haettu päätös sai lainvoiman. Jos purkuhakemus perustuu kuulemisvirheeseen on purkamiseen hakemiseen annettu aika kuitenkin vain kuusi kuukautta siitä, kun purkua hakeva sai tiedon päätöksestä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ylimääräistä muutoksenhakua harkittaessa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]