Minilex - Lakipuhelin

Jatkokäsittelylupa vastavalitukselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vastavalitusmahdollisuudella on pyritty siihen, että valittajan valittaessa tuomiosta muutoksenhakuajan viimeisillä hetkillä, myös valittajan vastapuolella on vielä mahdollisuus muutoksenhakuun, vaikka muutoksenhakuaika olisi kulunut umpeen. Vastavalitus on tehtävä kahden viikon kuluessa alkuperäiselle muutoksenhaulle säädetyn määräajan päättymisestä, eikä se edellytä tyytymättömyyden ilmoittamista. Vastavalitusmahdollisuudella voidaan estää se, että asianosaisen olisi valitettava tuomiosta ikään kuin varmuuden vuoksi silloin, kun siihen ei ole varsinaista syytä, mutta ei voida olla varmoja siitä, aikooko vastapuoli valittaa tuomiosta. Valittajan valitettua muutoksenhakuajan viime hetkillä, valittajan vastapuolelle ei usein jää riittävästi aikaa laatia valitusta alkuperäisen muutoksenhakuajan puitteissa.

Vastavalitusta koskevat pääosin samat säännöt kuin varsinaista valitustakin. Siten myös vastavalituksesta on käytävä ilmi peruste jatkokäsittelyluvan saamiselle ja todisteet tämän perusteen olemassaolosta. Vastavalitus on kuitenkin liitännäisessä suhteessa alkuperäiseen valitukseen. Näin ollen, jos alkuperäisen valituksen tekijälle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa, sitä ei myönnetä myöskään vastavalitukselle. Tämän vuoksi jatkokäsittelyluvan saamisen perustelu vastavalituksessa on lähinnä muodollinen vaatimus. Silloin kun alkuperäinen valitus peruutetaan, jätetään vastavalituskin yleensä tutkimatta.

Rikosasian vastaaja, asianomistaja tai syyttäjä ei kuitenkaan tarvitse jatkokäsittelylupaa, jos valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta, tai rangaistusta, ja rikoksesta on tuomittu ankarampi rangaistus kuin kahdeksan kuukautta vankeutta. Myöskään vastavalitus tällaiseen valitukseen ei siis tarvitse jatkokäsittelylupaa. Muissa tapauksissa jatkokäsittelylupa vaaditaan aina, ja se tulee hovioikeuden toimesta myöntää sillä perusteella, että ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta, tai ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Lisäksi jatkokäsittelylupa tulee myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeää myöntää asiassa jatkokäsittelylupa taikka, jos jatkokäsittelyluvan myöntämiselle on jokin muu painava syy. Mikäli jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, jää käräjäoikeuden ratkaisu pysyväksi.

Vastavalitus raukeaa siis aina silloin, kun alkuperäinen valitus esimerkiksi peruutetaan, tai sille ei myönnetä jatkokäsittelylupaa. Mikäli alkuperäinen valitus kuitenkin peruutetaan vasta pääkäsittelyssä, ei vastavalitus tällöin raukea. Tämä johtuu siitä, että pääkäsittelyvaiheessa asiasta aiheutuneet kustannukset ovat voineet kasvaa jo huomattaviksi, jolloin vastavalituksen laatineella osapuolella on oikeus saada valituksensa käsiteltäväksi, ja siitä aiheutuneet kulut mahdollisesti vastapuolen korvattaviksi. Tilanteessa, jossa alkuperäinen valitus peruutetaan, tai se ei saa jatkokäsittelylupaa, jäävät valituksen laatimisesta aiheutuneet kustannukset kyseisen valittajan kannettaviksi. Vastaavasti myös vastavalituksen rauettua, tulee sen laatimisesta aiheutuneet kustannukset vastavalituksen laatineen asianosaisen kannettaviksi.

Vastavalitus voi myös koskea sellaista osaa tuomiosta, jota alkuperäinen valitus ei ole koskenut. Tällöin olennaista on kuitenkin, että asianosaisia voidaan myös tällaisen valituksen kohteen osalta pitää toistensa vastapuolina. Käräjäoikeuden tuomio ei näin ollen tule lainvoimaiseksi niiltäkään osin, jota alkuperäinen valitus ei ole koskenut, ennen kuin vastavalitukselle asetettu määräaika on kulunut umpeen. 

Vastavalitusmahdollisuudella on pyritty estämään tarpeettomat muutoksenhaut. Asianosaisten ei siis tarvitse valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta ainoastaan varmuuden vuoksi silloin, kun valitukseen ei kummallakaan osapuolella ole varsinaista intressiä, mutta ei olla varmoja siitä, aikooko vastapuoli valittaa. Vastavalituksella hovioikeuden huomioitavaksi saadaan tällöin kuitenkin molempien asianosaisten vaatimukset. Sekä alkuperäinen valitus että vastavalitus edellyttävät jatkokäsittelylupaa, lukuun ottamatta vakavampia rikosasioita, joissa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Mikäli alkuperäiselle valitukselle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa, raukeaa myös vastavalitus. Vastavalitus on näin ollen sidottu alkuperäiseen valitukseen, paitsi silloin, kun alkuperäinen valitus päätetään peruuttaa vasta pääkäsittelyvaiheessa. Tällöin vastavalituksen laatineella osapuolella on intressi saada valituksensa käsitellyksi, sillä asiasta aiheutuneet kustannukset ovat usein kasvaneet huomattaviksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Valitusasioissa on hyvä olla yhteydessä lakimieheen. Lakimies voi auttaa esimerkiksi valituksen laatimisessa sekä sen arvioimisessa, minkälaiset mahdollisuudet valituksella on menestyä, ja minkälaisiksi siihen liittyvät kustannukset mahdollisesti muodostuvat.

Varoitukset

- Valitusasioissa on tärkeää muistaa niille asetetut määräajat. Määräajan umpeuduttua valitus ei ole enää lähtökohtaisesti mahdollinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]