Minilex - Lakipuhelin

Valitukset korkeimpaan oikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan hovioikeuden tuomioon ja päätökseen haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta valittamalla. Hovioikeuden ratkaisusta valittamista varten on pyydettävä korkeimmalta oikeudelta valituslupa, jos valitus koskee hovioikeuden muutoksenhakuasteena ratkaisemaa asiaa tai tällaisen asian yhteydessä antamaa ratkaisua. Asiassa, jonka hovioikeus on ratkaissut ensimmäisenä oikeusasteena, haetaan muutosta valituslupaa pyytämättä. Käytännössä suurimmassa osassa valituksia vaaditaan siis korkeimman oikeuden myöntämä valituslupa, sillä hovioikeus toimii pääsääntöisesti muutoksenhakutuomioistuimena, ja ratkaisee asioita ensimmäisenä asteena vain poikkeuksellisesti. Valitusluvan myöntämisperusteet on säädetty laissa. Tästä huolimatta korkeimmalla oikeudella on kuitenkin paljon harkintavaltaa sen suhteen, milloin se myöntää valitusluvan.

Valituslupa

Valituslupa voidaan myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Tätä kutsutaan ennakkopäätösperusteeksi. Korkein oikeus antaa tällaisessa tapauksessa asiassa ennakkopäätöksen, joka on otettava huomioon alempien tuomioistuimien oikeuskäytännössä. Ennakkopäätöksellä korkein oikeus pyrkii ratkaisemaan jonkin sellaisen merkittävän laintulkinta- tai oikeusongelman, jonka suhteen vallitsevassa oikeuskäytännössä valitsee epäselvyys. Tällainen epäselvyys voi johtua esimerkiksi muuttuneesta lainsäädännöstä, tai alempien oikeusasteiden epäyhtenäisestä ratkaisukäytännöstä.

Valituslupa voidaan myöntää myös, jos siihen on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen sellaisen oikeudenkäynti- tai muun virheen takia, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava, eli purkuperusteen vuoksi, tai jos valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy. Muu painava syy valitusluvan myöntämisen perusteena antaa korkeimmalle oikeudelle harkintavaltaa valitusluvan myöntämiseen, mutta valituslupa myönnetään tällä perusteella käytännössä erittäin harvoin.

Valituslupa voidaan myöntää myös osittain. Tällöin valituslupa voidaan rajoittaa koskemaan osaa hovioikeuden ratkaisusta taikka kysymystä, jonka ratkaiseminen on tarpeen oikeuskäytännön ohjaamiseksi tai valituslupaperusteen kannalta muutoin. Mikäli korkein oikeus ei myönnä valituslupaa, jää hovioikeuden ratkaisu pysyväksi.

Menettely valitusasiassa

Hovioikeuden ratkaisuun on liitettävä valitusosoitus. Siinä on selostettava, millä edellytyksillä valituslupa voidaan myöntää sekä miten valituslupaa pyytävän on meneteltävä saattaakseen valituksensa korkeimman oikeuden tutkittavaksi. Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen on 60 päivää siitä päivästä, jona hovioikeuden ratkaisu annettiin. Lupahakemuksessa on mainittava se säädetty peruste, jolla valituslupaa pyydetään, sekä syyt, joiden nojalla hakija katsoo, että valitusluvan myöntämiseen on edellä tarkoitettu peruste. Lisäksi on ilmoitettava hovioikeuden ratkaisu, johon hakija tahtoo hakea muutosta.

Valituksessa on ilmoitettava miltä kohdin hovioikeuden ratkaisuun haetaan muutosta, mitä muutoksia hovioikeuden ratkaisuun vaaditaan tehtäväksi sekä ne perusteet, joilla muutosta vaaditaan. Muutoksenhakija ei saa vedota muihin seikkoihin ja todisteisiin kuin niihin, jotka on esitetty alioikeudessa tai hovioikeudessa, paitsi milloin hakija saattaa todennäköiseksi, ettei hän ole voinut vedota seikkaan tai todisteeseen alemmassa tuomioistuimessa tai että hänellä muuten on ollut pätevä syy olla tekemättä niin.

Ennakkopäätösvalitus

Valituksen tekeminen korkeimpaan oikeuteen on mahdollista myös niin kutsutulla ennakkopäätösvalituksella. Tällöin muutosta haetaan käräjäoikeuden ratkaisuun suoraan korkeimmalta oikeudelta, eli siis hovioikeusaste kokonaan ohittaen. Tällainen ennakkopäätösvalitus on mahdollinen ainoastaan ennakkopäätösperusteella, eli silloin, kun lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Ennakkopäätösvalituksen tekeminen edellyttää vastapuolen suostumusta. Mikäli molemmat asianosaiset ilmoittavat hakevansa käräjäoikeuden ratkaisuun muutosta ennakkopäätösvalituksella, ei vastapuolen suostumusta vaadita erikseen. Muutoksenhakijan tulee ilmoittaa tyytymättömyyttään käräjäoikeuden ratkaisuun viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu annettiin tai julistettiin. Samassa yhteydessä muutoksenhakijan tulee esittää käräjäoikeudelle vastapuolen suostumus ennakkopäätösvalituksen tekemiseen.

Ennakkopäätösvalitus tulee tehdä 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jolloin käräjäoikeuden ratkaisu annettiin. Muutoksenhakukirjelmä osoitetaan korkeimmalle oikeudelle ja toimitetaan käräjäoikeuden kansliaan. Ennakkopäätösvalituksen tekemiseen liittyy kuitenkin se riski, että mikäli korkein oikeus ei myönnä valitukselle valituslupaa, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi, eikä valittaminen hovioikeuteen ole enää mahdollista. Ennakkopäätösvalituksen tekeminen voi kuitenkin olla järkevää sellaisessa tilanteessa, jossa jo käräjäoikeudessa on selvää, että asia tullaan viemään vielä korkeimpaan oikeuteen asti.

Lopuksi

Korkeimpaan oikeuteen on täten mahdollista valittaa hovioikeuden, sekä tietyin edellytyksin myös käräjäoikeuden, ratkaisuista. Valittaminen korkeimpaan oikeuteen edellyttää kuitenkin lähes aina valituslupaa, lukuun ottamatta asioita, jotka hovioikeus on ratkaissut ensiasteena. Valituslupa korkeimpaan oikeuteen myönnetään useimmiten ennakkopäätösperusteella. Ennakkopäätösperusteen mukaan valituslupa myönnetään, kun asia on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi tärkeää saattaa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Korkeimman oikeuden tehtävä on ohjata oikeuskäytäntöä antamalla ennakkopäätöksiä asioissa, joissa kysymys on jostain oikeuskäytännön kannalta merkittävästä laintulkintaongelmasta. Korkein oikeus myöntääkin valitusluvan melko harvoin, ja oikeusjärjestelmämme voidaan katsoa olevan käytännössä pitkälti kaksiasteinen. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Valituslupahakemukseen on tärkeää kiinnittää huomiota haettaessa muutosta korkeimmasta oikeudesta. Tämän takia erityisesti valituslupahakemuksen laatimisessa voi olla tarpeen kääntyä lakimiehen apuun. 

Varoitukset

- Korkein oikeus myöntää valituslupia vain pienessä osassa sille saapuvia valituksia.

- Jos valituslupahakemuksessa esitetyt perusteet valitusluvan myöntämiselle jäävät liian yleispiirteisiksi, ei korkein oikeus todennäköisesti myönnä valituslupaa.

- Ennakkopäätösvalituksen tekemistä on syytä harkita tarkasti, sillä mikäli muutoksenhaku korkeimmassa oikeudessa epäonnistuu, ei valitus hovioikeuteen ole enää mahdollinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]