Minilex - Lakipuhelin

Muutoksenhaku ja ennakkopäätös

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennakkopäätöksellä tarkoitetaan korkeimman oikeuden antamaa ennakkoratkaisua, joka alempien tuomioistuinten ja muiden lainsoveltajien on otettava huomioon ratkaisukäytännössään. Korkein oikeus on ennakkopäätöstuomioistuin ja sen tärkeimpänä tehtävänä on nimenomaan ennakkopäätösten antaminen. Korkeimmalla oikeudella on yleinen valituslupajärjestelmä ja valittajan tuleekin saada valituslupa voidakseen hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta. Tärkein valituslupaperuste on ennakkopäätösperuste. Tällöin korkein oikeus voi myöntää valitusluvan, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi asia on tärkeää saattaa korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Pääsääntöisesti korkeimpaan oikeuteen valitetaan hovioikeuden päätöksestä. Ensimmäisenä tuomioistuimena asian ratkaisee yleensä käräjäoikeus, jonka ratkaisusta voidaan valittaa hovioikeuteen. Hovioikeus myös ratkaisee joitain asioita ensimmäisenä tuomioistuimena. Käräjäoikeuden ratkaisuun voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti hakea muutosta suoraan korkeimmalta oikeudelta ennakkopäätösvalituksella. Ennakkopäätösvalituksella voidaan siis ohittaa hovioikeusvaihe ja saada asia suoraan korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ennakkopäätösvalitukseen tarvitaan aina valittajan vastapuolen suostumus sekä valituslupa korkeimmalta oikeudelta. Jos korkein oikeus ei myönnä asiassa valituslupaa, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi eikä siitä voi enää valittaa hovioikeuteen.

Muutoksenhaku käräjäoikeuden ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen on siis mahdollista vain ennakkopäätösvalituksella. Hovioikeuden ratkaisusta taas voidaan valittaa korkeimpaan oikeuteen myös asiassa tapahtuneen oikeudenkäynti- tai muun virheen vuoksi, jonka perusteella ratkaisu olisi purettava tai poistettava. Valituslupa voidaan myös myöntää muun painavan syyn vuoksi. Muu painava syy -perusteella valituslupia myönnetään kuitenkin harvoin. Valituslupahakemukseen kannattaa siis panostaa kunnolla sekä käyttää asiantuntijan apua. Lakimiehemme auttavat mielellään muutoksenhakuun liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]