Minilex - Lakipuhelin

Käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen tuomioistuinjärjestelmä jakautuu yleisiin tuomioistuimiin, hallintotuomioistuimiin ja erityistuomioistuimiin. Tässä käsitellään yleisiä tuomioistuimia, joita ovat oikeusaste- eli instanssijärjestyksessä käräjäoikeudet, hovioikeudet ja ylimpänä korkein oikeus. Yleisissä tuomioistuimissa käsitellään rikos-, riita- ja hakemusasioita ja prosessilajeista niissä tulevat sovellettavaksi siviili- ja rikosprosessi.

Käräjäoikeus on alioikeustason yleinen tuomioistuin, eli käräjäoikeus käsittelee ensimmäisenä asteena rikos-, riita- ja hakemusasiat. Käräjäoikeudet korvasivat vanhat kihlakunnan- ja raastuvanoikeudet. Käräjäoikeuden tuomiopiirinä eli alueena, jolla käräjäoikeus käyttää tuomiovaltaa, on yksi tai useampi kunta. Käräjäoikeutta johtaa laamanni ja varsinaisina alioikeustuomareina toimivat käräjätuomarit. Lisäksi käräjäoikeuksissa on maallikkojäseniä eli luottamusmiesjäseniä, joita kutsutaan lautamiehiksi.

Hovioikeudet toimivat yleisinä ylioikeuksina käräjäoikeustason yläpuolella. Hovioikeuksien keskeisin tehtävä on toimia muutoksenhakuasteena, eli hovioikeus käsittelee valitukset ja kantelut käräjäoikeuksien ratkaisuista. Hovioikeus käsittelee kuitenkin ensimmäisenä oikeusasteena valtio- ja maanpetosasioita sekä eräitä virkarikosasioita. Hovioikeus ei kuitenkaan ota kaikkia asioita käsiteltäväkseen, vaan valitus hovioikeuteen edellyttää jatkokäsittelylupaa. Menettely hovioikeudessa on tyypillisesti kirjallista, mutta tarvittaessa voidaan järjestää myös suullinen käsittely. Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää siihen valitusluvan.

Korkein oikeus on rikos- ja riita-asioissa maan ylin tuomioistuin. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on toimia ylimpänä muutoksenhakuasteena. Korkein oikeus käsittelee kuitenkin ensimmäisenä ja ainoana asteena esimerkiksi hovioikeuden presidenttiä ja valtakunnansyyttäjää vastaan ajetut virkasyytteet. Muita korkeimman oikeuden tehtäviä on esimerkiksi lausuntojen antaminen tasavallan presidentille armahdusasioissa sekä lausuntojen antaminen lakiesityksistä.

Korkein oikeus on ennakkopäätös- eli prejudikaattituomioistuin. Ennakkopäätöksillä eli prejudikaateilla ohjataan muuta lainkäyttöä. Ennakkopäätökset eivät kuitenkaan muodollisesti sido alempia tuomioistuimia, mutta käytännössä niitä yleensä noudatetaan oikeuskäytännössä. Valitus korkeimpaan oikeuteen edellyttää valituslupaa ja korkein oikeus valitsee käsiteltäväkseen tyypillisesti sellaisia tapauksia, joilla se katsoo olevan ennakkotapausarvoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]