Minilex - Lakipuhelin

Muutoksenhakujärjestelmän pääpiirteet yleisissä tuomioistuimissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa yleisiin tuomioistuimiin kuuluvat käräjäoikeudet, hovioikeudet ja korkein oikeus. Yleisten tuomioistuinten asialliseen toimivaltaan, eli käsittelyvaltaan kuuluu rikos-, riita- ja hakemusasioita. Riita-asiat koskevat yksityisten ihmisten tai yritysten välisiä riitaisuuksia, joita syntyy esimerkiksi perinnöstä, kaupan purkamisesta tai vahingonkorvauksista. Rikosasiassa henkilöä syytetään jostakin rikoksesta, esimerkiksi varkaudesta tai pahoinpitelystä. Rikosjuttuun voi yhdistyä myös uhrin eli asianomistajan vahingonkorvausvaatimus. Hakemusasioihin kuuluvat esimerkiksi avioero tai konkurssiasiat.

Asioiden käsittelystä ja muutoksenhausta säädetään oikeudenkäymiskaaressa. Ensi asteena asiat käsittelee lähes poikkeuksetta käräjäoikeus, jonka ratkaisusta voi yleensä valittaa hovioikeuteen. Joissain erityistapauksissa muutoksenhaku voi olla kielletty. 

Toisena asteena asian käsittelee hovioikeus. Valituksen käsittely hovioikeudessa edellyttää pääasiassa jatkokäsittelylupaa. Ensimmäisenä asteena hovioikeudet käsittelevät kuitenkin valtio- ja maanpetosasioita sekä eräitä virkasyyteasioita.

Hovioikeuden ratkaisuun taas voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, jos tämä antaa valitusluvan. Korkein oikeus on ennakkopäätöstuomioistuin. Ennakkopäätöksillä pyritään antamaan oikeusohjeita vastaavien tapausten varalle ja varmistamaan, että lakia sovelletaan samalla tavoin tuomioistuimissa eri puolilla maata. Korkein oikeus käsittelee vain ne asiat, joihin se myöntää valitusluvan. Valitusluvan saamisen edellytyksistä säädetään tarkemmin oikeudenkäymiskaaressa.

Suomen yleisten tuomioistuinten järjestelmä on siis kolmiportainen, jossa alemman tuomioistuimen ratkaisuun voi hakea pääasiassa aina muutosta ylemmältä tuomioistuimelta. Muutoksenhakuoikeuteen on kuitenkin säädetty lailla rajoituksia ja lisäksi tulee huomioida muutoksenhaun määräajat, joiden umpeuduttua alemman tuomioistuimen ratkaisu jää pysyväksi. Siten tuomioistuinjärjestelmä on käytännössä usein kaksiportainen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]