Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuminen voi estää myös rangaistuksen tuomitsemisen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyteoikeuden lisäksi myös oikeus tuomita rangaistus voi vanhentua. Oikeus tuomita rangaistus rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on elinkautinen vankeus, ei kuitenkaan vanhennu.

Vanhentumisajat lasketaan rikoksen tekopäivästä. Jos rikoksen tunnusmerkistössä säädetään laiminlyönti rangaistavaksi, tuomitsemisoikeus alkaa vanhentua, kun laiminlyöty teko olisi viimeistään tullut tehdä. Jos rikoksen tunnusmerkistössä edellytetään määrätyn seurauksen syntymistä, aika lasketaan tuon seurauksen ilmenemispäivästä. Jos rikolliseen tekoon sisältyy lainvastaisen asiaintilan ylläpitäminen, tuomitsemisoikeuden vanhentumisaika alkaa vasta sellaisen tilan päättymisestä. Oikeus tuomita rangaistukseen osallisuudesta rikokseen alkaa vanhentua samana päivänä kuin syyteoikeus pääteosta.

Rangaistusta muusta rikoksesta kuin siitä, josta ankarin rangaistus on elinkautinen vankeus, ei saa tuomita tai määrätä, kun tekopäivästä on kulunut 30 vuotta, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta määräajaksi yli 8 vuoden. Jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta yli kaksi vuotta ja enintään 8 vuotta, oikeus tuomita rangaistus kyseisestä rikoksesta vanhentuu 20 vuodessa. 10 vuoden vanhentumisaika taas koskee rikoksia, joista säädetty ankarin rangaistus on vankeutta enintään kaksi vuotta, sakkoa tai rikesakko.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa