Minilex - Lakipuhelin

Ehdollisen vankeusrangaistuksen rikkominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun rikoksen tekijä tuomitaan ehdolliseen vankeuteen tarkoittaa se sitä, että rangaistuksen täytäntöönpano lykkääntyy koeajaksi. Ehdollinen vankeus on siis eräänlainen vakava varoitus. Ehdollisen vankeuden koeaika on vähintään vuosi ja enintään kolme vuotta. Jos tuomittu rikkoo ehdollista vankeusrangaistusta eli tekee koeaikana rikoksen, tuomioistuin voi määrätä ehdollisen vankeuden pantavaksi täytäntöön.

Tuomioistuin voi kuitenkin panna ehdollisen vankeuden täytäntöön vain, jos tuomittu tekee koeaikana rikoksen, josta hänet olisi tuomittava ehdottomaan vankeuteen. Eli vain sellainen rikos, josta tuomiona on ehdoton vankeusrangaistus, mahdollistaa ehdottoman vankeusrangaistuksen täytäntöön panemisen. Esimerkiksi jos ehdolliseen vankeuteen tuomittu syyllistyy koeaikana näpistykseen, ei ehdollista vankeutta voida panna täytäntöön, sillä näpistyksestä voi saada ainoastaan sakkoja.

Jotta ehdollinen vankeusrangaistus voitaisiin panna täytäntöön, edellytyksenä on, että uusi rikos on tehty koeaikana ja, että syyte uudesta rikoksesta tulee nostaa viimeistään vuoden kuluessa koeajan päättymisestä.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen rikkomisen seuraamus on siis se, että tuomioistuin voi määrätä ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntööpantavaksi. Tämä ei ole kuitenkaan ehdotonta, vaan tuomioistuin voi käyttää asiassa omaa harkintaansa. Arvioinnissa otetaan huomioon se, kuinka törkeä uusi rikos on, missä vaiheessa koeaikaa se on tehty ja onko rikos samankaltainen kuin tekijän aikaisemmat rikokset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]