Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja sen vaikutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus vaikuttaa ihmisen elämään tietyllä tavalla. Enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdollisena vankeutena. Ehdollinen vankeus on lievempi keino kuin ehdoton vankeus. Tämä siitä syystä, että henkilöä ei laiteta välttämättä ollenkaan vankilaan, vaan hän pysyy vapaudessa tiettyjen edellytysten vallitessa. Vankilan sijasta ehdollisen vankeuden tuomitsemiseen tuomioistuimessa vaikuttaa muun muassa henkilön aiempi rikollisuus sekä henkilön ikä. Kyse on kokonaisharkinnasta tuomioistuimessa.

Ehdollinen vankeus alkaa koeajalla ja ehdollista vankeutta voidaan tehostaa muun muassa oheissakolla tai valvonnalla. Koeaika kestää yhdestä kolmeen vuotta. Tämän aikana tuomioistuin seuraa tuomittua ja tuomitun tulee elää hyvällä tavalla uusimatta rikosta. Ehdollinen vankeus on eräänlainen toinen mahdollisuus. Vaikka henkilö onkin vapaudessa, vaikuttaa se tuomitun henkilökohtaiseen asemaan ja muun muassa statukseen. Tuomittu voidaan leimata muiden henkilöiden keskuudessa.

Ehdollisesta vankeudesta laitetaan merkintä rikosrekisteriin. Myös ehdollisen vankeuden ohessa tuomittu muu sakko tai valvonta merkitään rikosrekisteriin.

Sekä ehdollisesta vankeudesta että oheissakosta poistetaan tieto rikosrekisteristä viiden vuoden kuluttua siitä, kun tuomio on saanut lainvoiman. Tämä on pääsääntö, josta poiketaan tiettyjen syiden ollessa voimassa.

Mikäli koeaikana tuomittu tekee uuden rikoksen, ehdollinen vankeus laitetaan täytäntöönpanoon. Tällöin tuomioistuin määrää tuomitun suorittamaan tuomion vankilassa. Tämän lisäksi uudesta rikoksesta tuomitaan uusi tuomio. Uusi tuomio ja jo tuomittu tuomio voidaan antaa yhdistelmärangaistuksena. Yhdistelmärangaistus tai muu vankeusrangaistus vaikuttaa tuomittuun siten, että siitä tulee merkintä rikosrekisteriin. Ehdollisen vankeusrangaistuksen merkintä poistuu rikosrekisteristä yli viiden vuoden jälkeen. Huomioitavaa on se, että rikosrekisteristä poistuu merkintä vain silloin, kun viimeisen tuomion rikosrekisterimerkinnän kirjaamisesta on kulunut viisi vuotta. Tällöin todellisuudessa rekisterimerkintä voi olla pidempään kuin viisi vuotta.

Merkintä rikosrekisterissä vaikuttaa muun muassa henkilön työnhakuprosessiin tai armeijan suorittamiseen. Muun muassa armeijan valmiusjoukkoihin ei pääsäännön mukaan pääse, jos on rikosrekisterissä merkintä. Näin ollen tiettyihin virkoihin vaaditaan puhdasta rikosrekisteriä ja elämää, joka on eletty ilman erilaisia tuomioita ja sakkoja.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Koeaika kannattaa suorittaa hyvin, jotta välttyy vankeudelta.

Varoitukset

  • Ehdollisesta vankeusrangaistuksesta tulee merkintä rikosrekisteriin. Kyseinen merkintä pysyy vähintään viisi vuotta rikosrekisterissä. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]