Minilex - Lakipuhelin

Rangaistusmääräysmenettely laissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rangaistusmääräysmenettelystä säädetään laissa sakon ja rikesakon määräämisestä. Rangaistusmääräysmenettely voidaan toteuttaa muun muassa silloin, kun kyseessä on sakkorangaistus rikkomuksesta, josta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta tai silloin, kun kyseessä on rikesakko rikkomuksesta, jonka rangaistukseksi rikesakko on erikseen laissa säädetty. Lähtökohtaisesti rangaistusmääräysmenettelyssä on kyse yksinkertaisista ja selvistä asioista.

Yleensä poliisi antaa sakko- tai rangaistusvaatimuksen, mutta se voidaan antaa myös syyttäjän pyynnöstä. Syyttäjän lisäksi oikeus rikesakon määräämiseen on poliisilla. Rikesakko voidaan määrätä esimerkiksi moottoriajoneuvon ylinopeudesta, vähäisestä roskaamisesta tai veneen rekisteröimättä jättämisestä. Poliisilla on valtuus antaa sellainen sakkomääräys, jossa voidaan määrätä seuraamukseksi enintään 20 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus ja menettämisseuraamus esimerkiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain säännösten rikkomisesta. Rangaistusmääräyksen, joka tarkoittaa sitä ratkaisua, jolla syyttäjä sakkovaatimuksen tai rangaistusvaatimuksen perusteella määrää sakkorangaistuksen ja menettämisseuraamuksen, voi antaa ainoastaan syyttäjä.

Jotta lakia sakon ja rikesakon määräämisestä voidaan soveltaa asian ratkaisussa, tarvitaan sekä asianomistajan että rikoksesta epäillyn suostumus. Kun syyttäjä saa käsiteltäväkseen sakko- ja rangaistusvaatimuksen, hänen tulee ilman viivytystä tarkistaa vaatimus ja antaa rangaistusmääräys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]