Minilex - Lakipuhelin

Saako työnantaja irtisanoa työntekijän työsopimuksen työntekijän rikoksen johdosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän rikos on yksilöstä johtuva peruste irtisanoa työsopimus. Työnantajalla on tiettyjen olosuhteiden vallitessa oikeus irtisanoa työsopimus työntekijän rikoksen johdosta. Rikos voi olla tapahtunut työaikana tai vapaa-aikana. Rikoksen tuomat vaikutukset esimerkiksi työnantajan luottamukseen tai asiakassuhteisiin ovat oleellisessa asemassa. Irtisanomisessa työnantajan ja työntekijän välinen työsuhde jatkuu vielä irtisanomisajan verran.

Muun lain kuin työsopimuslain vastainen menettely ja tällaisen lain säätämän velvollisuuden rikkominen voi joissakin tapauksissa olla peruste työntekijän työsopimuksen irtisanomiseen. Tällöin edellytetään kuitenkin, että työntekijän lainvastainen teko vaikuttaa vakavalla tavalla työsopimuksen sopijapuolten asemaan työsuhteessa. Rikoksen merkitystä on siten arvioitava suhteessa työntekijän työtehtäviin ja muutoin vallitseviin olosuhteisiin. Esimerkiksi siten työntekijän syyllistyminen verovilppiin, näpistykseen tai jopa varkauteen ei välttämättä oikeuta irtisanomaan työsopimusta jos työntekijän työtehtäviin ei kuulu työnantajan rahavaroista vastaaminen taikka jos työtehtävän hoitaminen ei edellytä erityistä luottamussuhdetta työntekijän ja työnantajan välillä. Eri asia on kuitenkin tilanne, jossa työntekijä on luvatta ottanut työnantajan omaisuutta, jolloin luottamus työsuhteessa on koetuksella epärehellisyyden vuoksi.

Varoitus irtisanomisesta

Pääsääntöisesti työntekijälle tulisi osoittaa varoitus työsopimuksen irtisanomisesta. Työsopimuslain mukaan varoituksen antamisesta voidaan poiketa, kun käsillä on työntekijän vakava rikos. Työnantajalla ei ole velvollisuutta varoituksen antamiseen, kun perusteena on sellainen vakava työsuhteeseen liittyvä rikos, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista. Rikoksen tulee täten olla niin vakava, että työntekijän olisi pitänyt ilman varoitusta ymmärtää toimintansa vakavuus. Kun siis työntekijän käytös työpaikalla täyttää rikollisen teon tunnusmerkit, on työnantajalla aina oikeus heti irtisanoa tällainen työntekijä.

Kun arvioidaan irtisanomisperusteen asiallisuutta ja painavuutta, otetaan huomioon rikoksen laatu, vakavuus ja siitä tuomittava rangaistus sekä myöskin työntekijän työtehtävien luonne ja laatu ja hänen asema työnantajan organisaatiossa. Irtisanomisperuste syntyy erityisesti silloin, kun rikollinen toiminta kohdistuu työnantajaan tai hänen omaisuuteensa, tai työntekijän työkavereihin, tai kun rikollinen toiminta tapahtuu työaikana. Pelkkä epäily tapahtuneesta rikoksesta ei oikeuskäytännön puolesta riitä, vaan tulee olla riittävää näyttöä, että rikos on tapahtunut. Mikäli asiasta ei saada edes huolellisella ja perusteellisella tutkimisella varmuutta ja täyttä selvyyttä asiaan, ei työsopimusta voida työsopimuslain mukaan irtisanoa.

Usein nousee esiin kysymys siitä, onko työntekijä irtisanottavissa, jos tämä on vapaa-ajallaan syyllistynyt rikolliseen tai epäasialliseen käyttäytymiseen. Vapaa-ajalla tehty rikos ei lähtökohtaisesti ole peruste työsopimuksen irtisanomiselle, kun sillä ei ole suoraa yhteyttä työtehtäviin. Vaikka työnantajalla ei aiheutuisi suoranaista haittaa ulkopuoliseen kohdistuneesta rikoksesta, se voi kuitenkin horjuttaa luottamusta. Työntekijän tekemän rikoksen tulee olla työsopimukseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä. Tässä yhteydessä huomattakoon myös se, että työnantajan tulee odottaa lainvoimaista tuomiota jos kyseessä on pelkkä epäilys rikoksesta. 

Kysymys voi olla merkittävä työnantajan ja työntekijän välisen luottamussuhteen lisäksi työnantajan asiakassuhteiden kannalta. Mikäli työntekijän menettely on ollut omiaan vähentämään työnantajan yrityksen ulkopuolisille välittyvää vaikutelmaa, työntekijän menettelyä voidaan arvioida ankarammin. Tällainen voi olla tilanne silloin, kun pankkivirkailija on syyllistynyt petokseen taikka linja-autonkuljettaja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Myös työnantajan toiminnan luonne on syytä ottaa huomioon arvioitaessa rikoksen vaikutusta työsopimuksen osapuolen asemaan.

Lisäksi voi tulla arvioitavaksi, onko työntekijä sopiva jatkamaan työssään esimerkiksi tapauksessa, jossa työntekijä on vapaa-ajallaan syyllistynyt rattijuopumukseen. Tällaisesta rikoksesta seuraamuksena voi olla työntekoedellytysten häviämistä määräajaksi, kuten linja-auton kuljettajan määrääminen väliaikaiseen ajokieltoon, taikka se voi myös osoittaa, ettei työntekijä enää ole sopiva työtehtäväänsä. Tällöin irtisanomisperuste voi täyttyä, mutta työnantajan on ehdottomasti ennen päätöksen tekemistä vakavasti harkittava, onko työntekijä sijoitettavissa muihin tehtäviin irtisanomisen sijasta. Irtisanominen on näet viimesijainen keino puuttua työntekijän toimintaan. Huomioon on otettava niin ikään työntekijän työtehtävien hoitamisen moitteettomuus taikka moitittavuus. Jos työntekijä ei ole syyllistynyt rattijuopumukseen taikka muutoinkaan ollut juopuneena työpaikalla työtehtäviään hoitaessa, tilannetta on kenties arvioitava uudelleen.

On myös huomionarvoista, että erityisessä asemassa oleviin työntekijöihin suhtaudutaan jossain määrin ankarammin ja heiltä odotetaan erityistä luottamussuhdetta työnantajan välillä. Erityisessä asemassa oleviin työntekijöihin kohdistuu tyypillisesti vilpittömyys- ja huolellisuusvaatimuksia. Jo esimerkiksi oikeus käyttää kassaa, asettaa painotetun luottamusvaatimuksen. Normaalissa asemassa olevien työntekijöiden rikoksiin tai muuhun epärehellisyyteen suhtaudutaan puolestaan vähemmän paheksuttavasti. Kuitenkin tavallisen työntekijän erityisesti työaikana tekemä rikos antaa helposti oikeudet työsuhteen päättämiseen luottamuspulan nojalla. Irtisanominen voi tavallisen työntekijän kohdalla tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi niin, että toiminta on luonteeltaan jatkuvaa. 

Oikeuskäytäntö antaa tähän väitteeseen tukea, sillä oikeuden ratkaisujen perusteella erityisessä asemassa työskentelevän irtisanomiskynnys on ylittynyt, kun kysymys on ollut selvästi rahankäsittelyä koskevien ohjeiden vastaisesta toiminnasta, vaikka kyseessä olisikin ollut vain ainutkertainen teko ja vähäinen summa eikä työntekijän menettelystä olisi edes lopulta aiheutunut työnantajalle vahinkoa. Tällaisten ohjeiden vastainen menettely osoittaa myös luottamussuhteen rikkoutumista, jolloin erilliselle varoitukselle työsuhteen päättymisestä ei ole aihetta. 

Sellaisiakin tapauksia on, missä luottamussuhde ei välttämättä ole rikkoutunut vaan irtisanominen on johtunut jostain muusta seikasta. Jos työntekijän rikoksesta on seurannut ehdoton vankeusrangaistus, hänen työntekoedellytyksensä luonnollisesti häviävät väliaikaisesti. Tällöin työsopimuksen jatkamisedellytyksiä on arvioitava luottamussuhteen säilymisen kannalta, mutta on myös otettava huomioon mahdolliset työnantajan toiminnan järjestelyt johtuen työntekijän poissaolosta.

Työntekijän kuuleminen ja selvitys 

Mikäli irtisanominen tulee ajankohtaiseksi, esimerkiksi jollain edellä mainitun perusteen nojalla, on työntekijällä oikeus tulla kuulluksi. Samalla selvitetään mahdollisuudet muuhun työhön, joita ei tosin tarvitse selvitellä jos irtisanominen johtuu vakavasta rikoksesta, ettei työnantajalta kohtuudella edellytetä työsuhteen jatkamista.

Laiton irtisanominen 

Jos työntekijä irtisanotaan ilman laillista perustetta, se voi osoittautua hyvinkin kalliiksi työnantajalle. Korvaukset lainvastaisesta työsopimuksen irtisanomisesta määräytyy työsopimuslain perusteella. Jos työnantaja irtisanoo työsopimuksen työsopimuslain perusteiden vastaisella menettelyllä, on hänen maksettava korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Korvaus koostuu vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkasta.

Jos työnantaja harkittuaan irtisanomisperusteen asiallisuuden ja painavuuden päättää irtisanoa työntekijän, työntekijä voi riitauttaa irtisanomisen. Viime kädessä tuomioistuin ratkaisee irtisanomisperusteen lainmukaisuuden.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ilman rikoksen minkäänlaista linkittymistä työhön, on vaikea nähdä perusteita irtisanomiselle.

Varoitukset

  • Erityisessä asemassa olevilta työntekijöiltä odotetaan erityistä huolellisuutta ja vilpittömyyttä.
  • Kun rikos kohdistuu työnantajaan, antaa se oikeuden työsopimuksen irtisanomiselle, vaikka rikos olisikin vain vähäinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]