Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja törkeä rattijuopumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus on yleisin rangaistus törkeästä rattijuopumuksesta, mutta tiettyjä poikkeuksia löytyy. Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan lain mukaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Jos henkilö vaarantaa rattijuopumuksellaan myös sivullisten hengen, on todennäköisempää että häntä syytetään törkeästä rattijuopumuksen tekomuodosta, kuin silloin jos hän ajaa autoa esimerkiksi suljetulla alueella eikä aiheuta välitöntä vaaraa muille kuin itselleen. Törkeä rattijuopumus on yksi yleisimmistä käräjäoikeuksissa käsiteltävistä rikosnimikkeistä. Tällaisia tapauksia käsitellään käräjäoikeuksissa vuosittain yli 10 000. Teon törkeys arvioidaan kokonaisarvostelun perusteella, ja siihen vaikuttavat muun muassa rikoksen olosuhteet ja tekijän toiminta.

Törkeälle rattijuopumukselle on asetettu veren alkoholipitoisuuden raja, jonka on oltava vähintään 1,2 promillea. Törkeysarvostelussa vaikutusta on myös edellä mainitulla vaaran aiheuttamisen arvioinnilla. Ankarin mahdollinen rangaistus törkeästä rattijuopumuksesta on kaksi vuotta vankeutta, joka voidaan määrätä ehdollisena. Myös ajo-oikeus menetetään yleensä määräajaksi tuomion yhteydessä.

Tiettyjen edellytysten täyttyessä rattijuopumus voidaan katsoa törkeäksi, jolloin veren alkoholipitoisuuden on oltava hieman korkeampi kuin rattijuopumuksessa ja teon on aiheutettava vaaraa myös sivullisille. Törkeässäkin rattijuopumuksessa on usein rangaistuksena vain ehdollinen vankeusrangaistus, ja lisänä usein tosin myös oheissakko. Enimmäisrangaistus törkeässä rattijuopumuksessa on kaksi vuotta vankeutta, joka on mahdollista määrätä vielä ehdollisena. Ehdollisesta vankeudesta ja siihen liittyvästä sakosta on muodostunut melko vakiintunut käytäntö, jota on sovellettu säännöllisesti törkeään rattijuopumukseen. 

Milloin ehdollista vankeutta törkeässä rattijuopumuksessa?

Törkeässä rattijuopumuksessa arvioidaan teon samoja piirteitä kuin rattijuopumuksessakin. Törkeän rattijuopumuksen rangaistus voidaan määrätä ehdollisena, mutta siitä on annettu myös ehdottomia tuomioita aina tilanteen niin vaatiessa. Veren alkoholipitoisuuden kasvaessa huomattavan korkealle, ei lähtökohtaisesti ehdollinen vankeus enää riitä. Oikeuskäytännössä noin 2,5 promillen rajaa on yleisesti ottaen pidetty arvioinnissa huomattavan alkoholimäärän rajana. Silloin teko on huomattavan törkeä, riippumatta muista seikoista. Tällöin vastaaja ei ole selvinnyt enää ehdollisella vankeudella. 

Syyttäjä ei siis käytännössä onnistu huomattavan veren alkoholimäärän ollessa kyseessä vetoamaan esimerkiksi tekijän ensikertalaisuuteen tai muihin lieventäviin seikkoihin. Muihin seikkoihin voi rattijuopumuksissa lukeutua vaaran aiheuttaminen muille liikenteenkäyttäjille, vaaran aiheuttaminen ajoneuvon mahdollisille muille matkustajille tai ajetun matkan pituus. Ajetun matkan pituus korostuu etenkin törkeässä rattijuopumuksessa, sillä se liittyy olennaisesti muille aiheutettuun vaaraan. 

Alkoholiin suhtautuminen on Suomessa melko tiukkaa, ja rattijuopumuksissa onkin omaksuttu verrattain kova linja joihinkin muihin rikoksiin nähden. 

Korkeimman oikeuden 28.8.1991 antamassa ennakkopäätöksessä (KKO:1991:112) tekijä tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen, vaikka hän olikin asiassa ensikertalainen. Sitä ei voitu katsoa lieventäväksi seikaksi ottaen muut olosuhteet huomioon. Humalatilan vahvuus ja huomattava ylinopeus keskusta-alueella olivat painavia syitä, jotka edellyttivät ehdotonta vankeusrangaistusta tuomion mukaan. Hovioikeuden määräämä ehdollinen vankeus määrättiin täten täytäntöönpantavaksi. 

Oikeudessa annettujen tuomioiden perusteella voidaan todeta, että törkeää rattijuopumusta pidetään vakavana tekona. Siitä on annettu ehdottomia tuomioita myös ensikertalaisille, vaikka vakiintunut käytäntö osoittaakin ehdollisen ja sakon yhdistelmän olevan yleistä törkeässä rattijuopumuksessa. Oikeuskäytännön taustalta havaittava yhdenvertaisuusperiaate on otettava huomioon valittaessa ehdollisen ja ehdottoman rangaistuksen välillä ja se on oikeudellisesti sitova. On kuitenkin selvää, että rangaistuslajin valinta tehdään kussakin yksittäistapauksessa tekoon ja tekijään liittyvien rikoslain rangaistuksen määräämistä koskevien säännösten nojalla huomioon otettavien seikkojen pohjalta, minkä takia tuomioistuinten ratkaisut samantyyppisissäkin tapauksissa saattavat erota toisistaan ilman, että käsillä välttämättä olisi oikeusturvaa vaarantava yhdenvertaisuudesta tai oikeuskäytännön yhtenäisyydestä poikkeaminen.

Törkeää rattijuopumusta koskevassa oikeuskäytännössä on hyväksytty, että uusimisrikoksesta tuomittava vankeusrangaistus voi olla myös ehdoton ehdollisen sijasta. Ja erityisesti huomattava veren alkoholimäärä puoltaa myös ensikertalaisen tuomitsemista ehdottomaan vankeuteen ehdollisen vankeuden sijasta. Törkeistä rattijuopumuksista tuomitaan keskimääräisesti pidempi ehdollinen vankeus tiettyihin muihin rikoksiin verrattuna. Esimerkiksi omaisuusrikosvertailua on käytetty tässä yhteydessä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ehdollinen vankeus ja oheissakko on melko vakiintunut rangaistus törkeästä rattijuopumuksesta.
  • Törkeässä rattijuopumuksessa otetaan huomioon rikoksen olosuhteet ja tekijän toiminta.

Varoitukset

  • Veren alkoholipitoisuuden kasvaessa huomattavan korkealle ei ehdollinen vankeus yleensä enää riitä.
  • Ensikertalaisuudella ei ole aina merkitystä, etenkin jos muihin seikkoihin on suhtauduttava vakavasti. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]