Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja valvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus ei varsinaisesti sisällä valvontaa, ellei rikoksentekijä ole alle 21-vuotias. Tällöin henkilö voidaan määrätä ehdollisen vankeuden lisäksi valvontaan. Valvonta kestää vuoden ja kolme kuukautta, ja sen perusteena on yleensä henkilön uusien rikosten ehkäisy ja sosiaalisen selviytymisen edistäminen. Valvonnalla pyritään siis välttämään tuomittujen syrjäytymistä yhteiskunnasta ja esimerkiksi työelämästä, ja tukemaan heitä lainkuuliaisessa elämässä. Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena tuomittu valvonta tulee käsitteenä pitää erillään valvontarangaistuksesta. Ehdolliseen vankeuteen liitetty valvonta on luonteeltaan yhdyskuntaseuraamus. Jos valvonta on kestänyt vähintään kuusi kuukautta ja on käynyt ilmeiseksi, ettei valvonnan jatkaminen ole tarpeen, on sen keskeyttäminen mahdollista. 

Valvonta-ajalle laaditaan yleensä nuoren kanssa suunnitelma, jossa selvitetään valvonnan tarkoitusta ja henkilökohtaisia tavoitteita. Valvontaan voivat liittyä tekijän läheiset ja muut viranomaiset, ja se voi sisältää erilaisia tehtäviä ja tapaamisia sekä harjoituksia. 

Rikoslaissa ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksissa on säädetty valvonnasta. Rikoksen alle 21-vuotiaana tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden oheisseuraamukseksi valvontaan yhden vuoden kolmen kuukauden ajaksi, jos tätä on pidettävä perusteltuna tekijän sosiaalisen selviytymisen edistämiseksi tai uusien rikosten ehkäisemisen kannalta. Nuori valvontaan määrättävä on iältään 15-20-vuotias. Valvonnan täytäntöönpanosta säädetään yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta annetussa laissa. Valvonta on ehdollisen vankeuden tehoste. 

Valvontaan tuomitun yleisistä velvollisuuksista on säädetty laissa. Valvonnan kaltaiseen yhdyskuntaseuraamukseen tuomittu on velvollinen noudattamaan päihteettömyysvaatimusta ja osallistumaan yhdyskuntaseuraamuksen sisältönä olevaan toimintaan sekä täyttämään muut rangaistusajan suunnitelmassa hänelle määrätyt velvollisuudet.

Ennen valvontaan määräämistä nuorelle tehdään seuraamisselvitys. Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa nuoren elämäntilannetta ja ottaa kantaa ehdolliseen rangaistukseen liitettävään valvontaan. Ehdolliseen vankeuteen liitettyjen valvontojen järjestämisestä vastaa Rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistot koko maassa.

Ehdollisen vankeuden, jonka tehosteeksi on tuomittu valvonta, täytäntöönpano voidaan aloittaa käräjäoikeuden tuomion perusteella, ennen kuin tuomio on tullut lainvoimaiseksi, jos tuomittu antaa kirjallisen suostumuksen täytäntöönpanoon ja on tyytynyt tuomioon siltä osin kuin hänet on tuomittu yhdyskuntaseuraamukseen.

Valvontaan tuomitulle nuorelle laaditaan rangaistusajan suunnitelma. Suunnitelmassa on määritelty valvonta ajan tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseen. Rangaistusajalle laadittu suunnitelma sisältää täytäntöönpanon alkamispäivän, valvontatapaamiset, tarpeelliset tukitoimet sosiaalisen selviytymisen edistämiseksi, yhdyskuntaseuraamuksen suorituspaikat, toimintavelvollisuuteen kuuluvat työtehtävät, liikkumisrajoitukset ja muut yhdyskuntaseuraamuksen suorittamisen erityiset ehdot sekä palvelupaikan ja -tehtävien olosuhteista johtuvat ehdot, yksityiskohtaiset aikataulut, seuraamuksen suorittamisen päättymispäivän, tiedot tuomitun elämänhallintaa edistävien tukitoimenpiteiden jatkuvuuden turvaamisesta rangaistuksen tultua suoritetuksi, muut mahdolliset yhdyskuntaseuraamuksen täytäntöönpanolle välttämättömät tiedot määräyksistä ja ehdoista. 

Velvollisuudet

Laki määrittelee tuomitulle ehdollisessa vankeudessa, jossa oheisseuraamuksena valvonta, erilaisia velvollisuuksia. Ensinnäkin, tuomitun tulee osallistua suunnitelman laatimiseen. Tuomittu nuori on velvollinen antamaan valvojalle tai apuvalvojalle yhdyskuntaseuraamuksen täytäntöönpanon kannalta tarpeelliset yhteystiedot sekä tiedot työstään, asumisestaan, koulutuksestaan, opiskelustaan, taloudellisesta tilanteestaan ja muista vastaavista seikoista sekä niissä mahdollisesti tapahtuvista muutoksista. Hänen tulee pitää rangaistusajan suunnitelman mukaisesti yhteyttä valvojaansa tai apuvalvojaansa ja myös saapua sovittuihin valvontatapaamisiin. 

Yhdyskuntaseuraamuksen suorituspaikoilla tarkoitetaan määrättyä asuntoa, yhdyskuntapalvelun palvelupaikkaa, sosiaali- tai terveydenhuollon julkisen tai yksityisen palveluntuottajan järjestämää hoitoon liittyvää hoitopaikkaa taikka muuta toimintavelvollisuuden täyttämispaikkaa. Suunnitelma on laadittava yhdessä tuomitun kanssa. 

Tuomittu on velvollinen myös päihteettömyyteen ja häneltä voidaan vaatia puhalluskoetta, sylki- tai virtsanäytettä. Tuomitun tulee käyttäytyä asiallisesti sovituissa tapaamisissa ja tilanteissa, ja ilmoittaa viivytyksettä mahdollisesta esteestä. Esteestä on myös esitettävä vaadittaessa asianmukainen todistus tai selvitys. Terveydentilasta, joka vaikuttaa palveluksen toteuttamiseen tulee toimittaa Rikosseuraamuslaitokselle lääkärin antama lausunto. Myös muita kun laissa määrättyjä ehtoja, kuten annettua aikataulua tai valvojan antamia välttämättömiä määräyksiä on noudatettava.

Mikäli ehdolliseen vankeuteen tuomittu valvonnassa rikkoo velvollisuuksia törkeästi, siitä lähtökohtaisesti ilmoitetaan syyttäjälle. Syyttäjä tekee arvion valvonnan pidentämisestä ja esittää vaatimuksensa käräjäoikeudelle. Tuomioistuin voi harkintansa mukaan määrätä valvonta-ajan pidentämistä enintään kuudella kuukaudella. 

Täytäntöönpano ehdollisessa vankeudessa, jossa on tehosteena valvonta

Valvontaan tuomitun täytäntöönpano voidaan aloittaa käräjäoikeuden tuomion perusteella, ennen kuin tuomio on tullut lainvoimaiseksi, jos tuomittu suostuu siihen kirjallisesti ja on tyytynyt tuomioon siltä osin kuin hänet on siihen tuomittu.

Täytäntöönpano aloitetaan aina viivytyksettä ja seuraamus tulee suorittaa loppuun yhden vuoden ja kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun tuomio on tullut täytäntöönpanokelpoiseksi. Mikäli kyseessä on useamman yhdyskuntaseuraamuksen täytäntöönpano määräaika on tällöin yksi vuosi ja kuusi kuukautta luettuna viimeisenä täytäntöönpanokelpoiseksi tulleesta tuomiosta. Valvonta-aika alkaa kulua siitä hetkestä, kun tuomittu on antanut suostumuksensa valvonnan täytäntöönpanon aloittamiseen tai kun tuomio on tullut lainvoimaiseksi valvontaa koskevalta osalta. 

Tuomioistuimella on mahdollisuus tietyissä tilanteissa pidentää tuomion täytäntöönpanoaikaa. Tarkempia säännöksiä muun muassa täytäntöönpanon aloittamisesta, lainvoimaa vailla olevan tuomion täytäntöönpanosta ja toimintavelvollisuuden sisällöksi hyväksyttävästä toiminnasta on annettu valtioneuvoston asetuksella. 

Rikoksesta epäillylle maksetaan rangaistuksen edellytysten selvittämisestä ja rangaistusajan suunnitelman laatimisesta aiheutuneet tarpeelliset matkakustannukset valtion varoista. Täytäntöönpanoon kuuluvaan valvontaan ja toimintaan osallistumiseen liittyvät matkakustannukset maksetaan valtion varoista, jos tuomittu ei kykene niitä itse kohtuullisesti maksamaan, jotka määräytyvät Suomen alueella tehdyistä matkoista halvimman julkisen kulkuneuvon kustannusten mukaisesti.

Laissa on säädetty myös vahingonkorvauksesta valvonnan aikana tapahtuvissa tilanteissa. Valtion varoista korvataan esine- ja henkilövahinko, jonka tuomittu on aiheuttanut huolimattomuudellaan toimintaan osallistuessaan. 

Valvonnalla ohjataan nuoren käyttäytymistä ja tuetaan muutospyrkimystä. Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehet ja muut apuvalvojat osallistuvat ehdollisen rangaistuksen valvonnan seuraamiseen. Ehdollisen vankeuden, johon on liitetty valvonta, tarkoituksena on vaikuttaa tekijän rikosten uusimiseen ehkäisevästi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ehdollinen vankeus ja valvonta voidaan tuomita 15-20-vuotiaalle nuorelle. 
  • Tuomion täytäntöönpano on mahdollista aloittaa käräjäoikeuden tuomion perusteella, ennen lainvoimaisuutta.

Varoitukset

  • Valvontaan tuomitulla on laissa määrättyjä velvollisuuksia.
  • Ehtojen rikkominen voi joissain tilanteissa johtaa tuomion pidentämiseen. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]