Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja yhdyskuntapalvelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi voidaan tuomita yhdyskuntapalvelua. Kun ehdollista vankeutta ei itsessään katsota riittäväksi rangaistukseksi, saatetaan tuomita oheisseuraamuksena yhdyskuntapalvelua. Ehdollisen vankeuden lisätehosteita ja koventamisperusteita kutsutaan oheisseuraamuksiksi. Ehdoton vankeus voidaan tuomita tietyin edellytyksin yhdyskuntapalveluna. Yhdyskuntapalvelussa tuomittu tekee yleishyödyllistä palkatonta työtä yhteiskunnan hyväksi. Enintään kahdeksan kuukauden ehdoton vankeusrangaistus voidaan tuomita yhdyskuntapalveluna. Edellytyksinä on myös, että rikoksentekijä on antanut suostumuksensa rangaistuksen tuomitsemiseen yhdyskuntapalveluna ja että hänen voidaan olettaa siitä suoriutuvan. Yhdyskuntapalvelua voidaan määrätä enintään 240 tuntia. Yhdyskuntapalvelussa ajatuksena on, että tuomittu kärsii rangaistustaan koko vankeusrangaistusta vastaavan ajan. Yhdyskuntapalvelun uusi 240 tunnin enimmäismäärä on seurausta 1.5.2015 voimaan tulleesta lakimuutoksesta.

Yhdyskuntapalvelu on otettu käyttöön Suomessa 1990-luvulla. Lainsäätäjä on halunnut luoda lisämahdollisuuden ehdottoman vankeuden tilalle. Suomen rangaistusjärjestelmä perustuukin sille ajatukselle, että vankilaa tulisi käyttää vasta viimeisenä rangaistuksen keinona. Tuomitun aiemmat yhdyskuntapalvelurangaistukset tai ehdottomat vankeusrangaistukset saattavat vaikuttaa siihen, ettei yhdyskuntapalveluun tuomita. Jos tuomittu syyllistyy palveluksessaan rikkomuksiin, on mahdollista, että rangaistus muutetaan vankeudeksi. Jos ehdollinen vankeusrangaistus on yli vuoden pituinen, voidaan sen lisäksi määrätä yhdyskuntapalvelua enintään 90 tuntia. 90 tuntia yhdyskuntapalvelua vastaa kolmea kuukautta, sillä yksi yhdyskuntapalvelutunti vastaa yhtä vankeusrangaistuksen päivää. Yhdyskuntapalvelu on siis ajallisesti saman pituinen kuin vankeusrangaistus. Lain esitöissä (HE 177/2000) on perusteltu 90 tunnin rajaa, sillä kun yhdyskuntapalvelu tällaisissa tapauksissa liittyy lisäseuraamuksena toiseen rangaistukseen. Siinä tapauksessa, kun ehdollinen vankeus on yli vuoden pituinen, voidaan tuomita lisäksi 14-90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Sen lisäksi, että ehdollisen tulee olla yli vuoden pituinen, edellytyksenä on, että tuomittu soveltuu ja hyväksyy yhdyskuntapalvelun. Rikosseuraamuslaitos vastaa tuomitun soveltuvuudesta soveltuvuusselvityksen kautta. Tuomioistuimella on kuitenkin lopullinen päätösvalta.

Jos tuomitulla on ollut aikaisempia yhdyskuntapalvelurangaistuksia tai ehdottomia vankeusrangaistuksia, ei häntä silloin välttämättä tuomita yhdyskuntapalveluun. Rikosseuraamuslaitos laatii syyttäjän pyynnöstä seuraamusselvityksen. Yhdyskuntapalvelu voidaan muuttaa vankeudeksi. Esimerkiksi toistuvat myöhästymiset, varoitusten huomiotta jättäminen tai palvelurikkomus ovat syitä vankeudeksi muuttamiselle, mikä suoritetaan vankilassa. Jos tuomittu ei ole ehtinyt suorittamaan kaikkia yhdyskuntapalvelun tuntejaan palvelun loppuessa, muunnetaan ne vankeudeksi. Rikosseuraamuslaitos päättää palvelupaikasta ja annettavista tehtävistä sopimuksella palvelupaikan kanssa. Yleisimmät tehtävät sijoittuvat kunnallisiin laitoksiin. Palvelupaikan järjestäjänä voi olla esimerkiksi julkisyhteisö, kuten valtio tai kunta tai vaikka säätiö tai järjestö. Palvelua ei suoriteta liikelaitoksessa tai yksityishenkilön palveluksessa. Palvelupaikka saa hyödyn tuomitun suoritetusta työpanoksesta, mutta ei muuta korvausta. Työskentelyä on tavallisesti 3-4 tuntia kerrallaan, kaksi kertaa viikossa. Yhdyskuntapalvelun aikana tuomittu voi pitää perhesuhteensa, asuntonsa sekä koulutus- tai työpaikkansa.

Yhdyskuntapalvelu määrätään ehdollisen vankeuden lisäksi pääteon vakavuuden perusteella. Mitä vakavampi teko, sitä herkemmin saatetaan määrätä lisäksi yhdyskuntapalvelua. Oikeusministeriön asettama työryhmä on katsonut, että yhdyskuntapalvelua harkitaan käytettäväksi lähinnä niissä vakavien rikosten tilanteissa, joissa joudutaan käyttämään rajanvetoa ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välillä ja päädytään ehdolliseen vankeuteen. Ehdollisen vankeuden lisäksi määrätty yhdyskuntapalvelu on rangaistuksen koventamisperuste.

Oikeusministeriön työryhmä on 02.03.2018 antamassaan ehdotuksessa tuonut esille ehdotuksen ehdollisen vankeuden tehostamiseen liittyen. Siinä ehdollisen oheisseuraamuksena tuomittavissa olevan yhdyskuntapalvelun enimmäistuntimäärä nykyisestä 90 tunnista nostettaisiin 120 tuntiin. Oheisseuraamukseksi voitaisiin lisäksi tuomita samalla kertaa sekä sakko että valvonta. Tarkoituksena ehkäistä uusintarikollisuutta. Oikeuskäytännön puolesta voidaan havaita, että yhdyskuntapalvelua on määrätty ehdollisen vankeuden lisäksi erityisesti niissä tilanteissa, kun harkitaan rangaistusta ehdottoman ja ehdollisen väliltä. Myös silloin, kun rangaistus on alentunut ehdottomasta ehdolliseksi, on usein päädytty ehdolliseen ja yhdyskuntapalveluun. Rikoksessa voi esimerkiksi olla jokin moitittava tai törkeyttä lisäävä seikka, jolloin yhdyskuntapalveluun tuomitseminen oheisseuraamuksena otetaan vakavammin harkintaan. Kun yhdyskuntapalveluun tuomitaan oheisseuraamuksena, on tuomittavan myös silloin annettava siihen suostumus ja tulee olettaa hänen selviytyvän määrätystä työstä. Tuomitulle hankitaan yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvitys. Yhdyskuntapalvelun käyttö ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena on mahdollistanut yhä pienemmän määrän ehdottomia tuomioita.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Yhdyskuntapalvelua määrätään, kun ehdollinen ei yksinään ole riittäväksi katsottava. 
  • Ehdolliseen liittyvän yhdyskuntapalvelun tuntimäärää on ehdotettu nostettavaksi. 

Varoitukset

  • Kun rikoksen törkeysaste kasvaa, oheisseuraamuksia kuten yhdyskuntapalvelua voidaan määrätä herkemmin. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]