Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen tuomio ja passi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sanaparilla ehdollinen tuomio viitataan tilanteeseen, jossa henkilö on tuomittu rikoksestaan ehdolliseen rangaistukseen eli ehdolliseen vankeuteen. Ehdollinen vankeus tarkoittaa käytännössä koeaikaa, jonka aikana henkilö ei saa syyllistyä uusiin rikoksiin. Ehdollisen vankeuden tavoitteen ollessa henkilön rankaiseminen välttäen vankilan tuomia mahdollisia negatiivisia vaikutuksia voisi olettaa, ettei se ole esteenä passin myöntämiselle tai sen hallussapidolle.

Suomen laissa säädetään passeista omalla passilailla. Passilaissa on lueteltu passin saamisen esteet. Näitä ovat epäily tai etsintäkuulutus rikoksesta, josta seuraa yli vuoden mittainen vankeusrangaistus tai tälläistä rikosta koskevan esitutkinnan tai syyteharkinnan keskeneräisyys tai suorittamaton ehdoton vankeusrangaistus. Näiden lisäksi henkilöltä, joka on 28 vuotta täyttänyt asevelvollinen voidaan sen vuoden loppuun mennessä, kun hän täyttää 30 vuotta evätä passi ellei hän kykene osoittamaan, ettei asevelvollisuus ole esteenä passin antamiselle. Ehdollisen vankeuden vaikutuksesta passin myöntämiselle ei ole erikseen mainittu laissa joten näin ollen ehdollista vankeutta ei voida pitää esteenä passin myöntämiselle.

Passilaissa on myös määritelty erinäisiä edellytyksiä passin peruuttamiselle. Näitä ovat esimerkiksi Suomen kansalaisuuden menettäminen, passinhaltijan oma toive passin peruuttamisesta tai passin katoaminen. Näissäkään kohdissa ei ilmene mainintaa ehdollisen tuomion vaikutuksesta passin peruuntumiseen. Passi voidaan myös ottaa väliaikaisesti haltuun matkustuskiellon tai maastapoistumiskiellon vuoksi. Ehdollisesta vankeudesta ei suoraan seuraa matkustuskieltoa eikä maastapoistumiskieltoa, joten passia ei voida myöskään näillä perustein ottaa haltuun ehdolliseen vankeuteen tuomitulta henkilöltä.

Ehdollinen vankeus ei siis itsessään ole riittävä tekijä passin myöntämisen esteeksi, passin peruuttamiselle tai passin väliaikaiselle haltuunotolle. On kuitenkin huomioitavaa, että henkilö voi olla tuomittu ehdolliseen vankeuteen, mutta hän voi esimerkiksi olla tutkinnan kohteena muusta rikoksesta, jolloin este passin myöntämiselle täyttyy. Tämän kaltaisia poikkeustapauksia löytyy useita ja täyden varmuuden saamiseksi on suositeltavaa käydä tapauksen yksityiskohdat läpi lakimiehen avulla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]