Minilex - Lakipuhelin

Esitutkinnan päättäminen ja toimittamatta jättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asianomistajarikoksen tapauksissa (eli silloin kun asianomistajalla on oikeus nostaa syyte. Tällöin rikoksen uhrina on käytännössä yksityinen henkilö taikka yhteisö) esitutkinta on lopetettava, jos asianomistaja peruuttaa rangaistusvaatimuksensa. Lisäksi esitutkinta on lopetettava silloin, kun jo suoritetun tutkinnan perusteella käy ilmi, ettei tapauksessa ole syytä epäillä rikosta.

Silloin, kun on syytä epäillä rikosta, esitutkinta voidaan myös jättää toimittamatta sekä lopettaa. Tällaisen päätöksen tekee tapauksesta riippuen poliisimies tai tutkinnanjohtaja. Poliisin päätöksellä esitutkinta saadaan jättää toimittamatta taikka lopettaa silloin kun tutkittavana on riko, josta ei ole odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa ja jota on pidettävä ilmeisen vähäisenä. Edellytetään kuitenkin, ettei asianomistajalla ole asiassa vaatimuksia. Asianomistajan vaatimuksella tarkoitetaan sekä rangaistus- että korvausvaatimusta.

Vähäisten rikosten esitutkintaa ei kuitenkaan saa kategorisesti lopettaa. Vähäisellä tarkoitetaan tekoa, joka on kyseisen rikoksen tyyppitapaukseen verrattuna vähäinen. Vähäisyyden arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa teon vahingollisuus, vaarallisuus sekä toistuvuus.

Lisäksi joillakin valvontaviranomaisilla on harkintavalta olla ilmoittamatta poliisille ilmi tulleita vähäisiä rikoksia. Jos tällainen valvontaviranomainen päättää olla ilmoittamatta vähäistä rikosta, esitutkinta toimitetaan vain erityisestä syystä. Tällöin käytännössä harvoin toimitetaan esitutkintaa.

Jotta esitutkinta voitaisiin jättää toimittamatta taikka lopettaa kesken rikoksen vähäisyyden lisäksi,  edellytetään ilmeistä vähäisyyttä. Asia on ennen tällaisen päätöksen tekemistä siten aina kuitenkin tutkittava tarpeellisessa laajuudessa. Poliisin on mahdollista antaa myös suullisen taikka kirjallisen huomautuksen. Huomautus lienee tarkoituksenmukaista antaa vain tilanteessa, jossa tekijä tunnustaa teon taikka silloin, kun tekijän syyllisyys on tutkinta-aineiston perusteella ilmiselvä. Harkinta tehdään kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Lopullisen päätöksen esitutkinnan toimittamatta jättämisestä tai lopettamisesta tekee tarvittaessa tutkinnanjohtaja. Ilmiselvissä tapauksissa riittänee poliisin toimivalta, mutta epäillyn kiistäessä teon, ratkaisun tekee usein tutkinnanjohtaja.

Lakimiehemme kertovat lisää esitutkinnasta sekä esitutkintamenettelystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]