Minilex - Lakipuhelin

Tutkinta-aresti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pakkokeinolain 2 luvun 12 a §:ssä säädetään tutkinta-arestista ja sen määräämisen edellytyksistä. Tutkinta-arestilla tarkoitetaan menettelyä, jossa henkilön tulee pysyä asunnossaan tutkinta-arestia koskevassa päätöksessä määrättyinä aikoina ja jota valvotaan teknisin keinoin. Asuntoon rinnastetaan myös muut asumiseen soveltuvat paikat kuten asuntola tai hoitolaitos. Teknisellä välineellä tarkoitetaan vangitun ranteeseen, nilkkaan tai vyötärölle kiinnitettävää välinettä tai näiden yhdistelmää.

Tutkinta-aresti nähdään yleensä vaihtoehtoisena ratkaisuna vangitsemiselle ja vangittuna pitämiselle sekä silloin kun matkustuskieltoa pidetään riittämättömänä keinona.

Yleensä tuomioistuin määrää vangitun tai vangittavaksi vaaditun vangitsemisen sijaan tutkinta-arestiin. Myös vapaana oleva henkilö voidaan tuomita tutkinta-arestiin, mutta tämän saa määrätä vain syyttäjä tai rangaistusta vaatinut asianomistaja.

Edellytykset

Tutkinta-arestin määräämisen edellytykset ovat:

  1. tuomittu suostuu tutkinta-arestin toimeenpanoon ja sitoutuu noudattamaan tutkinta-arestia koskevassa ratkaisussa asetettavia velvollisuuksia;
  2. tuomitun henkilökohtaisten olosuhteiden ja muiden seikkojen perusteella voidaan pitää todennäköisenä, että tuomittu noudattaa hänelle asetettuja velvollisuuksia.

Määräämisessä tulee lisäksi ottaa huomioon tuomitun henkilökohtaiset olosuhteet ja muut vastaavat seikat, asunnon tai muun siihen soveltuvan paikan soveltuvuus, tuomitun tarve liikkua edellä mainittujen paikkojen ulkopuolella.

Velvoite pysyä asunnossa on vähintään 12 ja enintään 22 tuntia, joka sijoittuu pääsääntöisesti kello 21 ja 6:n välisellä ajalla.

Tutkinta-arestiin määrätty voidaan lisäksi tutkinta-arestia koskevassa ratkaisussa velvoittaa:

  1. pysymään ratkaisussa määrätyllä paikkakunnalla tai alueella;
  2. pysymään poissa tietyltä ratkaisussa mainitulta alueelta tai olemaan liikkumatta siellä;
  3. olemaan tiettyinä aikoina tavattavissa työ- tai opiskelupaikallaan;
  4. pitämään tiettyinä aikoina yhteyttä Rikosseuraamuslaitokseen;
  5. oleskelemaan laitoksessa tai sairaalassa, jossa hän ennestään on tai johon hänet otetaan;
  6. olemaan ottamatta yhteyttä todistajaan, asianomistajaan, asiantuntijaan tai rikoskumppaniinsa;
  7. luovuttamaan passinsa ja matkustusasiakirjaksi hyväksyttävän henkilökorttinsa Rikosseuraamuslaitokselle.

Vangitsemisasiassa tai tutkinta-arestia koskevassa asiassa annettuun päätökseen ei saa erikseen hakea muutosta valittamalla, mutta vangittu tai tutkinta-arestiin määrätty saa kuitenkin kannella päätöksestä.

Rikosseuraamuslaitos ja velvollisuuksien rikkominen

Tutkinta-arestin teknisestä valvonnasta ja toimeenpanosta vastaa Rikosseuraamuslaitos. Jos velvollisuuksia rikotaan antaa Rikosseuraamuslaitos ensiksi kirjallisen varoituksen, jos tutkinta-arestissa oleva tästä varoituksesta huolimatta tai muuten törkeästi rikkoo näitä velvollisuuksia taikka jatkaa rikollista toimintaa, pakenee tai ryhtyy valmistelemaan pakoa, tulee Rikosseuraamuslaitoksen viipymättä ilmoittaa asiasta poliisille ja syyttäjälle. Tutkinta-arestiin määrätty saadaan pidättää ja vangita, jos hän muussa kuin 1 momentissa tarkoitetussa tapauksessa rikkoo hänelle asetettuja velvollisuuksia taikka jatkaa rikollista toimintaa, pakenee tai ryhtyy valmistelemaan pakoa. Tutkinta-arestin suorittamisajaksi ei lueta aikaa sen vuorokauden alusta, jolloin velvollisuuksien rikkominen tapahtui, tutkinta-arestiin määrätty jatkoi rikollista toimintaa tai pakeni.

Vangitsemista ja velvollisuuksien rikkomista koskevan asian käsittelee käräjäoikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]