Minilex - Lakipuhelin

Alkoholi ehdollisessa vankeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeusrangaistus eli ehdollinen rangaistus tarkoittaa rangaistusmenettelyä, jossa vankeuden täytäntöönpano siirtyy koeajan ajaksi. Tämän vähintään vuoden mittaisen koeajan aikana tehdyistä rikoksista oikeus voi harkintansa mukaan tuomita ehdollisessa vankeudessa olevan henkilön suorittamaan vankeusrangaistusta. Käytännössä katsoen ehdollinen rangaistus on keino lievempiin rikoksiin syyllistyneille osoittaa koeaikansa aikana olevansa yhteiskuntakelpoisia.

Ehdollinen rangaistus ei itsessään aseta tuomitulle sen suurempia rajoitteita kuin lakikaan. Ehdollisen rangaistuksen eli niin sanotun koeajan aikana tuomituista rikoksista, joista rankaiseminen edellyttää ehdotonta vankeustuomiota saa ehdollisen rangaistuksen raukeamaan ja henkilö voidaan tuomita tekemästään rikoksesta ja ehdolliseen vankeuteen johtaneesta rikoksesta yhteisrangaistukseen. Toisin sanoen ehdollisen aikana ei-sallittuihin asioihin lukeutuu kaikki ne asiat, jotka muutenkin ovat lain nojalla kiellettyjä jokaiselta kansalaiselta.

Ehdollinen vankeus ei aseta henkilölle arkipäiväisiä rajoitteita. On kuitenkin huomioitavaa, että tietoisuus rangaistuksesta voi kuitenkin rajoittaa esimerkiksi henkilön pyrkimyksiä työelämässä. Tästäkin huolimatta ehdollinen vankeus on rangaistuskeinona etenkin kansan yleisen mielipiteen mukaan erittäin salliva ja mahdollistaa elämän jatkumisen tuomiosta huolimatta.

Koska ehdolliselle vankeudelle eli niin sanotulle koeajalle ei ole laissa erikseen määriteltyjä sääntöjä, ei alkoholin käyttöä voida kieltää minkään Suomen laissa esiintyvän kohdan mukaisesti. Ehdollisessa vankeudessa alkoholia voi siis käyttää, mikäli tästä ei aiheudu normaalia lainkuuliaista elämää rikkovia seuraamuksia. Alkoholi voi kuitenkin olla osatekijänä vaikuttamassa ehdollisen vankeuden raukeamiseen esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö tuomitaan törkeästä alkoholirikoksesta ehdottomaan vankeuteen.

Tiivistäen voidaan siis todeta ehdollisen vankeuden edustavan rikospolitiikkaa, jossa tuomittua ei alisteta vankilan mahdollisille haittavaikutuksille vaan annetaan mahdollisuus jatkaa elämäänsä koeajan puitteissa. Tähän elämään voi siis sisältyä myös alkoholin käyttöä lain sallimissa olosuhteissa. Vinkkinä voidaan todeta, että henkilön itse olisi syytä tunnistaa alkoholin mahdollinen myötävaikuttaminen tuomioon johtaneissa teoissa ja tarpeen vaatiessa hakeutua asianmukaisiin hoitoihin. On myös huomattavaa, ettei ehdollista vankeutta tule sekoittaa ehdonalaiseen vapauteen, jolloin säännökset koskien alkoholin käyttöä poikkeavat ehdonalaisen rangaistuksen vastaavista. Siksi lakimieheen turvautuminen onkin suositeltavaa varmistuakseen omista oikeuksista ja velvollisuuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]