Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja työ

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus on niin sanotusti varoitus, jossa määrätty rangaistus ei välttämättä koskaan konkretisoidu vankilassa suoritettavaksi vankeustuomioksi. Ehdollisessa vankeudessa tuomittu voi käytännössä jatkaa normaalia elämäänsä ja työtään. Ehdollinen vankeus voi vaikuttaa työnsaantiin jollain aloilla. Rikosrekisteri saatetaan pyytää tarkastettavaksi työssä. Ehdollisessa vankeudessa määrätään 1-3 vuoden pituinen koeaika. 

Vaikutus työhön

Ehdollisesta vankeudesta tehdään aina merkintä rikosrekisteriin, vaikka siihen ei lopulta tuomittaisikaan. Työnantaja saattaa vaatia nuhteetonta taustaa ja tarkistaa työtä hakevan rikosrekisterin. Merkintä ehdollisen vankeuden tuomiosta poistuu viiden vuoden kuluessa, joka alkaa kulua tuomion julistamisesta tai antamisesta tuomioistuimessa. 

Esimerkiksi lasten parissa tai lentokentällä työskentelevien rikosrekisteriä saatetaan kysyä, tai muualla erityistä luotettavuutta vaadittavalla alalla. 

Ehdolliseen vankeuteen tuomittu voi käytännössä jatkaa normaalia työtään ja elämistä, mutta vankeustuomio voi taustalla vaikuttaa sosiaaliseen leimautumiseen, jolloin työpaikat saattavat suhtautua varoen henkilön jatkamiseen työssä tai palkkaamiseen työhön. Työnantajalla on oikeus irtisanoa työntekijä hänen rikoksen perusteella myös ehdollisessa vankeudessa tietyissä tapauksissa. Rikoksen tulee olla tarpeeksi olennainen ja myös alalla voi olla vaikutusta. Esimerkiksi sellainen työ, joka vaatii erityistä luotettavuutta, kuten rahankäsittely, voi työnanatajalle muodostua oikeus irtisanoa työntekijä varallisuusrikoksen tapauksessa.

Varoitukset

  • Ehdollinen vankeus näkyy rikosrekisterissä ja voi vaikuttaa työnsaantiin. 
  • Työnantajalla on joissain tilanteissa oikeus irtisanoa ehdolliseen vankeuteen tuomittu. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]