Minilex - Lakipuhelin

Kuulustelut esitutkinnan aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyttäjä nostaa syytteen silloin, kun on vähintään todennäköiset syyt syytteen nostamiselle. Tällöin on olemassa todennäköinen näyttö siitä, että epäilty on syyllistynyt tekoon, joka on esitutkinnan kohteena. Esitutkinnan tarkoitus on pyrkiä kuulustelujen ja muun todistelun avulla saamaan mahdollisimman täydellinen näyttö syyteharkintaa ja mahdollista tuomioistuinkäsittelyä varten.

Kuulustelulla tarkoitetaan esitutkinnassa siihen oikeutetun viranomaisen toimesta ja tällaisen viranomaisen vastuulla tapahtuvaa esitutkintalainsäädännössä määriteltyä määrämuotoista esitutkintatoimenpidettä, jossa kuulusteltavan henkilön suullisesti antamat releventit tiedot kirjataan tai tallennetaan kuulustelupöytäkirjaan (tai tallenteelle) kuulusteltavan itsensä hyväksymässä muodossa. Kuulustelut ovat keskeinen keino selvittää ensinnäkin se, voidaanko nostaa syyte jotakin henkilöä vastaan ja toiseksi tiedon keräämiseksi muista esitutkinnassa selvitettävistä asioista. Kyse on esitutkinnan kulkuun, mahdolliseen syyteharkintaan ja tuomioistuinkäsittelyyn vaikuttavasta asianosaisten kuulemisesta ja henkilötodistelusta.

Kuulustelusta alustavat puhuttelut eroavat siinä, että niiden suorittamisessa ei tarvitse ottaa huomioon esitutkintalain muotomääräyksiä. Kuitenkin alustavissa puhutteluissakin on kohdeltava kuulusteltavaa asiallisesti ja rauhallisesti. Myös kuulusteltavan asema esitutkinnassa on ilmoitettava mahdollisimman pian jo alustavissa puhutteluissa.

Niin kuulusteluissa kuin alustavissa puhutteluissakin todistajalla ja asianomistajalla (eli esimerkiksi rikoksen uhrilla) on totuudessapysymisvelvollisuus. Esitutkinnan aikana henkilön oikeudet ja velvollisuudet saattavat vaihdella, jolloin hänen oikeudet ja velvollisuutensakin muuttuvat vastaavalla tavalla. Esitutkintaviranomaisen on viivytyksettä ilmoitettava asianosaiselle tällaisesta muutoksesta hänen oikeuksissaan ja velvollisuuksissaan.

Lakimiehemme kertovat lisää esitutkinnasta ja siihen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]