Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeusrangaistus ja rikosrekisteri

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun henkilö tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen, seuraa siitä merkintä rikosrekisteriin. Rikosrekisterissä oleva merkintä lisää ehdollisen vankeusrangaistuksen tuntuvuutta, sillä se voi vaikuttaa tuomitun sosiaaliseen elämään tai tulevaisuuden näkymiin. Rikosrekisterin tietoja hyödynnetään esimerkiksi silloin, kun selvitetään henkilön aikaisempaa rikollisuutta tai soveltuvuutta tiettyihin työtehtäviin. Ehdollisesta vankeudesta kirjattu merkintä rekisterissä voi estää erityistä luotettavuutta ja nuhteettomuutta edellyttävien työtehtävien hoitamista niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Työnhakijalta voidaan pyytää rikosrekisteriotetta nuhteettoman taustan selvittämiseksi.

Pelkistä sakkorangaistuksista ei kuitenkaan synny rekisterimerkintää. Merkinnät rikosrekisterissä eivät säily loputtomiin, vaan rekisterimerkinnöillä on rikoksen vakavuuteen perustuvat säilymisajat. Säilymisajoista on määrätty laissa, ja niiden umpeutumisen jälkeen ne poistuvat viranomaisen toimesta. Rikosrekisteri on oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämä. Vaikka tiedot ovat käytännössä salaisia, voidaan niitä kuitenkin luovuttaa käytettäväksi esimerkiksi henkilön luotettavuuden tai henkilökohtaisen soveltuvuuden selvittämisessä ja arvioinnissa. Ehdollisen vankeuden syyksi luettu rikos, tarvittaessa rikoksen oikeudellinen luokitus sekä rikoksen tekoaika, rangaistus ja sovelletut lain säännökset merkitään rikosrekisterimerkintään.

Ehdollisen vankeuden merkintä poistuu pääsääntöisesti viidessä vuodessa tuomion antamisesta. Jos henkilöllä on kuitenkin useita merkintöjä eri rikoksista ennen aiempien poistumista, niitäkään ei poisteta ennen kuin viimeisimmän tuomion poistamisaika on kulunut loppuun. Rikosrekisterilaki säätelee tietojen merkitsemisestä rikosrekisteriin sekä niiden poistamisesta. Viiden vuoden määräaika alkaa kulua lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä. Poistamisen aika määräytyy rikoksen ankaruuden perusteella. On myös hyvä huomata, että armahduspäätös ei vaikuta merkintöjen poistamiseen.

Jos ehdollinen vankeusrangaistus on määrätty ulkomailla, koskee tuomitun seuraamuksia koskevan tiedon poistamista sama viiden vuoden määräaika. Toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa tuomittuja seuraamuksia koskevat tiedot tulevat kuitenkin poistaa, jos tiedot toimittanut jäsenvaltio ilmoittaa seuraamusta koskevan tiedon poistamisesta omasta rekisteristään. On oikeusrekisterikeskukselle harkinnanvaraista, vastaako ulkomailla tuomittu rangaistus sellaista seuraamusta, joka merkittäisiin Suomessa rikosrekisteriin. Rikosrekisteriin merkitään myös tiedot tuomioistuinratkaisuista, joilla Suomen kansalainen ja Suomessa pysyvästi asuva ulkomaalainen on ulkomailla tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Uudet rikokset ja ehdollisen vankeuden rikosrekisterimerkintä

On myös mahdollista, että henkilö syyllistyy ennen ehdollisen vankeuden merkinnän poistumista uusiin rikoksiin, jolloin myös ehdollisen vankeuden merkintä säilyy siihen asti kunnes ankarimman tuomion mukainen määräaika on kulunut umpeen ja poistunut rekisteristä. Jos ehdollinen vankeus määrätään täytäntöönpantavaksi uuden rikoksen johdosta, tulee myös siitä merkintä rikosrekisteriin.

Koko rekisteri tyhjennetään kuitenkin viimeistään silloin, kun henkilö kuolee tai täyttää 90 vuotta. Rikosrekisterimerkintä ehdollisesta vankeusrangaistuksesta on jossain määrin sosiaalinen leima tuomitulle.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Ehdollisen vankeusrangaistuksen merkintä rikosrekisterissä poistuu lähtökohtaisesti viiden vuoden kuluessa.

Varoitukset

- Jos rikosrekisteriin tulee merkintä toisesta rikoksesta, poistuu ehdollisen vankeuden merkintä vasta myöhemmän rikoksen poistuessa.

- Myös Suomessa pysyvästi asuvan ulkomaalaisen ehdollinen vankeusrangaistus merkitään rikosrekisteriin. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]