» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Rangaistusmääräysmenettelyssä on kyse niin sanotusta summaarisesta sakkomenettelystä, joka edellyttää asianomistajan ja epäillyn suostumusta asian käsittelyyn. Myös vakavat ja tutkinnallisesti epäselvät asiat on rajattu tämän menettelyn ulkopuolelle. Summaarisuus tarkoittaa tässä yhteydessä suppeutta, esitutkinnassa asia selvitetään vain siinä laajuudessa kuin on tarpeen rangaistusvaatimuksen määräämiseksi. Myös rikoksesta määrättävät seuraamukset ovat rajatummat kuin normaalissa tuomioistuinmenettelyssä.
Koska asia ei etene tuomioistuimeen, vaan syyttäjälle, ei lievänkään rikoksen uhri (asianomistaja) voi esittää rangaistusmääräysmenettelyssä vahingonkorvausvaatimusta. Esittääkseen vahingonkorvausvaatimuksen asianomistajan on jätettävä antamatta suostumuksensa rangaistusmääräysmenettelyyn. Tämän jälkeen vaihtoehdot ovat asian käsittely käräjäoikeudessa täysimittaisessa rikosasian oikeudenkäynnissä, tai mikäli edellytykset täyttyvät, kyseisen rikosasian käsittely kirjallisessa menettelyssä käräjäoikeudessa.
Jos rikoksen asianomistaja huomaa, ettei hän voi enää esittääkään vaatimuksia rikoksesta epäiltyä kohtaan, hän voi myös peruuttaa suostumuksensa. Rangaistusmääräysmenettelyä ei tulisi aloittaa, jos on selvää, että asianomistaja tulee esittämään vahingonkorvausvaatimuksen. Kuitenkin asianomistajan oikeusturvan takaamiseksi hänen oikeutensa peruuttaa suostumus on turvattu. Suostumus on mahdollisesta peruuttaa siihen asti, kunnes asia on ratkaistu. Peruuttaminen tulee tehdä kirjallisesti toimittamalla se asiaa käsittelevän syyttäjän kansliaan. Suostumuksen peruuttamista ei tarvitse perustella mitenkään.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa