Minilex - Lakipuhelin

Tutkintavankeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tutkintavankeudella tarkoitetaan aikaa, jonka rikoksesta epäilty on vangittuna rikoksen johdosta ennen lainvoimaista tai täytäntöönpanokelpoista tuomiota.

Tutkintavankeuden lainsäädännöllinen pohja on kansainvälisessä sääntelyssä. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklassa säädetään siitä kuinka, jokaista rikoksesta epäiltyä pidetään syyttömänä, kunnes toisin on todistettu. Tästä syyttömyysolettamasta säädetään tutkintavankeuslain 1 luvun 4 §:ssa, jonka mukaan tutkintavangin oikeuksia on rajoitettava vain siinä määrin kuin vangitsemisen tarkoitus sekä vankilassa pitämisen varmuus ja järjestyksen säilyminen edellyttävät. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3 artiklassa säädetään myös siitä, kuinka ketään ei saa kiduttaa, eikä kohdella tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla. Oikeus vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen on taattu Euroopan ihmisoikeussopimuksen 5 artiklan 1 kappaleessa sekä Yhdistyneiden Kansakuntien kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 9 artiklan 1 kohdassa. Euroopan ihmisoikeussopimuksesta on tärkeää huomata, että vapaus saadaan riistää vain niissä tapauksissa mitä laki määrää tai kyseinen artikla säätää. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 5 artiklan 3 kappaleen mukaan pidätetty tai vapaudenriiston kohteeksi joutunut on viipymättä tuotava tuomarin tai lain nojalla tuomiovaltaa käyttävän muun viranomaisen tutkittavaksi ja asia tulee saattaa oikeudenkäynnin kohteeksi kohtuullisen ajan kuluessa.

Rikoksen johdosta vangittu tulee viipymättä viedä tutkintavankilana toimivaan vankilaan, joka on lähimpänä tuomioistuinta, joka käsittelee kyseisen syyteasian. Tutkintavankia ei saa pitää poliisin säilytystiloissa 4 viikkoa pitempää aikaa, paitsi jos siihen on erittäin painava syy. Vangitsemisvaatimus tulee ottaa käsiteltäväksi viimeistään 4 vuorokauden kuluttua kiinniottamisesta.

Tutkintavankeuden tarkoituksena on turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistuksen täytäntöönpano sekä estää rikoksien jatkaminen. Tutkintavankeja tulee kohdella perusoikeuksia ja ihmisarvoa kunnioittaen, heitä ei saa esim. syrjiä.

Tutkintavankia ei saa sijoittaa avolaitokseen taikka samalle vankilaosastolle kuin rangaistustaan suorittavat vangit.

Nuorten tutkintavankeutta (alle 21-vuotias) toimeenpantaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota vangin ikään ja kehitystarpeisiin eikä heitäkään lähtökohtaisesti tule sijoittaa aikuisten tutkintavankien joukkoon.

Tutkintavanki tulisi sijoittaa yhden hengen huoneeseen, heillä tulee olla mahdollisuus käyttää omia vaatteitaan, monipuolinen ja terveellinen ruokahuolto sekä ulkoilumahdollisuudet tulee taata sekä hänelle tulee suoda mahdollisuus pitää hallussaan kohtuullinen määrä henkilökohtaista omaisuuttaan. Tämä voidaan kuitenkin evätä, jos esim. esineestä tai aineesta aiheutuu vaaraa henkilön turvallisuudelle. Tutkintavanki ei kuitenkaan saa pitää hallussaan päihdyttäviä tai huumausaineita.

Tutkintavanki voidaan siirtää toiseen vankilaan, mutta siihen tulee olla perusteltu syy.

Tutkintavankeudessa olevan ei tarvitse osallistua vankilan järjestämään tai hyväksymään toimintaan, mutta tällaiselle henkilölle voidaan antaa mahdollisuus tehdä vankilassa hyväksyttävää työtä, jos hän näin haluaa.

Tutkintavangilla on oikeus normaaliin kirjeenvaihtoon postin välityksellä. Internetin käyttölupa voidaan antaa, jos se on välttämätöntä toimeentuloon, työ -, koulutus-, oikeus-, sosiaali -tai asuntoasioiden hoitamiseen ja sitä ei ole rajoitettu pakkokeinolain nojalla.

Tutkintavangilla on oikeus tavata vieraita tarpeellisen valvonnan alaisena tapaamista varten varattuina aikoina. Tällaista keskustelua voidaan kuunnella ja tallentaa teknisellä laitteella, jos se on tarpeen mm. kyseisen tutkintavangin rikostaustan huomioon ottaen.

Tutkintavankeus päättyy yleensä silloin, jos tuomioistuin päättää, ettei vangitsemisen edellytyksiä enää ole. Se voi myös päättyä siihen, että tutkintavangista tulee vankeusvanki. Tällöin tutkintavankeus päättyy sinä päivänä, jolloin käräjäoikeuden tuomio saa lainvoiman taikka, kun hovioikeuden tuomio annetaan tai julistetaan ja vankila on antanut siitä tiedon vangille.

YK:n julkaisemissa ns. Tokio-säännöissä todetaankin, että tutkintavankeutta tulisi käyttää viimesijaisena pakkokeinona ja se saisi kestää vain sen ajan, kun rikostutkinnan turvaamiseksi on välttämätöntä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]