Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja armeija

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollista vankeutta eli ehdollista rangaistusta voidaan käyttää rangaistuskeinona tapauksissa, joissa laki sen sallii. Ehdollisen vankeuden tavoitteena on rangaista rikoksen tekijää niin sanotulla koeajalla, jonka aikana tehdyistä rikoksista voidaan vankeusrangaistus panna täytäntöön. Käsitettä ehdollinen vankeus tai ehdollinen rangaistus ei esiinny sotilaskurinpidossa, mutta sitä voidaan soveltaa rangaistuksena sekä siviilien että sotilaiden rikoksista. Armeijassa oleva henkilö voidaan siis tuomita ehdolliseen vankeuteen sekä siviilissä tehdyistä että armeijaan liittyvistä rikoksista. Ehdollinen vankeus saattaa vaikuttaa asepalvelukseen eli armeijan suorittamiseen.

Ehdollinen vankeus tähtää keinoon rangaista rikoksen tekijää tavalla, jossa hänellä jää mahdollisuus jatkaa niin sanottua normaalia elämää lainkuuliaisena kansalaisena. Tämän pohjalta olisikin kyseenalaista, mikäli ehdollinen rangaistus vaikuttaisi asevelvollisuuden suorittamiseen. Ottaen kuitenkin huomioon armeijan asettamat poikkeukselliset olosuhteet voi ehdollinen rangaistus kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi palvelustehtäviin armeijassa.

Laissa ei ole erikseen määriteltyä kohtaa, jossa lueteltaisiin ehdollisen vankeuden kuuluvan esteeksi armeijan suorittamiselle. Asiaa voikin tarkastella kahdelta kantilta. Mikäli halukkuutta suorittaa armeija ilmenee on se mahdollista ehdollisesta vankeudesta huolimatta. Toisaalta ehdollinen vankeus ei välttämättä takaa vapautusta armeijasta. Henkilöitä tarkastellaan tapauskohtaisesti ja huomioon otetaan mm. rikoksen laatu, rikoksesta kulunut aika ja halukkuus suorittaa asepalvelus.

Ehdollinen vankeus voi kuitenkin sulkea joitakin ovia armeijassa, sillä joihinkin tehtäviin ehdolliseen vankeuteen tuomittu voidaan katsoa sopimattomaksi tehtävän luonteen takia. Ehdolliseen vankeuteen johtavaan rikokseen syyllistyminen armeijassa olon aikana saattaa myös johtaa palveluksen keskeyttämiseen. Ehdollista vankeutta sotilaalle voidaan määrätä esimerkiksi poissaolorikoksista. Ehdollista vankeutta on käytetty rangaistuksena myös joissakin aseistakieltäytymiseen liittyvissä tapauksissa. Nykyisin esimerkiksi totaalikieltäytymisen rangaistuksena on ryhdytty suosimaan valvontarangaistusta, eli niin sanottua jalkapantaa.

Voidaan siis todeta ehdollisen vankeuden olevan sekä rangaistuskeino armeijan sääntöjä rikkovalle että armeijan suorittamiseen vaikuttava tekijä. Varmistuksen saamiseksi erinäisten ehdolliseen vankeuteen johtaneiden rikosten vaikutuksesta armeijan suorittamiseen tai taatakseen oman oikeusturvansa armeijaan liittyvästä rikoksesta saadusta ehdollisesta vankeudesta kannattaa tapauskohtaiseen arviointiin pyytää lakimiehen apua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]