Minilex - Lakipuhelin

Päiväsakko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sakkorangaistus on rangaistuslaji, joka kohdistuu rikoksentekijän varallisuuteen. Eri rangaistusseuraamusten portaikossa sakkorangaistus katsotaan olevan vankeusrangaistusta lievempi seuraamus. Sakkorangaistuksia on erilajisia: rangaistus voidaan määrätä päiväsakkona, rikesakkona, uhkasakkona tai yhteisösakkona.

Mikä on päiväsakko?

Päiväsakko on rangaistus, joka kohdistuu rikoksentekijän varallisuuteen ottaen huomioon rikoksen törkeys ja tekijän taloudellinen asema. Tuomitun taloudellinen asema, varallisuus ja tulot vaikuttavat merkittävästi sakkorangaistuksen suuruuteen. Päiväsakkojärjestelmän perusajatuksena on tasoittaa maksukyvyssä olevia eroja niin, että rangaistus muodostuu eri rikoksentekijöille periaatteessa yhtä ankaraksi. Rikkaammalle henkilölle tuomitaan samasta teosta rahamääräisesti korkeampi sakko kuin köyhemmälle henkilölle.

Tuomioistuimen lisäksi päiväsakon voi määrätä sakkomenettelyssä poliisi tai syyttäjä. Tietyissä tilanteissa sakon voi määrätä myös tulli- tai rajavartiomies. Huomionarvoista lisäksi on, että päiväsakot ovat muutettavissa vankeusrangaistukseksi, mikäli niitä ei makseta.

Sakon suuruuteen vaikuttavat tekijät

Päiväsakoin määrättävä sakko määrätään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisenä vahvistetaan rikoksen törkeyden mukaan määräytyvä päiväsakkojen lukumäärä. Tämän jälkeen vahvistetaan tekijän maksukyvyn mukaan määräytyvä päiväsakon rahamäärä. Päiväsakon rahamäärään vaikuttavat edellä mainituin tavoin tekijän varallisuusolot: erilaisessa varallisuusasemassa oleville tekijöille määrätään yhtä törkeistä rikoksista sakkorangaistukset, joiden päiväsakkojen lukumäärä on sama, mutta rahamäärät eroavat. Rikkaampi henkilö maksaa siis käytännössä samasta teosta suuremman sakon, jolloin rangaistus asettuu yhtä ankaraksi riippumatta henkilön varallisuusoloista.

Päiväsakon rahamäärä lasketaan tuomitun nettotulojen perusteella, ja siitä tehdään erinäisiä vähennyksiä. Nettotuloista vähennetään peruskulutusvähennys, jonka jälkeen saatuun rahamäärään tehdään vielä varallisuuden ja elatusvelvollisuuden edellyttämät tarkistukset. Päiväsakon rahamääräiselle suuruudelle ei ole säädetty kattoa, mutta päiväsakon alin määrä on 6 euroa.

Sakkorangaistuksen suuruus lasketaan kertomalla päiväsakon rahamäärä päiväsakkojen lukumäärällä.

Päiväsakkojen lukumäärä

Päiväsakkojen vähimmäismäärä on yksi päiväsakko ja enimmäismäärä 120 päiväsakkoa. Yhteisen sakkorangaistuksen enimmäismäärä on 240 päiväsakkoa, kun henkilö tuomitaan useasta rikoksesta sakkorangaistukseen. Kyseisiä enimmäis- ja vähimmäismääriä sovelletaan, kun rikoksesta ei ole erikseen säädetty päiväsakkojen enimmäis- tai vähimmäismäärää. Joidenkin rikosten kohdalla on tarkemmin säädetty, kuinka monta päiväsakkoa tuomitulle on enintään tai vähintään tuomittava. Esimerkiksi törkeän rattijuopumuksen kohdalla vähimmäisrangaistus on 60 päiväsakkoa.

Tuomittavan päiväsakkojen lukumäärän suhteen tuomioistuimella on suuri harkintavalta. Lukumäärää arvioitaessa voidaan ottaa huomioon tuomittavan syyllisyys ja muut tekoon liittyvät olosuhteet. Mainittuja enimmäis- ja vähimmäismääriä on kuitenkin noudatettava. Lisäksi eri teoista on tuomioistuimilla vakiintuneita rangaistuskäytäntöjä sakkojen lukumäärän suhteen yhtenäisen ratkaisukäytännön turvaamiseksi.

Tulojen suuruus ja sakkovilppi

Tulojen suuruus vahvistetaan oikeudenkäynnin aikaisten tai sakkomenettelyn antamishetken tilanteen mukaan. Sakotettavan maksukyky sakon määräämisen hetkellä on siten ratkaiseva, ei rangaistavan teon tekohetki. Oikeiden tulotietojen saaminen on siten edellytyksenä sakon rahamäärän oikealle mittaamiselle.

Sakotettavan on rehellisesti ilmoitettava sakon määrään vaikuttavat tulonsa, vaikka ne voidaankin jälkikäteen tai suoraan tarkastaa veroviranomaisilta. Jos sakotettavan tuloja ei voida luotettavasti selvittää verotustiedoista tai tulot ovat olennaisesti muuttuneet viimeksi toimitetun verotuksen jälkeen, tulot voidaan arvioida muun saatavan selvityksen perusteella.

Sakkovilpistä rangaistaan sitä, joka taloudellista hyötyä hankkiakseen antaa viranomaiselle sakon määräämistä varten olennaisesti totuuden vastaisen tai harhaanjohtavan tiedon tuloistaan, elatusvelvollisuudestaan tai muusta maksukykyynsä vaikuttavasta seikasta. Sakkovilppiin syyllistynyt voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Sakkorangaistuksen suuruuden voi laskea Poliisin nettisivuilla löytyvän sakkolaskurin avulla

- Suurin osa sakkorangaistuksista määrätään sakkomenettelyssä tuomioistuinten ulkopuolella

Varoitukset

- Päiväsakkorangaistus on mahdollista muuttaa vankeusrangaistukseksi, jos sitä ei makseta

- Sakkorangaistuksen tosiasiallinen suuruus voi vaihdella huomattavasti eri varallisuusasemassa olevien henkilöiden välillä

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]